»

Microsoft povečal prihodke iz storitev v oblaku

Novi izvršni direktor na prvi predstavitvi četrtletnih rezultatov

Microsoft - Počasi se zaključuje obdobje razkrivanja poslovnih rezultatov računalniških gigantov za prvo letošnje četrtletje. Ker prodaja osebnih računalnikov že nekaj časa pada in ne kaže znakov okrevanja, si morajo podjetja iskati druge niše. Ena izmed velikih priložnosti so storitve v oblaku, kjer je Microsoft v letošnjem letu beležil visoko rast.

V prvih treh mesecih so ustvarili 20,4 milijard dolarjev prihodkov, kar je zgolj za odtenek manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je znižal za osem odstotkov in je dosegel 6,97 milijard dolarjev, kar pa je še vedno več od pričakovanj analitikov. Zato je tudi delnica podjetja poskočila za skoraj štiri odstotke. Lanski čisti dobiček je bil namreč posledica enkratnih dogodkov...

4 komentarji

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev

Prodaja Windows 7 ne jenja

Microsoft sicer ni podrobneje razčlenil statistike, koliko odstotkov licenc odpade na prednaložene verzije in koliko na škatlaste verzije iz trgovine.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Odlična prodaja Windows 7 se nadaljuje, so povedali v Redmondu. V 18 mesecih, kolikor je nov operacijski sistem naprodaj, so prodali že 350 milijonov kopij. Preračunano to pomeni, da v povprečju prodajo kopijo vsakih 7,4 sekunde, pri čemer tempo v zadnjih mesecih sploh ne upada.

Spomnimo, da je bil sprejem Viste pravo nasprotje evforije ob Sedmici. Čeprav so v prvih dveh letih sicer uspeli prodati 330 milijonov kopij, so jo uporabniki često grajali, medtem ko je podjetja sploh niso vzela za...

106 komentarjev

Hewlett-Packard z večjim dobičkom

ZDNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta, ki se je končalo 31. januarja. V teh treh mesecih so njihovi prihodki znašali 32,3 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in nekoliko manj od pričakovanj analitikov, ki so znašala 33 milijard dolarjev. V celotnem letu namerava HP zbrati 130-131 milijard dolarjev prihodkov.

Dobiček se je v tem obdobju povzpel na 2,61 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in nekoliko bolje od pričakovanj analitikov.

Najbolj se je povečala prodaja v sektorjih ESSN (strežniki, shranjevanje podatkov in omrežja za podjetja) in finančne storitve. Oddelka s...

0 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Američani vedno več kupujejo prek spleta

CNet - Prvi in najpomembnejši del decembrske nakupovalne sezone se je z božičem iztekel. Ostaja sicer še kratek teden do novoletnega predaha, a mi si vseeno poglejmo statistiko dosedanjih spletnih nakupov. Podatki iz različnih virov se nekoliko razlikujejo, a pod črto vsi sporočajo isto - potrošniško kolesje se vrača v stare tirnice.

MasterCard je v svojem poročilu SpendingPulse ugotavlja 15,4-odstotno zvišanje nakupov prek spleta, kjer je bila njihova kartica uporabljeno plačilno sredstvo. Na prvem mestu so bile obleke, torej se kupci ne bojijo več kupiti obleke brez pomerjanja. Sledila sta elektronika in nakit. V ZDA na spletne nakupe sicer še vedno odpade relativno majhen del celotne pogače, saj je prek spleta opravljenih le 10 odstotkov vseh nakupov. Toda odstotek iz leta v leto raste. Letos so na črni petek prodali za 999,3 milijonov dolarjev izdelkov prek spleta, kar je za četrtino več kot lani. V celotnem obdobju pa je bilo kar šest dni, ko je prodaja presegla milijardo dolarjev,...

4 komentarji

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Windows 7 najuspešnejši Microsoftov operacijski sistem

Windows 7 - drugi Windows XP?

vir: Silicon
Silicon - Microsoftov Windows 7 je brez dvoma odličen obliž na rano, ki je bila Vista. Mnogi so že pred časom napovedovali, da bo Windows 7 postal Microsoftov najuspešnejši in najhitreje prodajani operacijski sistem, kar se je tudi uresničilo, saj imamo zdaj o tem uradno potrdilo kar od Microsofta. Prodali so že 100 milijonov licenc, kar pomeni, da Microsoftov najnovejši operacijski sistem za namizne uporabnike najdemo že na vsakem 10. osebnem računalniku, le pol leta po njegovem izidu.

Pri Microsoftu so objavili tudi rezultate iz (finančnega) četrtletja, ki se je končalo 31. marca. Imeli so 14,5 milijarde dolarjev prihodkov, k čemur je nedvomno pripomoglo 28% zvišanje prihodkov oddelka Windows v primerjavi z letom poprej. A rast Windows 7 se...

87 komentarjev

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev

Spam stane Američane milijarde

CNN.com - Poznate glavno razliko med spamom in reklamnimi letaki v poštnem nabiralniku? Že res, da so oboji nadležni, a spam plačate vi s časom in denarjem za prenos in brisanje. Marylandska univerza je opravila raziskavo o tem, koliko denarja izgubi ameriško gospodarstvo zaradi nezaželene elektronske pošte. Povprečni uslužbenec dobi 18,5 sporočil na dan, za njihovo brisanje pa porabi 2,8 minuti. Če to zmnožimo s plačilom, so ugotovili, stane spam Američane 21,6 milijard dolarjev letno. Ugotavljajo še, da 14 odstotkov uporabnikov spam dejansko prebere, da bi ugotovili, kaj ponuja, štirje odstotki pa so že nakupovali prek spama. CNN.

12 komentarjev

Intel objavil poslovne rezultate

X-Bit Labs -

Procesorski gigant, podjetje Intel, je danes objavil poslovne rezultate lanskega leta. Kot je bilo pričakovati, je podjetje še zmeraj dokaj dobro stoječe z veliko dobička. Poglejmo številke.

Prihodki od prodaje so v lanskem letu znašali 26.8 milijarde dolarjev, kar je za slab odstotek več kot v letu 2001. Njihov dobiček je v celotnem lanskem letu znašal 3.1 milijarde, kar je za 41% več kot v predpreteklem letu. Dodatne statistične informacije so na voljo na v novici na X-Bit Labs.

0 komentarjev