»

Samsung predstavlja 2-terabajtni trdi disk

EcoGreen F4

vir: VR - Zone
VR - Zone - Samsungov EcoGreen F4 z dvema terabajtoma prostora za hrambo podatkov na prvi pogled ni nič posebnega. Nedvomno ni prvi dvoterabajtni trdi disk, niti ni prvi varčni disk v tolikšni kapaciteti. Podobno kot WD-jeva serija Green tudi Samsung za svoje EcoGreene uporablja 5400 obratov na minuto za vrtenje magnetnih plošč. Prav te so nekaj posebnega, saj prihajajo v velikosti 667 GB na ploščo, ki v trojici dajo 2 terabajta prostora.

Žal je tudi na tem področju WD prehitel Samsung s predstavitvijo WD20EARS, prvim 2-terabajtnim trdim diskom s tremi ploščami, ki obenem uporablja še t.i. Advanced Format za boljši izkoristek prostora. Vseeno je EcoGreen F4 od...

61 komentarjev

Prenovljen standard CompactFlash

Fotografom dobro poznane kartice.

vir: HotHardware
HotHardware - S 5. različico standarda CompactFlash, ki skrbi za enako-imenske pomnilniške kartice, bomo dobili skoraj nezapolnljive kapacitete. Kartice, ki so dandanes večinoma doma v profesionalnih digitalnih fotoaparatih, bodo namreč lahko (teoretično) podpirale do 144 petabajtov podatkov, vsaj dokler se standardu ne izteče čas in dobi naslednika. 144 petabajtov je, roko na srce, ogromna številka, saj to pomeni 147.456 terabajtov v času, ko nekaj običajnega postajajo eno- in dvo-terabajtni trdi diski.

Trenuten standard za CompactFlash kartice dovoljuje le do 137 GB prostora, kar s snemanjem v ločljivosti 1080p na novejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih res komajda...

28 komentarjev

IBM superračunalnik simulira mačje možgane

IBM - Na superračunalniški konferenci SC09, ki se bo danes v Portlandu sklenila, je IBM predstavil svojo simulacijo mačjih možganov. Njihov računalnik Dawn Blue Gene /P, ki ga poganja 147.456 procesorjev s 144 TB pomnilnika in algoritem BlueMatter, simulira aktivnost možganskega korteksa z 1,6 milijarde nevronov, povezanih z 8,87 bilijona sinapsami. Tako predstavljen korteks ima približno 4,5 odstotka kapacitete človeških možganov, je pa zmogljivejši od mačjih možganov. Simulacija še ne teče v realnem času, tako da tejle supermački srce utripne enkrat na minuto (simulacija teče 83-krat počasneje), ji pa.



Znanstveniki razlagajo, da to še zdaleč ne pomeni, da razumejo, kako delujejo možgani. Kot...

217 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

Minty MP3 player

Sensible Erection - Če vam iz kakega razloga (DRM morda?) komercialno dostopni predvajalniki niso všeč, si lahko z nekoliko napora naredite svojega. Prav to je naredila gospodična Limor iz Bostona.

Minty MP3 player* je predvajalnik z vgrajenim mikrokontrolerjem, MP3 dekodirnim čipom, DAC pretvornikom, CompactFlash pomnilnikškim prostorom, ki uporablja ATA protokol, kar pomeni, da bi lahko namesto CompactFlash uporabili tudi kak disk, vgrajen pa je tudi FM oddajnik, ki poskrbi, da ne potrebujete nobenega dodatnega pripomočka, ko želite svojo glasbo poslušati tudi v avtomobilu. Novejša različica pa ima vgrajen še USB vmesnik, ki...

42 komentarjev

12 GB Compact Flash Card

Monitor - Iz dokaj neznanega podjetja Pretec prihaja 12 GB Compact Flash Card. Prav tako so napovedane tudi druge kartice velikosti 3, 4 ter 6 GB. Skrivnost velikost se skriva v novi tehnologiji NAND Flash RAM, ki omogoča cenejšo proizvodnjo in nekoliko večjo kapaciteto.
Cene so še neuradne, ob koncu leta, ko bodo kartice izšle pa naj bi za model 3 GB odšteli 1,500 dolarjev, za kraljevskih 12 GB pa 10,000 dolarjev.

10 komentarjev

Futurama adijo?

Petition online - Futurama, ena meni najljubših Foxovih risanih nanizank avtorja Matta Groeninga, naj naslednjo sezono ne bi več obstajala, saj jo misli Fox črtati iz programa. Za vas ne vem, ampak jaz sem ob Futurami užival tako kot že dolgo ne. Heh, še v forumu imamo avatarje iz te serije! Ravno zato lahko oddate svoj podpis k temu, da serija ostane na programu. Petition Online najbrž že poznate, saj stran deluje samo s tem, da postavlja peticije v glasovanje. Do zdaj je zbranih že krepko prek 30.000 podpisov. Bodite tudi vi tisti, ki boste prišteli ena k številki, saj ne bi rad videl, da bi Lrrr iz Omicron Persea 3 res postal stvar zgodovine...

7 komentarjev

XP neprijazni do CompactFlasha

več strani - Na internetu se je pojavilo opozorilo Nikona, ki pravi, da naj bi Windowsi XP lahko zbrisali podatke iz produktov, ki uporabljajo EXIF format datoteke. Zatem je sledilo še podobno opozorilo Canona. Problem naj bi se pojavil pri Nikonovih digitalnih kamerah in optičnih čitalcih. Poleg tega so uporabniki opozorjeni, da se CompactFlash kartice, ki se uporabljajo pri digitalnih kamerah ne bi smele formatirati pod Windowsi XP, to velja za Home in Professional izvedbo. Nikonovo opozorilo lahko najdete tu Canonovo pa tu.

0 komentarjev

Casio E-200 PDA

AnandTech - PocketNow je objavil opis Casiovega novega na PocketPC 2002 temelječega E-200 PDA. Malček vsebuje 206 MHz Intel StrongARM procesor, 64 MB RAMa, SD/MMC slot za pomnilnik, CompactFlash slot in gostiteljski krmilnik za USB. Z veliko slikami obogaten opis lahko najdete tu.

0 komentarjev

MP3 igrač na povelje

Tech Extreme - Podjetje e.Digital je izdelalo MP3 predvajalnik, ki ga lahko krmilimo z glasom. Tako lahko prestavljamo med skladbami z enostavnim glasovnim ukazom. MXP 100 kot se stvar imenuje je bila razvita s pomočjo IBMja in zato lahko glasbo zapisujemo na 340, 512 ali 1GB velik IBMjev Microdrive ali pa na razširitveno CompactFlash kartico. Cene raje nočem vedeti. Klik!

0 komentarjev

1GB CompactFlasha

The Register - Sicer se mi čas za internet izteka (naravnost sovražim to Ljubljano, ker si še nisem uspel do stanovanja potegniti linije, tako da sem revež na PA), zato bo tale novica zelo kratka.
Torej, kot so napisali tule, je izdelovalec pomnilniških kartic SanDisk objavil, da bo nekje v prvi četrtini naslednjega leta izdelal pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB. Cena naj bi bila približno 800 zelenih.
Tako da imate do tedaj čas, da doma zaprosite za en digitalni aparat in 1 GB kartico, potem pa na fotografsko seanso.

3 komentarji

Novi ZZZ

ZZZ - Kolya nas je spet razveselil z novo izdajo ZZZja! No, mogoče bomo te malo manj veseli, saj nekako ne dosega visoke ravni prejšnjih, toda fante ima vsaj dober izgovor, saj se pripravlja na potovanje v Italijo. V tej številki si tako lahko ogledate Casiov avtomat za printanje digitalnih fotografij (avtomat, podoben avtomatom za pijačo, ki sprejema CompactFlash, SmartMedia ipd. kartice ter printa slike, ki so na njih), zložljivi avto-letalo ter NASA tehnologijo, ki bo pripomogla k boljši kvaliteti pridelanega vina. Smeha polna kapa .

7 komentarjev