»

HP bo zamenjal 50.000 litij-ionskih baterij

Slo-Tech - Čeprav so litij-ionske baterije dodobra preverjena in izpopolnjena tehnologija, so se težave s kakšno serijo zgodile že domala vsem proizvajalcem elektronike. Resda je najbolj odmeval fiasko s Samsungovim Galaxy Note 7, a ni bil edini. To pot se je s slabimi baterijami opekel Hewlett-Packard, ki bo lastnikom svojih prenosnikov iz družin ProBook, Envy in ZBook zamenjal 50.000 baterij (to sicer predstavlja 0,5 odstotka baterij). V zadnjem času so namreč prejeli osem poročil o pregrevanju, taljenju in celo počrnitvi baterij, v enem primeru pa so povzročile tudi lažje poškodbe, zato so se odločili za zamenjavo.

Seznam prenosnikov, ki vsebujejo sporne baterije, je objavljen na HP-jevi spletni strani. Gre v glavnem za...

5 komentarjev

Windows 7 se prodaja odlično

Uspeh, ki je zasenčil Windows Vista

Slo-Tech - Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo...

99 komentarjev

Microsoft: baterije niso problem

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko...

48 komentarjev

Windows 7 ubija baterije

Kako dolgo bo prenosnik še prenosen?

vir: engadget
engadget - V Redmondu so, po mnogih pritožbah uporabnikov, končno sprožili preiskavo o zmanjševanju življenjske dobe baterij v prenosnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 7. Le-ta ima namreč težave s pravilnim zaznavanjem nekaterih tipov baterij, kar povzroči napačne podatke o napolnjenosti oz. celo zdravju baterije. Uporabniki posledično pogosto dobijo opozorilo, da se bateriji izteka življenjska doba in da bi bila zamenjava priporočljiva. A opozorila je enostavno ignorirati, medtem ko so poročila o trajnem vplivu na baterije mnogo bolj resna. Po poročilih enega izmed uporabnikov HP-jevega prenosnika 6810b je le-ta v Windows XP imel dve uri avtonomije, ki se je več kot razpolovila na 45 minut s prehodom na Windows...

86 komentarjev

Windows 7 začel uspešno

IE8 na Macu!

vir: engadget
engadget - Da je bila Windows Vista v javnosti sprejeta izredno slabo, povedo tudi prodajne številke prvih nekaj mesecev. V prvem mesecu od izida (februar 2008) je dosegla zgolj 0,93-odstotni tržni delež, le-ta pa se je v marcu komajda dvignil čez 2 odstotka. Čeprav je Windows 7 verjetno pomagalo praznično obdobje, saj je bil izdan 22. oktobra, približno mesec dni pred črnim petkom in dva meseca pred božičem, je že v prvem mesecu prodaje dosegel kar štiriodstotni tržni delež. V decembru se je ta dvignil nekoliko manj, na 5,71 odstotka, a je to vseeno več, kot pa OS X 10.4, 10.5 in 10.6 skupaj. Windows 7 je tako že prehitel Applov OS X po tržnem deležu....

168 komentarjev

Božji način v Windows 7 ni tako božji

Postopek

vir: HotHardware
HotHardware - Po spletu se kot požar (oz. slab glas) širi vest, da za Windows 7 obstaja božji način, posebno okno, ki na enem mestu zbere vse nastavitve za operacijski sistem, od hitrosti utripanja kurzorja v vnosnih poljih do nastavljanja efektov v grafičnem vmesniku. A ta božji način pravzaprav ni tako božji, saj ne prinese popolnoma nič novega, pravzaprav pa je poznan že iz Windows Vista. Tako je bil poimenovan zaradi načina, ki ga je naredil slavnega.

Za prikaz tega posebnega okna morate po mnogih vodičih ustvariti mapo GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}, od koder tudi ime. Pravzaprav pa je važen le del za piko (oz. z njo vred), torej .{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Vnos GodMode lahko zamenjate s čimer koli (npr. burek, poizkusite: burek.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}),...

30 komentarjev

Nov, oddaljeni napad na Windows 7 in Windows Server 2008R2 preko SMB

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Laurent Gaffié, je v operacijskih sistemih Windows 7 in Windows Server 2008R2 odkril resno varnostno ranljivost, preko katere je ob vključenem požarnem zidu iz omrežja oziroma preko Internet Explorerja (torej oddaljeno) mogoče sesuti sistem. Ranljivi so sistemi, ki imajo vključen SMB (Server Message Block, Microsoftov protokol za tiskanje in deljenje datotek in imenikov).

Popravka še ni na voljo, je pa zato na voljo programska koda, ki demonstrira ranljivost (tim. proof-of-concept). Avtor sicer obljublja razkritje še več oddaljenih ranljivosti oz. napadov na Windows jedro, uporabnikom ranljivih sistemov pa svetuje izklop SMB.

Na novico so nas opozorili na forumu.

Če ste se ob zadnjih novicah, da ima Linux težave z lokalnimi zlorabami že prestrašili, da je Linux vsaj nekje boljši, ste torej lahko pomirjeni. Operacijski sistem Windows končno prednjači tudi na področju internetnih omrežij...

31 komentarjev

Windows 7 bo predstavljen v New Yorku

CNet - Podobno kot Windows Vista bo Microsoft tudi Windows 7 javnosti uradno predstavil v New Yorku. Kot verjetno veste bo do dogodka prišlo 22. oktobra, za katerega pa Microsoft upa, da bo postal vsakoletni običaj. Omeniti velja, da je predstavitev Viste vključevala uradno kosilo v restavraciji Cipriani, kaskaderski logotip ter obisk Best Buya za Stevea Ballmerja. Kako bo potekala tokratna predstavite pa bomo videli čez dva meseca.

Predstavitev čakata tudi Lenovo in Samsung oz. njuna netbooka, ki v sebi poleg Intelovega procesorja Atom skrivata še nVidiin čip. Po zakasnitvi Lenovovega IdeaPada S12 se je zdelo, da bo Samsung N510 prvi netbook na trgu, v katerem bo tekel Ion, a so se tudi pri Samsungu odločili počakati. Ker bosta opremljena z 12 oz. 11 palčnima zaslonoma bosta morala Lenovo in Samsung kupiti dražje licence Windows 7 Home, saj Microsoft verjetno ne bo dovolil namestiti Windows 7 Starter Edition. To verjetno pomeni še nekoliko višjo ceno, ki bi bila z okrog 600 dolarji že...

4 komentarji

Tiskane baterije

engadget - Skupini raziskovalcev pod vodstvom Dr. Reinharda Baumanna na raziskovalnem inštitutu v Chemnitzu je uspelo natisniti prve baterije. V laboratoriju imajo že delujoče primerke, pri katerih natisnejo cinkovo anodo in manganovo katodo, ki ju nato prekrijejo z zaščitno plastjo. Izdelava baterije je tako zelo poceni in enostavna. Ena takšna celica zmore proizvesti do 1,5 V napetosti, a ima zelo kratko življenjsko dobo. Slednje ni problem, saj so namenjene predvsem glasovnim čestitkam, ki itak porabijo malo energije. V prid takšni uporabi je prav cena izdelave, teža in dimenzije. Zaradi tiskanja so baterije seveda zelo tanke, obenem pa ena celica tehta manj kot en gram. Masovna proizvodnja naj bi se začela še pred koncem leta.

13 komentarjev

Iztisnite več iz baterij

Adrian's Rojak Pot -

Na Loncu Adrijana Rojaka so dopolnili vodič o podaljševanju življenjske dobe baterij. Sestavili so pravo malo beštijo (akumulator) iz navadnih baterij, ki je sposobna napajati več energijsko nepožrešnih naprav, še posebej dlančnike s potratnimi barvnimi zasloni. Zadevca na žalost ni lahko prenosljiva, saj dlančniku doda slab kilogram mase.

Če imate kakšen dlančnik (predvsem Pocket PC) in bi želeli baterijam dodali nekaj življenjske dobe, klik!

0 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Satelit vstal od mrtvih

Slashdot - Ok tole bi bilo še najbolj primerno za letošnji festiavl Break21 - dead or alive, ampak malce težko bi ga bilo pripeljat v Ljubljano. :)
Skratka, da grem k stvari. Leta 1974 je bil izstreljen radioamaterski satelit AMSAT-OSCAR 7. Do leta 81 je deloval nato pa so vse baterije pocrkale in bil je le še en kup železja, ki je krožil okoli zemlje.
20 let pozneje, natančneje 21. junija 2002 pa je nek radioamater ob preizkušanju svoje nove opreme naletel na čudne signale. Ko je preučil za kaj gre, je ugotovil, da se signali pojavljajo na orbiti kjer bi moral biti satelit. Ko so dekodirali podatke, ki jih oddaja so ugotovili, da satelit brezhibno deluje. Po raznih špekulacijah so ugotovili, da so se varovalke, ki so odklopile baterije sprostile in sedaj, kljub temu da so baterije pokvarjene satelit deluje neposredno na tok iz sončnih celic. To pomeni, da je dostopen samo ob določenih časih (takrat, ko ga obsije sonce).
Elektronika lahko torej vstane od mrtivh. klik!...

2 komentarja