»

Microsoft mora plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi samodejne namestitve Windows 10

Slo-Tech - Lastnica turistične agencije v Kaliforniji Teri Goldstein je dobila tožbo zoper Microsoft, po kateri ji mora podjetje plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi neuspele samodejne namestitve Windows 10, ki je izjemno upočasnila njen računalnik. Microsoft je bil v preteklosti že precej na tapeti zaradi agresivnega oglaševanja Windows 10 in različnih poizkusov uporabnike ukaniti v njegovo namestitev, to pa je prvi sodni epilog tega početja.

Teri Goldstein trdi, da ni niti vedela za Windows 10 in da ni nikoli odobrila namestitve sistema na svoj računalnik. Samodejna posodobitev se je vseeno sprožila, a ni uspela, rezultat pa je bil pohabljen računalnik, ki je deloval izjemno počasi in se večkrat zrušil. Stopila je v stik z Microsoftovo podporo za uporabnike,...

63 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 hroščev

Priporočeni vrstni red posodabljanja

Microsoft - Včeraj je bil drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsft izdal vrsto popravkov za svoje programe. Z 12 posodobitvami so zakrpali 22 lukenj in hroščev v Windows, Internet Explorerju in IIS. Najpomembnejši luknji, ki ju tokratni popravki odpravljajo, sta MS11-003 v IE (znan hrošč v CSS v IE) in MS11-006 za Windows Shell Graphics Processor, saj sta označeni kot kritični, koda za zlorabo pa že kroži po internetu. Kot kritična je označena še ena posodobitev, ostale pa so pomembne. Poleg tega je Microsoft pripravil še eno posodobitev, ki je sam ne imenuje popravek. Gre za spremembo Samodejnega predvajanja zgoščenk (Autorun) v Windows XP in Visti, ki je doslej omogočilo širjenje Confickerja. Popravki so že na Windows Update.

5 komentarjev

Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

vir: Heise
Heise - V četrtek se je na sodišču v Münchnu začel sodni proces proti nekdanjemu članu uprave Siemensa, odgovornemu za informacijsko in komunikacijsko področje, Thomasu Ganswindtu. V 39 strani dolgi obtožnici ga bremenijo nevestnega vodenja podjetja, podkupovanja in sodelovanja pri skrivanju denarja v črnem fondu. Jeseni 2006 je namreč nemška policija v raciji odkrila dokaze o hudih nepravilnostih pri poslovanju Siemensa. Med leti 2004 in 2006 naj bi v črnih fondih poniknila 1,3 milijarde evrov, kar so uporabili za podkupovanje pri pridobivanju poslov v Rusiji in Nigeriji.

V četrtek obravnava ni trajala dolgo, saj se je Ganswindtov zagovornik še pred prebiranjem obtožnice pritožil zoper sestavo senata. Tega sta...

12 komentarjev

Salesforce toži Microsoft

ComputerWorld - Microsoft je letošnjega maja vložil tožbo (PDF) proti Salesforce.com, ker da podjetje krši devet njihovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik v Windows. V Redmondu so zahtevali sojenje pred poroto, odškodnino in ukrepa začasne in trajne prepovedi prodaje izdelkov do njihove preureditve. Salesforce.com, ki se ukvarja s CRM (customer relationship management, angl. upravljanje odnosov s strankami), je na tožbo odgovoril s protitožbo.

V njej Microsoftu očitajo, da njihova platforma .NET in izdelki iz skupine SharePoint kršijo patente v lasti Salesforce.com. Microsoft naj bi jih kršil namenoma. Da mislijo resno, so pokazali z najemom odvetnika Davida Boiesa, ki je zastopal zvezno vlado v protimonopolnem postopku zoper Microsoft in ki zastopa Oracle v tožbi zoper SAP. Izvršni direktor podjetja Salesforce.com Marc Benioff je dejal, da je spor rešljiv, s čimer je namignil, da bi ob umiku Microsoftovega postopka tudi sami premislili o nadaljevanju tožbe. Temu navkljub v...

0 komentarjev

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Microsoft noče skupinske tožbe v primeru WGA

ComputerWorld - Pred mesecem dni se je na sodišču začela skupinska tožba proti Microsoftu, v kateri mu očitajo zavajanje uporabnikov in nezakonito zbiranje osebnih podatkov s storitvijo WGA, ki jo premierno predstavil Windows XP junija 2006 in je bila namenjena ugotavljanju legalnosti namestitve.

Microsoft je 22. septembra na sodišče naslovil zahtevo, da se tožba ne spremeni v skupinsko tožbo. Kot pravijo, gre za pravljico, kako naj bi Microsoft vsilil WGA na več kot 350 milijonov računalnikov, ki z resničnostjo nima veliko skupnega. Slikovito so se izrazili, da tožniki živijo v vzporednem vesolju, saj da Microsoft ni nikoli preprečeval namestitve kritičnih popravkov niti uporabnikom nelegalnih kopij.

Po njihovem mnenju je skupinska tožba nesmiselna, ker bi morali za to pregledati na desetine milijone računalnikov, kar bi stalo več od zahtevanih pet dolarjev po računalniku. Jasno pa je, da se Microsoft na vse kriplje želi ogniti skupinske tožbi, ker bi v primeru poraza odškodnine porasle v...

4 komentarji

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev

MS ne bo razbit

Mladina - Ameriško državno tožilstvo je napovedalo, da v protimonopolni tožbi zoper Microsoft ne bo več zahtevalo razbitja podjetja. MS naj bi prispeval kar zajetno vrečo denarja v predvolilno kampanjo gospoda Busha. Očitno je bilo to dovolj...
Microsfot se obnaša, kot da tožbe nikoli sploh ni bilo, saj bo z XP spet kršil natanko iste zakone kot prej. Bolj kot tožbe naj bi ga skrbelo prosto programje z Linuxom na čelu.

5 komentarjev

AMD toži Alcatel

AMD - Še ena lepa zgodbica iz sveta računalništva se je končala (na splošno me pogodbe v svet hardvera vedno bolj spominjajo na poroke v Hollywoodu ) tako kot ponavadi: s tožbo na sodišču. Tokrat gre za AMDja in Alcatela, ki sta pred kakšnim letom podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju, po katerem bi AMD Alcatelu dobavljal flash memory produkte, Alcatel pa bi jih kupoval v velikih količinah. Na osnovi te pogodbe je AMD vložil ogromne denarje v svoje proizvodne zmogljivosti, toda Alcatel si je naenkrat premislil. Nič kaj ugodna situacija za AMD, moram priznati. Seveda so se slednji odločili za tožbo, ki so jo vložili na vrhovnem New Yorškem sodišču. Če vas zanima več, preberite kar AMDjevo uradno izjavo.

6 komentarjev