»

Analiza kode: goto rabimo po pameti

xkcd.com

Slo-Tech - Eno izmed prvih in najgloblje vcepljenih pravil programiranja je izogibanje stavkov goto. Niso prepovedani, saj jih številni jeziki čisto lepo podpirajo, a sodijo v kategorijo grdega programiranja. Njihova uporaba je nezaželena, ker se ob nebrzdani uporabi program hitro zapaca v nerazumljivo kodo in ker je vzdrževanje takšne programske opreme bistveno težje. Dokazano je, da lahko vsak program napišemo brez stavka goto, če ga primerno strukturiramo.

Kljub temu so stavki goto trmasto ostali in v nekaterih primerih je njihova uporaba smiselna. Zasloveli so seveda v pismu nizozemskega velikana računalništva Edsgerja Dijkstre iz leta 1968, v katerem je stavke goto označil kot škodljive. Debata v naslednjih desetletjih je bila živahna, saj so nastopali argumenti za in proti, tabora pa sta še danes dva. Nekateri bi stavke goto prepovedali, drugi v njih načeloma ne vidijo nič...

29 komentarjev

Rails fail

Slo-Tech - Ruski Ruby on Rails razvijalec Egor Homakov je minuli teden avtorje frameworka opozoril na potencialno in resno varnostno pomankljivost v večini rails spletnih aplikacij (ti. mass assignment vulnerability). Žal ga niso vzeli kaj posebej resno, zato je šel pogledat, če je pomanjkljivost mogoče izkoristiti na njihovi spletni strani. Izkaže se, da ja. Uspel je dobiti administratorski dostop do izjemno priljubljenega gostitelja kode GitHub, komentirati z datumom globoko v prihodnosti (s podpisom "Bender" iz Futurame), commitati kodo v master branch rails projekta in, če bi hotel, tudi brisati projekte poljubnih razvijalcev. Zaradi ugleda Githuba je zgodba o njegovih podvigih prišla na prvo stran reddita, potem pa še na vrh hacker news in to kar v štirih inačicah hkrati, kar je posebej...

20 komentarjev

Po treh desetletjih izšel pcc 1.0

Heise - Po več kot treh desetletjih bolj in manj intenzivnega razvoja je izšla prva stabilna verzija C-prevajalnika Portable C Compiler (pcc). Razvoj se je začel v 70. letih in čeprav pcc ni nikoli zlezel do stabilne različice, je dolgo časa predstavljal prvi izbor prevajalnikov za C-programe v Unixu. Mnogo kasnejših prevajalnikov v 80. letih je bilo osnovanih na pcc, dokler ga ni leta 1994 zamenjal GNU C Compiler (gcc), ki pa je bil izdan pod drugo licenco.

To je tudi ena izmed glavnih prednosti pcc-ja, ki je izdan pod licenco BSD in ne GPL. Poleg tega pcc odlikujejo tudi visoka prenosljivost,...

24 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

Facebook drugi najpopularnejši

Graf števila edinstvenih mesečnih obiskovalcev za Facebook in Yahoo

vir: TG Daily
TG Daily - Kar dve leti je trajalo, da smo pri vrhu ugledali spremembo položajev najpopularnejših stvari. Pred dvema letoma, februarja 2008, je Google po popularnosti (oz. številu edinstvenih obiskov v mesecu) prehitel do takrat najpopularnejši Yahoo. Slednji je zdaj zdrsnil že na 3. mesto, saj ga je prehitel še Facebook, očitno tudi uradno najpopularnejše socialno omrežje na spletu.

Z dobrimi 133,6 milijoni edinstvenih obiskovalcev v januarju je Facebook, ki je še vedno v vzponu, pridobil dovolj obiskovalcev, da je prehitel Yahoo, kateremu tržni delež mesečno upada in je v januarju padel že na 132 milijonov edinstvenih mesečnih obiskovalcev.

A število edinstvenih mesečnih obiskovalcev ne pove celotne...

10 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Pri Facebooku napisali svoj PHP prevajalnik

Postopek prevajanja s HipHopom

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Pri Facebooku so danes objavili, da njihovi inženirji delajo na prevajalniku, ki prevaja PHP kodo v C++. Osemmesečni projekt nosi ime HipHop for PHP in bo izdan pod odprtokodno licenco, obljublja pa precejšnje pospešitve izvajanja PHP aplikacij.

HipHop se obnaša podobno kot ostali prevajalniki, saj naprej opravi analizo kode in vseh deklaracij, zatem dodeli ustrezne tipe vsem objektom na koncu pa zgenerira vmesno kodo. Od ostalih se pa razlikuje v tem, da v je v primeru HipHopa ta vmesna koda v C++. Tule potem v prevajanje vskoči g++ in prevede rezultat z dodatnimi optimizacijami v strojno kodo.



O rezultatih prevajanja trenutno še ni veliko znanega, pri Facebooku pa pravijo, da je uporaba prevajalnika pri njih zmanjšala obremenitev...

53 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Še ena luknja v OWA...

InfoWorld - OWA oz. Outlook Web Access (za neznalce: gre za storitev strežnika Exchange, ki omogoča dostop do 'webmaila' preko spletnega brskalnika, hkrati pa deluje, izgleda in se obnaša podobno kot namizni Outlook) je zopet preluknjan. Težava tudi tokrat leži v HTML delu sporočil ter napadalcu omogoči skoraj popoln nadzor nad poštnim predalom. Če vas zanima več, si nujno oglejte Microsoftov security bulletin.

0 komentarjev