»

Stare igre se prodajajo po rekordnih cenah

Slo-Tech - V petek so še neodprto kopijo videoigre iz leta 1987 The Legend of Zelda prodali za 870.000 dolarjev, kar je predstavljalo rekord. Dotlej ga je držal izvod Super Mario Bros, ki je pred tremi meseci novega lastnika dobil za 660.000 dolarjev. Dražba Zelde se je začela pri 110.000 dolarjih in je tako visoko ceno dosegla, ker je šlo za izvoz iz druge polovice leta 1987 z oznako NES R, ki mu je sledila večja proizvodnja leto pozneje (REV-A). Pomagalo je tudi dejstvo, da igra še ni bila odprta.

A trajalo je le dva dni, da padel tudi ta rekord. Izvod Super Mario 64 so prodali za 1,56 milijona dolarjev. To je prva igra, ki je bila prodana za več kot milijon dolarjev. Ta igra je iz leta 1996 in je bila prav tako neodprta. Iz Heritage Auctions so sporočili, da niso pričakovali, da bodo po prodaji Zelde še en rekord postavili kar na isti dražbi. A ker so v tako dobri kondiciji, torej neodprte in odlično ohranjene, le še štiri kopije Super Mario 64, je cena pač eksplodirala.

Te ekstremno...

25 komentarjev

Dell se je poravnal s SEC zaradi prikrivanja izidov

Slo-Tech - Dell se je poravnal z ameriškim SEC (organizacija ima podobno funkcijo kot naš ATVP) za odškodnino v vrednosti 100 milijonov dolarjev zaradi "manipulacije knjigovodskih izkazov v daljšem časovnem obdobju, tako da so prikazovali nedosežene finančne rezultate". Podjetje ni krivde niti priznalo niti zanikalo.

SEC je Dellu očital, da bi med leti 2002 in 2006 v prav vsakem četrtletju zgrešili napovedi analitikov, če se ne bi šli domišljijskega računovodstva. Posebej so poudarili dogovor z Intelom - Dell se je obvezal uporabljati izključno Intelove procesorje, za kar je v zameno prejel nerazkrito vsoto denarja. S tem denarjem naj bi prikrivali dejansko slabo poslovanje podjetja. Prejeti denar od Intela je znašal 76 odstotkov vsega ustvarjenega dobička Della. Zato ni presenetljivo, da se je leta 2007 po prekinitvi dogovora z Intelom Dellov finančni izkaz tako zelo poslabšal.

Poleg podjetja bosta morala v svoj žep seči še ustanovitelj in izvršni direktor Michael Dell ter nekdanji šef...

5 komentarjev

Heker obsojen na trinajst let zapora

Max Ray Butler

ComputerWorld - Nekdanji strokovnjak za varnost Max Ray Butler, ki je kasneje prestopil na nelegalno stran zakona in postal zloglasni heker z nadimkom Iceman, je bil v petek zjutraj na okrožnem sodišču v Pittsburghu obsojen na 13 let zapora zaradi prevare in kraje identitete. Poleg ene izmed najdaljših kazni, ki so bile kdajkoli prisojene hekerjem, bo moral plačati še 27,5 milijona dolarjev odškodnin žrtvam. Butler se je že lanskega junija izrekel za krivega obtožb. Zaslovel je z...

11 komentarjev

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

RIAA spet zmagala

Ars Technica - RIAA je bojda nehala tožiti posameznike za nelegalno deljenje glasbe prek spleta, a kot so večkrat poudarili, že začetih postopkov ne kanijo opustiti. Te dni so dobili tožbo proti podiplomskem študentu Joelu Tenenbaumu, ki je kršil avtorske pravice pri 30 skladbah, ki jih je prenesel s spleta s pomočjo programa KaZaA. Sodnik mu je naložil plačilo odškodnine v višini 675.000 dolarjev oz. 22.500 dolarjev za posamezno skladbo.

Tenenbaum je začel pesmi z interneta nalagati leta 1999, uporabljal pa je kopico programov: Napster, KaZaA, AudioGalaxy in iMesh. Kot pravijo tožniki, ga je leta 2002 oče posvaril, da ga lahko doleti tožba, če bo s tem početjem nadaljeval. Leta 2005 je prejel uradno pismo odvetnika tožeče stranke, naj preneha s početjem, tožili so ga leta 2007, a je s svojim početjem ves čas nadaljeval. RIAA je z izplenom seveda zadovoljna, Tenenbaum pa je resignirano dejal, da je zadovoljen, da prisojena odškodnina ni znatno višja. Spomnimo, da mora Jammie Thomas-Rasset zaradi...

33 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

BSA imamo radi

The Register - V izvensodni poravnavi je podjetje Baines & Ernst ugodilo zahtevi BSA, da bo zaradi upoare nemalo nelegalnih izvodov Microsoft Office-a plačalo petmestni znesek (v angleških funtih, da se razumemo).

Dobro -- manj znano pa je, kako je BSA nagradila špeckahlo, ki je podjetje zatožila: nagrada v višini 'malo nad' tisoč funti. Za tak (in tudi manjši) denar bi pa tudi jaz špecal. (Ter se tega nikakor ne sramoval.)

34 komentarjev

Hitri denar

CNet - Sledili so načelu "easy money," se lotili uresničitve ameriškega sna, prekršili nekaj zakonov - ter bili zasačeni. Petnajst delavcev podjetja nVidia je ustanova Securities and Exchange Commision obtožila, da so kupili delnice zato, ker so imeli pomembne informacije z notranjosti podjetja, da naj bi takrat, marca 2000, nVidia sklenila dogovor z Microsoftom glede implementacije svojega grafičnega procesorja v Microsoftovo prihajajočo igralno konzolo, Xbox. Teh petnajst ljudi naj bi z insajdersko informacijo zaslužili, reci in piši, slaba dva milijona dolarjev. Z dvema od petnajstih naj bi se že dogovorili za izvensodno poravnavo, usoda ostalih je pa še v rokah kriminalistov. C|Net poroča.

1 komentar