»

Prodanih 50 milijonov PlayStation 3

PS3 se niti z Move ne more kosati s predhodnikom

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Predstavniki Sonyja so sporočili, da je bila njihova konzola sedme generacije, PlayStation 3, prodana že v 50 milijonih primerkih. To številko so presegli 29. marca, a jo je treba vzeti s kančkom soli, saj Sony za uspešno prodajo šteje konzolo, ki je prišla v skladišče oz. na police trgovca. Možno je tako, da zaradi večje zaloge pri končnih uporabnikih še ni vseh 50 milijonov konzol, a je ta številka v vsakem primeru blizu. Za ta dosežek je Sony potreboval slabe štiri leta in pol, saj so konzolo svetu predstavili 11. novembra leta 2006. Izmed trojice konzol iz sedme generacije, kamor spadata še Xbox 360 in Wii, je PlayStation 3 še vedno v najmanj primerkih prodana konzola.

Kljub slabšim prodajnim rezultatom v zadnjem času je Wii daleč spredaj (glede na Wikipedijo...

8 komentarjev

V kratkem na PlayStation 3 možno shranjevanje v oblak

nVidiina 3D rešitev za osebne računalnike

vir: engadget
engadget - Naročniki na PlayStation Plus bodo verjetno že z jutrišnjim dnem dobili možnost shranjevanja poteka igranja v igrah na PlayStation 3 v oblak, kar bo Sony omogočil s svojim oblakom make.believe. Podpora bo prispela z novo različico firmware-a, 3.60, za shranjevanje pa bo vsak naročnik dobil 150 MB prostora, kar ni ogromno, a bi moralo zadoščati za shranjevanje poteka igranja. Prednost je, da s seboj po svetu ne bo več potrebno prenašati svoje konzole, saj bo igro mogoče nadaljevati na katerikoli konzoli, kjer se bo igralec prijavil s svojim računom.

Če je že govora o konzola lahko omenimo še nVidiine napovedi, da bo 3D prikaz slike ena izmed ključnih lastnosti osme...

10 komentarjev

Razbit PlayStation 3, izračunani zasebni ključi

Slashdot - Na berlinski konferenci 27th Chaos Communication Congress (27C3), ki se danes končuje, je skupina fail0verflow predstavila način, kako odkleniti PlayStation 3. Kot trdijo, jim je uspelo izvesti jailbreak brez uporabe strojne opreme (dongle), ki je bila doslej nujno potrebna za odklep. Drugi pomemben dosežek pa je izračun zasebnih ključev za PS3, kar pomeni, da lahko sedaj podpišemo katerokoli aplikacijo. Če se bodo njihove trditve izkazale za točne in Sony ključev ne bo preklical, bomo lahko de facto odklenili katerikoli PS3 ne glede na verzijo strojne programske opreme (firmware).

48 komentarjev

PlayStation Phone vse bližje izidu

HotHardware - V PlayStation Phone, Sony-Ericssonov mobilni telefon s poudarjenimi igričarskimi zmožnosti, po zadnjem paru videov ni več smiselno dvomiti. Če so se po prvih napovedih oglašali skeptiki, po prvih slikah pa dvomljivci, ki so trdili, da so le-te ponarejene, ti dvomi izginejo prav z objavo videoposnetka rokovanja z mobilnikom. Znano je, da japonsko-švedska naveza čaka (vsaj) na Gingerbread, ki bo že od samega začetka nameščen na ta mobilnik, najverjetneje prav zaradi izboljšane podpore razvoju iger, ki jo prinaša Android 2.3.



V prvih slikah je bila na mobilni telefon nameščena neka starejša različica Androida, kar pa se spremeni v videu, kjer naj bi bil očitno nameščen že Gingerbread. Prvi videoposnetek je sorazmeroma dolg, skoraj 2...

10 komentarjev

PlayStation 3 3.50 razbit

Slo-Tech - Posodobitev programske opreme za PlayStation 3 z verzijo 3.50 je izšla v drugi polovici septembra, v teh dneh pa je bila razbita. V Team X3 so namreč uspeli izvesti jailbreak verzije 3.50, ne da bi jo potrebno podgraditi (downgrade) na že razbito 3.41. Sedaj je tudi na PlayStation 3 z najnovejšo programsko opremo moč poganjati domače, nepodpisane aplikacije. Ker jailbreak še ni uradno na voljo javnosti, ni znano, ali delujejo igre, ki eksplicitno zahtevajo najnovejšo verzijo 3.50, ali je jailbreak združljiv s X3max in ali je brezplačen.


18 komentarjev

PlayStation 3 zlomljen s kalkulatorjem

Hack A Day - Po prvem zlomu zaščite PlayStation 3, dolgo nezlomljive konzole, smo dobili že kar nekaj različnih možnosti, kako opraviti odklepanje, ki omogoča igranje varnostnih kopij in nameščanje lastne programske opreme. Najnovejša izkoristi kar kalkulator. Sicer gre za zmogljivejši, grafični kalkulator Texas Instruments TI84, ki se ga na PS3 priključi prek USB na mini-USB kabla, priloženega konzoli za polnjenje igralnih ploščkov. Na kalkulatorju se požene kodo za odklep, ko je konzola izključena, nato pa se le-to vključi s pritiskom na gumb za zagon in izmet optičnega diska hkrati. Postopek je potrebno ponoviti pri vsakem zagonu.

Ko je postopek zaključen, se lahko kalkulator odklopi s konzole (to se izpiše na zaslonu kalkulatorja). Za samo...

35 komentarjev

Prihajajo Gran Turismo 5, Crysis 2 in Portal 2

Modra izdaja PS3 za Japonsko

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Za Gran Turismo je datum izida pravzaprav že znan, saj se bo zgodil 2. novembra tega leta. A na ta datum bo prišlo le do izida v Severni Ameriki, medtem ko datum še ni bil znan za preostali del sveta. Zdaj je znan vsaj datum za najpomembnejši del sveta, Evropo. Oboževalci kultne dirkaške serije bodo igro lahko kupili le en dan za svojimi vrstniki z druge strani luže, torej 3. novembra 2010, enako kot oboževalci z Japonske.

A slednji bodo imeli eno prednost pred ostalim svetom, saj bodo v paketu z igro lahko kupili še posebno izdajo PlayStation 3 v modri barvi. Gre za tanki model PS3 Slim s 160-gigabajtnim trdim diskom.

Nedolgo nazaj smo poročali, da se je izid Crysis 2 prestavil v leto 2011, medtem ko je bilo že nekaj časa znano, da bo v istem letu...

8 komentarjev

PlayStation Phone navsezadnje resničnost?

Hitra sestavljanka Engadgeta, ki pokaže, kaj se lahko pričakuje - seveda ne gre za pravo napravo

vir: engadget
engadget - Pri Engadgetu ekskluzivno poročajo, da so iz dobro obveščenih in kredibilnih virov izvedeli, da se naveza Sony Ericsson pripravlja na izdajo mobilnega telefona, osredotočenega na igričarski svet. Telefon bo uporabljal naslednjo izdajo Androida, t.i. Gingerbread oz. različico 3.0, medtem ko bo po strojni plati, vsaj znotraj, bolj ali manj standarden. Pričakujemo lahko namreč gigahertčni procesor, 3,7 do 4,1-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, prototipi uporabljajo fotoaparat s 5...

5 komentarjev

Izid Crysis 2 prestavljen v leto 2011

Slika s predstavitve CryEngine 3, pogona, na katerem je osnovan Crysis 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Ob izidu je bil Crysis predstavljen kot igra, ki bi jo zasnoval sam Bog za poganjanje na svojem sistemu. Do takšnega mnenja je prišlo zaradi izredne zahtevnosti igre, ki je na kolena spravila še najdražje sisteme, ki niso bili sposobni izpljuniti uporabnega števila sličic na sekundo na najzahtevnejših nastavitvah. Dobri dve leti po izidu, ki se je zgodil 6. marca 2008, imajo mnogi sistemi še vedno težave z zahtevnejšimi nastavitvami, a se situacija počasi izboljšuje. To bi seveda znal spremeniti izid naslednika, Crysis 2. Crysis 2 bo uporabljal prenovljen grafični pogon, CryEngine 3, medtem ko je prvi Crysis uporabljal drugo različico - prva je poganjala prav tako vizualno impresiven ter zahteven Far Cry. Izid Crysis 2 za vse tri večje platforme, osebne...

53 komentarjev

Odstranitev Linuxa s PS3 lahko povzroči težave vojski, raziskovalcem

Ars Technica - V začetku aprila je Sony izdal posodobitev 3.21 za svoje starejše modele PlayStation 3, s katero je onemogočil funkcijo Namesti drugi operacijski sistem in efektivno uničil možnost poganjanja Linuxa na konzoli. Uporabniki so bili nad odločitvijo besni, znani heker George Hotz pa je celo obljubil, da bo kmalu tudi na posodobljene konzole nekako naložil Linux. Do danes se ni zgodilo še nič konkretnega, le tu in tam slišimo kakšno zanimivo zgodbo, kje lahko nova posodobitev še povzroči kakšen sivi las upravljavcem.

Raziskovalni laboratorij ameriškega vojnega letalstva v Romu v zvezni državi New York je lani naročil 336 konzol PlayStation 3 in iz njih napravil pilotsko procesno gručo s 53 teraflopi. Ker je ta delovala...

31 komentarjev

Amazon vrnil del kupnine zaradi Sonyjevega PlayStationa 3

Slashdot - Zadnja posodobitev starih Sonyjevih konzol PlayStation 3 je odstranila možnost poganjanja alternativnega operacijskega sistema, kar je onemogočilo poganjanje Linuxa na tej konzoli. Ker je bila ta možnost intenzivno reklamirana pred izidom konzole, so bili uporabniki besni. Hekerji so celo obljubili, da bodo kmalu izdali popravek, ki bo funkcionalnost vrnil. Moderator iapetus na forumu NeoGAF, ki je bil konzolo kupil prek Amazona, pa je od prodajalca zahteval vrnitev kupnine in njen sorazmerni delež dobil vrnjen.

Ker izdelek sedaj ne omogoča vseh ob nakupu oglaševanih možnosti, se je nezadovoljni kupec obrnil na Amazon. Skliceval se je na evropsko direktivo 1999/44/EC, zaradi katere so članice EU dopolnile svojo zakonodajo tako, da med drugim terja:
  • da so izdelki v skladu s prodajalčevim opisom in
  • da so ustrezni za namen, ki ga potrošnik zahteva in ki je bil predstavljen prodajalcu.
Sony je ob izidu prodajalcem in tudi končnim kupcem jasno obljubil možnost delovanja tretjega...

49 komentarjev

PlayStation Move

PlayStation Move

vir: engadget
engadget - Na Game Developers Conference, ki bo še do sobote potekala v San Franciscu, je Sony predstavil svoj upravljalnik, ki omogoča nadzor likov v igri s pomočjo gibanja. Nintendo je ta koncept že od samega začetka vključil v zasnovo Wii-ja, po njegovem uspehu pa sta podobne sisteme začela raziskovati in snovati še Sony in Microsoft. Sistem slednjega, Natal, pričakujemo šele v drugi polovici leta.

PlayStation Move je Sony označil kot naslednjo generacijo upravljanja z gibanjem, saj naj bi bil tako natančen. Za sledenje gibanja skrbi spletna kamera PlayStation Eye, to pa tudi razloži barvno kroglico na koncu ene izmed paličic. Wii je bil popularen predvsem pri sproščeni uporabi s prijatelji, a Sony s svojo različico cilja tudi...

9 komentarjev

Ne prižigajte prvotnih PlayStation 3

Lastniki takšnih konzol se zaenkrat kratkočasite drugače

vir: engadget
engadget - Izpad Sonyjevega omrežja za konzole PlayStation Network, ki se je pripetil med prehodom z 28. februarja na včerajšnji 1. marec, očitno ni tako nedolžen. Težava, morda povezana z interpretiranjem prestopnih let, namreč lahko na starejših, debelejših PlayStation 3 povzroči izgubo podatkov. Na PlayStation 3 Slim izpad ne povzroča podobnih težav z varnostjo podatkov. Sony torej opozarja uporabnike svojih konzol, da naj danes še ne prižigajo (starejše) konzole ter naj počakajo na uradno potrdilo, da so težave odpravljene. To naj bi se zgodilo že danes, tekom dneva. Več podatkov, skupaj z vsemi možnimi napakami, ki jih lahko doživijo uporabniki, si lahko preberete v prispevku na PlayStation Blogu, kjer bodo tudi kot...

16 komentarjev

Podrobnosti o ekskluzivnosti Alana Wakea

bit-tech.net - Poročali smo že, da bo težko pričakovan Alan Wake, sprva ekskluziven naslov za osebne računalnike oz. celo za Windows Vista, spomladi pravzaprav na voljo le za Xbox 360. Skupaj s tem podatkom smo dobili tudi marketinško opravičilo, v katerem je bilo govora o intimnosti in sproščenosti osebnih računalnikov in igralnih konzol ter da Alan Wake enostavno ne bi deloval na osebnih računalnikih.

Ker se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, smo dobili tudi resnično razlago za to potezo, neposredno od razvijalcev igre. Oskari Hãkkinen, zaposlen pri Remedyju, je v intervjuju za VG247 povedal, da je Remedy izredno majhen razvijalski studio z le okrog 50 zaposlenimi. Logično se jim je tako zdelo, da se osredotočijo na le eno platformo in zanjo igro dodobra...

56 komentarjev

Crysis 2 se bo dogajal v New Yorku

Naslovnica marčevske izdaje

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Crysis 2, igra, ki bo kot prva uporabljala pogon CryEngine 3, bo očitno nadvse pomembna tudi za konzole, za razliko od prve igre v seriji, ki je še danes znana kot igra za osebne računalnike, ki uspe na kolena spraviti še tako zmogljiv sistem. Prve podatke o Crysis 2 bomo ugledali v marčevski izdaji uradne revije PlayStation (PlayStation: The Official Magazine), katere naslovnico je glavni urednik revije na ogled postavil kar na svojem Twitterju. Na naslovnici se lepo vidi za Crysis...

68 komentarjev

PlayStation 3 zlomljen?

Presenetljivo varna konzola

vir: Wikipedia
engadget - George Hotz, že pred tem poznan v krogih igranja in hekanja iPhoneov (blackra1n), trdi, da je zlomil PlayStation 3 in tako omogočil prve korake proti podpori varnostnih kopij iger. Trdi, da ima dostop do procesorja na strojni ravni ter možnost branja in zapisovanja v delovni pomnilnik. Vse, kar ostane do delujočih varnostnih kopij, je zgolj programske narave s pomočjo povratnega inženiringa. Prav za slednje je dejal, da je pred njim še dolga pot do uporabnih rezultatov. Če je novica o dostopu do sistema resnična, je za to trajalo kar 3 leta, 2 meseca in 11 dni. George je na projektu delal 5 tednov in za to ni potreboval posebnega modchipa. Kot je dejal je postopek zahteval le nekaj preproste strojne...

39 komentarjev

Xbox 360 ni niti na polovici življenja

Project Natal

vir: CNet
CNet - Z drugo generacijo svoje konzole, Xbox 360, je Microsoftu brez dvoma padla sekira v med. Prodaja same konzole kot tudi iger, čeprav je piratiziranje mogoče, je odlično, svojega glavnega konkurenta, Sony, pa so prehiteli na trg in s tem ustvarili izredno pomembno in bogato bazo uporabnikov ter razvijalcev, ki bi v primeru istočasnega izida znali svojo naklonjenost izražati zgolj PlayStationu. Do pred kratkim so se prav pri Sonyju radi pohvalili, da za PlayStation 3 pričakujejo vsaj 10 let življenjske dobe ter da bo prav to glavni faktor, s katerim menijo,...

45 komentarjev

PlayStation 3 Portable

engadget - Na forumu slavnega moderja Bena Hecka, ki je Wii, PlayStation 3, Xbox 360 in mnoge druge naprave predelal v prenosnike, se je pojavil še en prenosni PlayStation 3, tokrat v nekoliko drugačni obliki. Na prvi pogled je podoben PSPju, saj ga je enostavno držati v rokah, a omogoča igranje čistokrvnih iger za PlayStation 3. To je ustvarjalec, na forumu poznan kot techknott, dosegel z brezžično dvosmerno komunikacijo s konzolo.



Vhodno-izhodni del konzole vsebuje vse gumbe in ročki, ki jih je moč najti tudi na PlayStation 3 krmilniku, poleg njih pa se nahaja še 5 palčni LCD zaslon. Ukaze gumbov konzoli pošilja prek 1,2 GHz brezžične povezave. Za brezžično delovanje skrbi vgrajena baterija (4500 mAh), ki jo je mogoče polniti prek mini USB...

14 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Valve pripravlja PS3 ekipo

bit-tech.net - Kot smo že govorili, v preteklosti Valve ni bil preveč naklonjen Sonyjevemu PlayStation 3, vseeno pa so se na tej platformi znašle igre. Slednje je predelal kar založnik EA, tukaj pa se najde tudi težava oz. razlog za spremembo odločitve. Za primer so postavili The Orange Box, ki združuje Half-Life 2, HL2: Episode One, HL2: Episode Two, Team Fortress 2 in Portal. PC in Xbox360 igri sta pri Metacriticu dosegli oceno zavidljivih 96 %, medtem ko je PS3 različica dosegla le 84 %.

Pri Valve so se zato odločili, da bodo, kljub pomanjkanju navdušenja nad platformo, razvoj PlayStation 3 iger preselili pod isto streho. Tako bodo izidi vseh treh platform sovpadali, enaka pa bo tudi kvaliteta in podpora po izidu. Zato pravijo, da že iščejo talentirane programerje za PlayStation 3. A vseeno jim lahko pošljete življenjepis, tudi če nimate izkušenj s PS3. Talentiranih razvijalcev se nikoli ne branijo.

14 komentarjev

Valve ne mara PS3

bit-tech.net - Valve, najbolj poznan po svoji seriji prvoosebnih streljačin Half Life in spletnemu nakupovalnemu servisu Steam, ne razvija iger za PlayStation 3, temveč se ukvarjajo le z razvojem iger za osebne računalnike ter Xbox 360. Nekatere od teh je vseeno mogoče igrati tudi na PlayStationih, saj jih tja prenese eden največjih založnikov v industriji, Electronic Arts. Razlog za takšno odločitev je preprost in, glede na način razkritja, kar malo grob. Eden izmed Valveovih razvijalcev, Tom Leonard, je v intervjuju povedal, da se jim enostavno ne da ukvarjati s težavnostjo PlayStation 3, saj je programiranje za osebne računalnike in Xbox 360 veliko bolj enostavno od zahtevne arhitekture PS3. Pravi, da je v to...

70 komentarjev

Odklenjeni skoraj vsi Xbox DVD pogoni

engadget - Dandanašnji so konzole zelo odporne proti piratiziranju, saj je že skoraj konec dni vgrajevanja raznih modčipov, ki odstranijo protipiratsko zaščito in dodajo zmogljivosti (predvajanje DivX filmov in podobno) predvsem originalnemu Xboxu ter drugemu PlayStationu, saj omenjen način piratiziranja še vedno velja za Nintendov Wii. Drugačen izziv pa predstavljata Xbox 360 in PlayStation 3, saj sta se, sploh slednji, izkazala za precej trda oreha. Zaščita PS3 je že bila razbita, a ni dovoljevala igranja iger, zgolj nalaganje le-teh, medtem ko je zamenjava firmware-a na DVD pogonih Xboxov zelo uspešna. A to je brezhibno delovalo le, dokler so bili v večini uporabljeni DVD pogoni, ki sta jih izdelovala Toshiba in Samsung.

Vse to pa je rešeno, saj je bila razbita zaščita tudi vseh ostalih DVD pogonov, razen Hitachijevega. Tako je moč varnostne kopije igrati na precej večjem procentu Xboxov (sploh novejših), piratom pa tako ne bo več treba menjati celotnega DVD pogona za starejšega, kar je...

44 komentarjev

PlayStation 2 kot nadomestek za PC

Slashdot - Zadnje čase se veliko govori o PlayStationu 2, ki naj bi v bližnji prihodnosti delal konkurenco osebnim računalnikom. To da bi PS2 do neke mere nadomestil PC-je je navsezadnje zelo dobra ideja, saj PS 2 ponuja dobro osnovo. Ima nekaj skupnega z računalniki: ima USB, izhod za monitor, možnost priključitve trdega diska, ima vgrajen modem in seveda - za PlayStation so programerji napisali tudi operacijski sistem Runix, o katerem sem že pisal nekaj dni nazaj. Kaj je dosedaj onemogočalo razširitev najcenejših računalnikov? Predvsem zmogljivost. Poceni računalniki so največkrat vsebovali procesorje in grafične kartice s kronično računsko močjo. Sicer je res, da se da shajati tudi s šibkim računalnikom, vendar to ni to (igričarji, ki pokupijo večino najzmogljivejših desktop računalnikov, že vejo kako je s tem). PlayStation 2 je resda poceni, vendar je obenem prekleto zmogljiva stvarca - predvsem grafično (igre), tako de jo bomo v prihodnosti še vedno lahko uporabili tudi za zabavo in ne...

7 komentarjev