»

Polovica iskanj na Googlu se ne konča s klikom

Axios - Letos poleti je Google dosegel nenavaden in pomenljiv rekord. Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da se je več kot polovica iskalnih poizvedb končala brez klika na kakšen zadetek. To ne pomeni, da so Googlovi zadetki čedalje slabši. To kaže, da Google uspešno širi svoj ekosistem in da čedalje dlje zadržuje uporabnike v njem. Navsezadnje se danes prek Googla opravi 94 odstotkov vseh iskalnih poizvedb, poleg tega pa Google ponuja še številne druge storitve (YouTube, Gmail, koledar, zemljevid itd.).

Drugi razlog, zakaj se številna iskanja končajo brez zadnjega klika iz Googla, pa je čedalje več odgovorov na vprašanja, ki jih pozna že Google. Pogosto se Google uporablja za preverjanje črkovanja (spellchecker), saj zatipkane iskalne termine sam popravi - običajno...

14 komentarjev

Kitajska očitno blokirala tudi Bing

Slo-Tech - Medtem ko je Googlov iskalnik že dlje časa blokiran na Kitajskem, je Microsoftov Bing doslej deloval. To se je spremenilo včeraj, ko je zaradi za zdaj še nepojasnjenih razlogov Bing postal nedostopen za kitajskim velikim požarnim zidom. Čeprav je Bing doslej vestno cenzuriral, kar je Kitajska od njega zahtevala, mu to očitno ni pomagalo.

Microsoft je uradno potrdil, da so seznanjeni z nedosegljivostjo Binga na Kitajskem in da preučujejo situacijo. Nimajo še uradnih informacij, kaj je botrovalo blokadi. The Financial Times povzema dva neuradna vira, ki trdita, da je Bing blokiran po odredbi kitajske vlade. Razlog naj bi bilo cenzuriranje iskalnih zadetkov.

Na Kitajskem so blokirane že številne zahodne strani, denimo...

25 komentarjev

Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Slo-Tech - Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja...

5 komentarjev

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Jezik medmrežja še angleščina, bliža se ji kitajščina

Slo-Tech - Statistični podatki o številu strani na internetu po jeziku, v katerem so napisane, kažejo, da zaenkrat še vodi angleščina, a jo bo zdaj zdaj prehitela kitajščina. Trenutno je 27,3 odstotka uporabnikov medmrežja angleško govorečih, sledijo pa jim kitajsko govoreči z 22,6 odstotka. Na tretjem mestu so hispanofoni (7,8 odstotka), nato pa se zvrstijo še Japonci (5,0...

32 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Na spletu si upamo več

CNet - Takole mimogrede smo izbrskali še eno raziskavo, katere rezultati vnovič sodijo v kategorijo nič novega. Ugotovili so namreč, da ljudje na internetu neposredneje izražajo svoje mnenje, še zlasti kadar jih ščiti plašč anonimnosti. Efekt so poimenovali kiberdisinhibicija.

Raziskave Euro RSCG Worldwide kažejo, da se kar 43 odstotkov ameriških uporabnikov interneta na medmrežju počuti manj omejene kot v resničnem življenju, kar vodi k pozitivnim in negativnim dejanjem. K pozitivnim dejavnikom prištevamo večjo nagnjenost k spoznavanju novih ljudi (velja za več kot 50 odstotkov ljudi) in početju novih stvari (30...

20 komentarjev

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

Prodaja iger lani narasla

X-Bit Labs - Analize trga računalniških iger kažejo, da se je prodaja iger tako za konzole kot PC-je lani skokovito povečala. NPD Group, GfK Chart-Trac in Enterbrain ocenjujejo, da je bilo lani prodanih 409,9 milijona iger, kar je 11 odstotkov več kot leto prej. Za rast sta najbolj zaslužni ZDA in VB s 15- oz. 26-odstotno rastjo, medtem ko so tradicionalni ljubitelji tehnologije Japonci beležili 13-odstotni upad. V Veliki Britaniji, kjer je bila rast največja, so prodali 38 odstotkov več iger za konzole in 6 odstotkov več programja za prenosne naprave, medtem ko sta v ZDA ta odstotka znašala 22 oz. 2. Skupno so tako v ZDA prodali 268,4 milijona kosov iger, medtem ko so v Veliki Britaniji že podvojili vrednost iz leta 2003.

21 komentarjev

Sto milijonov Kitajcev z internetom

BBC - BBC poroča, da je število uporabnikov interneta na Kitajskem preseglo sto milijonov, kar znaša slabih osem odstotkov vseh Kitajcev, izmed katerih jih ima tretjina t.i. broadband povezave. Za primerjavo povejmo, da v Sloveniji število rednih uporabnikov interneta presega 30 odstotkov populacije. V absolutnem merilu je več uporabnikov interneta kot na Kitajskem samo še v ZDA.

Kljub velikemu številu uporabnikov kitajska vlada še vedno cenzurira spletne vsebine. Tako so pretekli teden oblasti zagrozile z zaprtjem vseh strani in blogov, ki ne bi prijavili vsebine svojih strani. Kitajci se seveda znajdejo po svoje in do 'prepovedanih' strani dostopajo prek različnih, še ne blokiranih proxyjev in podobno, dokler še ti niso blokirani.

14 komentarjev