»

Francija bo vsiljivo nadzorovala rabo interneta

Techdirt - Francija je lani jeseni sprejela kontroverzni zakon, ki so ga novinarji poimenovali kar HADOPI 2, ker je njegova prva različica padla v vodo po zavrniti ustavnega sveta. Zakon je za evropske razmere strog, saj daje kršiteljem avtorskih pravic le tri opozorila. Prvo prejmejo po elektronski pošti, drugi s priporočeno pošto, tretjega pa osebno pred sodnikom, ki odredi izklop priključka do interneta.

Francoska vlada je ves ta čas razmišljala, kako bi zakonske določbe udejanjili v praksi. Potekala je sicer javna razprava, a podrobnosti tehnične rešitve bi morale ostati tajne, pa niso. V bistvu gre za preprost vohunski program, ki nadzoruje internetni promet, prebrska datoteke na lokalnem računalniku in preveri nastavitve usmerjevalnika. Poleg tega ima vgrajeno tudi funkcijo, ki uporabnika opozori na bližajočo se kršitev, ko ta zažene program s podporo P2P-protokolu. Na spletnih straneh ugotavljajo, da ta programček krši evropske zakone, ki prepovedujejo splošno obveznost po nadzorovanju.

444 komentarjev

Microsoft: baterije niso problem

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko...

48 komentarjev

Windows 7 ubija baterije

Kako dolgo bo prenosnik še prenosen?

vir: engadget
engadget - V Redmondu so, po mnogih pritožbah uporabnikov, končno sprožili preiskavo o zmanjševanju življenjske dobe baterij v prenosnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 7. Le-ta ima namreč težave s pravilnim zaznavanjem nekaterih tipov baterij, kar povzroči napačne podatke o napolnjenosti oz. celo zdravju baterije. Uporabniki posledično pogosto dobijo opozorilo, da se bateriji izteka življenjska doba in da bi bila zamenjava priporočljiva. A opozorila je enostavno ignorirati, medtem ko so poročila o trajnem vplivu na baterije mnogo bolj resna. Po poročilih enega izmed uporabnikov HP-jevega prenosnika 6810b je le-ta v Windows XP imel dve uri avtonomije, ki se je več kot razpolovila na 45 minut s prehodom na Windows...

86 komentarjev

Windows 7 bo predstavljen v New Yorku

CNet - Podobno kot Windows Vista bo Microsoft tudi Windows 7 javnosti uradno predstavil v New Yorku. Kot verjetno veste bo do dogodka prišlo 22. oktobra, za katerega pa Microsoft upa, da bo postal vsakoletni običaj. Omeniti velja, da je predstavitev Viste vključevala uradno kosilo v restavraciji Cipriani, kaskaderski logotip ter obisk Best Buya za Stevea Ballmerja. Kako bo potekala tokratna predstavite pa bomo videli čez dva meseca.

Predstavitev čakata tudi Lenovo in Samsung oz. njuna netbooka, ki v sebi poleg Intelovega procesorja Atom skrivata še nVidiin čip. Po zakasnitvi Lenovovega IdeaPada S12 se je zdelo, da bo Samsung N510 prvi netbook na trgu, v katerem bo tekel Ion, a so se tudi pri Samsungu odločili počakati. Ker bosta opremljena z 12 oz. 11 palčnima zaslonoma bosta morala Lenovo in Samsung kupiti dražje licence Windows 7 Home, saj Microsoft verjetno ne bo dovolil namestiti Windows 7 Starter Edition. To verjetno pomeni še nekoliko višjo ceno, ki bi bila z okrog 600 dolarji že...

4 komentarji

Zaradi večje varnosti Windows 7 se slabo piše Linux in Mac uporabnikom

Microsoft - Na letošnji Microsoftovi NT Konferenci v Portorožu smo imeli možnost slišati marsikaj o novostih v Windows 7, o čemer smo že pisali. Zanimive pa so stranske posledice povečanega vlaganja v varnost, predvsem višanje tržnega deleža Internet Explorerja 8 in alternativnih brskalnikov, saj menda Microsoftovi operacijski sistemi niso več tako zelo mamljiva tarča za napadalce.

Tako po besedah Eda Gibsona, glavnega svetovalca za varnost v Microsoftu, zaznavajo bistveno povečanje števila napadov na računalnike, na katerih teče Mac OS X ali katera od distribucij Linuxa. Hkrati pa opazarjajo, da ostali ponudniki operacijskih sistemov nimajo rednih ciklov izdajanja popravkov, kot je Microsoftov...

98 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Satelit vstal od mrtvih

Slashdot - Ok tole bi bilo še najbolj primerno za letošnji festiavl Break21 - dead or alive, ampak malce težko bi ga bilo pripeljat v Ljubljano. :)
Skratka, da grem k stvari. Leta 1974 je bil izstreljen radioamaterski satelit AMSAT-OSCAR 7. Do leta 81 je deloval nato pa so vse baterije pocrkale in bil je le še en kup železja, ki je krožil okoli zemlje.
20 let pozneje, natančneje 21. junija 2002 pa je nek radioamater ob preizkušanju svoje nove opreme naletel na čudne signale. Ko je preučil za kaj gre, je ugotovil, da se signali pojavljajo na orbiti kjer bi moral biti satelit. Ko so dekodirali podatke, ki jih oddaja so ugotovili, da satelit brezhibno deluje. Po raznih špekulacijah so ugotovili, da so se varovalke, ki so odklopile baterije sprostile in sedaj, kljub temu da so baterije pokvarjene satelit deluje neposredno na tok iz sončnih celic. To pomeni, da je dostopen samo ob določenih časih (takrat, ko ga obsije sonce).
Elektronika lahko torej vstane od mrtivh. klik!...

2 komentarja