»

Potrjen standard ODF 1.2

PC World - Ta teden je komite OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) standard ODF 1.2 potrdil kot novi standard za zapis dokumentov, preglednic, predstavitev in grafov v XML-jevskem formatu. V primerjavi s pet let starim ODF 1.1 prinaša novinec precej izboljšav in novosti, skupno pa obsega 1217 strani dokumentacije.

Glavna novost v ODF 1.2 je na novo napisan modul za...

6 komentarjev

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev

Izšel Chrome 5.0

Google - Na dan mladosti je izšla nova stabilna različica Googlovega brskalnika za platforme Windows, Mac in Linux. Za Windows je Chrome že dlje časa v stabilni verziji, medtem ko je to prva taka inačica za Mac in Linux. Peta verzija je izšla le štiri mesece po četrti, a kljub temu prinaša veliko novosti. Chrome 5.0.375.55 ima poleg vrste varnostnih popravkov še možnost sinhronizacije ne le zaznamkov, temveč prav vseh nastavitev na različnih računalnikih, delovanje razširitev v načinu inkognito, API-je za geolokacijo, App Cache, povleci in spusti za datoteke in druge lastnosti HTML5. Flash za zdaj še ni integriran v brskalnik, se pa naj bi to zgodilo z izidom Flasha 10.1. Prenos je...

43 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Izšel Open Office Org 3.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšel OpenOffice.org 3.0, ki je med drugim na voljo tudi v slovenščini.

OpenOffice.org 3.0 prinaša številne nove funkcionalnosti, npr. podporo ODF 1.2, vsebuje Reševalec, izboljšali so se uvozni filtri MS Office 2007, podporo Microsoftovim XML formatom dokumentov, itd. Uporabniki Impressa se bodo med drugim gotovo razveselili zmožnosti ločenega prikaza predstavitve na zunanjem zaslonu, uporabniki Calca pa orodja za reševanje linearnih enačb. Seznam novosti je sicer objavljen na spletni strani.

OpenOffice.org 3.0 prinaša tudi več kot 500 izboljšav in več kot 1700 odpravljenih programskih hroščev. Na voljo je za okolje Windows, Linux in tudi (prvič uradno) za okolje OS X (Aqua).

Pa veselo in legalno prenašanje!

175 komentarjev

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.



Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih...

40 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Tretja generacija "stisnjenke" - Squeezboxa

Slo-Tech - Slimdevices je predstavil svoj novi audio gateaway squeezbox v3. To je napravica, ki je sposobna poslati audio vsebine z računalnika na audio sistem. Razveseljujoče je, da ga lahko poganjate na Apple, Linux in Microsoft OS-ih. Poleg naprave so predstavili tudi novo verzijo odprtokodnega SlimServerja 6.2, ki omogoča poslušanja WMA tokov na različnih platformah.


Kritike uporabnikov prejšnje verzije so očitno upoštevali, saj je premajhen ekranček preteklost, še več, stisnjeno škatlico so vzdignili. Gizmo tako sedaj gleda z največjo površino proti uporabniku in na hrbtni strani skriva povezave, kar je precej bolj optimalno. Stisnjenka je sposobna predvajati veliko...

2 komentarja

OpenOffice konferenca, dan 1

Slo-Tech - Po prvem dnevu konference OpenOffice v Kopru je medijska ekipa neprespana, izmozgana, a odločena vztrajati.

Pripravili smo novo številko konferenčnega časopisa, video intervju z Erwinom Tenhumbergom o prihodnosti OpenOffice in StarOffice, pa z Androm Schnabelom o zagotavljanju kakovosti tako velikega sistema. Vse to najdete v arhivu

A najhujše šele prihaja. Danes, v četrtek ob 10:45 začnemo z živim avdiovideo prenosom iz razvijalske sekcije konference in vzporednim snemanjem preostalih linij, ki bodo dostopne z zamikom. Ker se pričakuje naval sta zrcaljenje vsebin zagotovila Arnes in Ljudmila.

Zaželite nam srečo, predvsem glede modre barve!

8 komentarjev

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev

SiSoft Sandra 2001 SE

SiSoft - Z malo zaostanka (5 dni) vam sporočam, da so SiSoftovci izdali Sandro 2001 SE. Popravljenih je nekaj hroščev in dodanih nekaj novih modulov. Pomembnejše novosti so izboljšana podpora Windowsem 200X in NT4, boljša podpora več procesorjem in podpora Pentiumom 4. Popravili so modul za zaznavanje strojne opreme in modul za določanje frekvenc. Odstranili pa so del "posvečen" Glideu. Verjetno najboljša novost pa je izboljšana primerjava rezultatov, kjer lahko izbiramo, s koliko sistemi želimo primerjati rezultate, dodamo pa lahko celo svoje rezultate, kar je zelo priročno za spreminjanje kakšnih nastavitev. Dodatne informacije in Sandro 2001SE lahko dobite tukaj.

2 komentarja