»

Ubisoft zaradi zlorab zapuščajo direktorji

Reuters - Iz francoskega založnika iger so včeraj sporočili, da zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in zlorabah podjetje zapuščajo kreatvni direktor Serge Hascoët, globalni šef za človeške vire Cécile Cornet in izvršni direktor Ubisoftove kanadske podružnice, Yannis Mallat. Že tekom minulega tedna je svoj odhod zaradi podobnih obtožb napovedal podpredsednik družbe, Maxime Béland.

Odhajajoči niso kdorsibodi; Mallat se je denimo kot producent podpisal pod uspešnice, kot so Prince of Persia: The Sands of Time, Assassin’s Creed, Rainbow Six, Far Cry, Watch Dogs in For Honor.

Ubisoft se je pred časom znašel v osrčju afere #metoo, obtožbe, ki vodstvu pripisujejo še kar šokantna dejanja pa temeljijo na izpovedih okoli sto zaposlenih. CEO Yves Guillemot bo zdaj osebno nadzoroval prenovo kreativnih procesov v podjetju, za procese, povezane s človeškimi viri pa so najeli mednarodno svetovalno podjetje, ki bo poskušalo normalizirati domnevno toksično delovno okolje in medsebojne odnose v družbi.

13 komentarjev

Tretjina ljudi uporablja nezaščiteno sosedovo omrežje

Ars Technica - Skupina Wi-Fi Alliance je naročila raziskavo pri Wakefield Research, koliko uporabnikov interneta se je že povezalo na sosedovo nezaščiteno brezžično omrežje za dostop do interneta. Bodisi po nesreči bodisi v nuji, takšnih je očitno kar tretjina.

Anketirali so 1054 Američanov in ugotovili, da jih je 32 odstotkov že uporabilo nezaščiteno brezžično omrežje, za katero so vedeli, da ni javno. Pred dvema letoma jih je bilo le 18 odstotkov, kar pripisujejo vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov...

62 komentarjev

Odklop interneta zaradi zlorabe prek nezaščitene brezžične povezave

Cathi Paradiso

CNet - Ponudniki dostopa do interneta si vse bolj prizadevajo postati internetna policija, ki bo lahko kar sama določala, kdo je kršil avtorsko pravo in si ne zasluži dostopa do interneta. Kaj to v primeru pomanjkljivo izvedenega postopka pomeni za nedolžne uporabnike, ilustrira naslednji primer.

53-letna Cathi Paradiso je zaposlena kot tim. tehnični izvidnik, ki išče dobre kandidate za IT-delovna mesta in jih priporoči podjetjem (technical recruiter). Za svoje delo, ki ga opravlja od doma, nujno potrebuje internetni dostop, zato je bila nemalo jezna, ko jo je njen ponudnik dostopa do interneta Qwest Communications...

44 komentarjev

Kaspersky bi uvedel potne liste na internetu

ZDNet - Ena izmed velikanskih prednosti interneta, ki gre tako rada v nos raznim nedemokratičnim, manj demokratičnim in tudi povsem demokratičnim režimom, je gotovo anonimnost. Z raznimi uredbami o shranjevanju prometnih podatkov in podobnega se sicer trudijo priškrniti to pravico, a povsem nemogoča anonimnost vendarle še ni.

Eugene Kaspersky, izvršni direktor vodilnega ruskega proizvajalca protivirusnih programov, ima podobne svetoskrunske ideje. V intervjuju za ZDNet Asia je predstavil svoje mnenje, da je anonimnost največja varnostna ranljivost interneta. Kaspersky bi najraje videl, da bi vsak uporabnik interneta pridobil poseben potni list, ki bi ga enolično identificiral. Dodaja, da je bil internet zasnovan za znanstveno in vojaško rabo v ZDA, njegova vpeljava v javno življenje po vsem svetu pa je izvedena napak. Uvedba potnih listov, internetne policije in odklop neposlušnih držav bi, tako Kaspersky, še najbolj prispevala k povečanju varnosti na spletu. In ne, identifikacija na...

82 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Zasebnost uporabniških podatkov v New Jerseyu

Slashdot - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je presodilo, da uporabniki interneta upravičeno pričakujejo zasebnost na področju podatkov, ki jih ob sklenitvi naročniškega razmerja posredujejo ponudniku dostopa do interneta. S tem so v New Jerseyu zaščito podatkov, ki jih o svojih uporabnikih hranijo ponudniki dostopa do interneta, izenačili z zaščito podatkov, ki jih o svojih strankah hranijo banke ali telekomi.

Sodišče je tako razsodilo v primeru uporabnice interneta Shirley Reid, ki je bila leta 2005 obtožena vdora v računalnik svojega delodajalca. Policija je podatke o uporabnici pridobila od njenega ponudnika dostopa do interneta s pomočjo mestnega sodnega poziva (tim. municipal court subpoena), Vrhovno sodišče New Jerseya pa je presodilo, da bi podatke smeli pridobiti s pozivom preiskovalnega sodišča (tim. grand jury subpoena).

Odločitev pomeni, da bodo preiskovalci v Ney Jerseyu še vedno lahko dostopali do podatkov, potrebnih za preganjanje (kiber)kriminala, vendar pa...

1 komentar

Bomo za prisluškovanje še plačevali?

Slashdot - Če je v Sloveniji pred kratkim precej razburjenja povzročila zahteva, da ponudniki dostopa do interneta krijejo stroške naprav za prestrezanje internetnega prometa, pa imajo v Kanadi malce drugačne skrbi.

The Globe and Mail namreč poroča (povzetek na Slashdotu), da je kanadska policija predlagala, da bi uporabniki telefonov in interneta mesečno plačevali okrog 25 centov "za kritje stroškov prisluškovanja teroristom in ostalim kriminalcem".

Lahko torej v prihodnosti pričakujemo, da bomo uporabniki telekomunikacijskih storitev za to, da nam bodo lahko prisluškovali, morali še plačevati?!?

16 komentarjev

Pravkar prišlo

SiOL - Pravkar sem na e-mail dobil mail. Prišel je iz Siola. Piše pa:
Spostovani,
spomladi smo v SiOL-u zaceli ponujati ADSL dostop do internetnih storitev. Ta omogoca neomejen dostop do nasega omrezja s hitrostjo 512/128 kbit/s, ki je nekajkrat visja od klasicnega analognega ali ISDN dostopa. Na ADSL dostopovno omrezje Telekoma Slovenije, preko katerega vam ponujamo dostop do interneta, je trenutno mozen dostop z ISDN prikljuckov na naslednjih lokacijah: Ljubljana - Center Ljubljana - Siska Ljubljana - Moste Ljubljana - Vic Ljubljana - Bezigrad Maribor - Tabor V prihodnjih tednih in mesecih bo moznost ADSL dostopa do interneta v vseh vecjih slovenskih krajih. Vabimo vas, da si vec o ADSL-u preberete na spletnih straneh na naslovu http://adsl.siol.net in da izpolnete obrazec za poizvedbo o moznosti priklopa na vasi telefonski stevilki. Lep pozdrav, SiOL, d.o.o.

Očitno se končno nekaj premika na področju ADSL-ja! Siol je očitno poslal vsem svojim uporabnikom promocijski e-mail, da bi jih...

23 komentarjev