»

Gromozanski čip za umetno inteligenco

Wired News - Da bo umetna inteligenca bo v prvi polovici 21. stoletja ključna, so prepričana že številna podjetja, a močno se razlikujejo načini, kako do tja. Mlado podjetje Cerebras meni, da jo bomo najhitreje ustvarili z namenskimi čipi. Predstavili so najnovejši čip, namenjen prav umetni inteligenci, ki meri gigantskih 22 x 22 centimetrov. Običajni mikroprocesorji so stokrat manjši.

V ogromen kos silicija s površino 462 cm2 so stlačili 1,2 bilijona tranzistorjev, medtem ko največji grafični čip na svetu meri 8 kvadratnih centimetrov in ima 21,1 milijarde tranzistorjev. Tako ogromen čip, kot ga je izdelal Cerebras, je izziv že s proizvodnega vidika. Silicijeve rezine imajo dandanes premer 300 milimetrov in imajo na koncu na sebi več kot sto čipov. Nekateri med njimi so...

29 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev

TSMC bo izdeloval procesorje

X-Bit Labs - TSMC je znan predvsem po proizvajanju grafičnih čipov za nVidio in ATI ter po nedavnih težavah z rentabilnostjo 40 nm-proizvodnega procesa. A po napovedih nekaterih analitikov naj bi le-ta v začetku leta 2010 dosegel že 85% izkoristke, kar je po mnenju Suna dovolj, da TSMC začne izdelovati njihove procesorje. Do sedaj je za to skrbel Texas Instruments s 45 nm-proizvodnim procesom (n bo to tudi nadaljeval), medtem ko bo TSMC proizvajal popolnoma nov procesor s kodnim imenom Rainbow Falls.

Rainbow Falls bo sestavljen iz 16 jeder, ki bodo lahko hkrati obdelovala kar 128 niti (8 na jedro). Procesor, ki temelji na RISC arhitekturi, bo namenjen najzmogljivejšim strežnikom in naj bi v enakem pakiranju prinesel do 30% več zmogljivosti od že obstoječih procesorjev UltraSPARC T2+. Izdelke TMSCja bomo ugledali tekom leta 2010.

11 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

TSMC z delujočimi primerki 28 nm čipov

Vafelj

vir: Expreview.com
Expreview.com - TSMC pripravlja tri različne tehnike 28 nm-proizvodnega procesa, na vseh treh pa jim je že uspelo izdelati delujočo 64 Mbitno SRAM celico. Ker je en bit informacije zapisan v štiri tranzistorje, to pomeni približno 260 milijonov tranzistorjev za celico, a se zaradi preproste zasnove ne more primerjati z izdelavo kompleksnejših čipov. Izmed treh procesov sta dva namenjena čipom z majhno porabo, eden pa visoki zmogljivosti. Slednji, namenjen za centralne in grafične procesorje, vezna čipovja in podobne čipe, naj bi v proizvodnjo, ki bo še bolj tvegane narave (majhni izkoristki, podobno kot pri AMDjevem grafičnem jedru RV740 za Radeon HD 4770), prišel do konca druge četrtine prihodnje leto.
...

6 komentarjev

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162...

3 komentarji

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev