»

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

5 komentarjev

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Ubuntu Karmic Alpha 5

Ubuntu - Izid Ubuntu 9.10 se približuje in pred kratkim je izšla Alpha 5 različica tega operacijskega sistema.

Kljub temu, da gre za razvojno različico, ki za vsakdanje delo ni uporabna, pa novi sistem počasi že dobiva končno obliko. Obeta se precej novosti. Ubuntu bo temeljil na Linux jedru 2.6.31, privzeti datotečni sistem v Ubuntu 9.10 bo ext4, privzeti prevajalnik GCC-4.4, spremembe pa bodo tudi v zagonskem nalagalniku (ang. bootloader), ki bo GRUB2. Pričakujemo lahko tudi novega upravitelja prijav (ang. login manager). Vsekakor gre kar za nekaj pomembnih sistemskih novosti, dolgoročno najpomembnejša pa je verjetno zamenjava sistema HAL za DeviceKit.

Na uporabniški strani med novostmi lahko omenimo izboljšano podporo za Intel video kartice, enostavnejšo nameščanje iSCSI ter zamenjavo privzetega IM odjemalca (namesto Pidgin bo odslej privzeti odjemalec za IM omrežja Empathy). Navdušenci nad oblaki pa bodo gotovo veseli podpore za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2.

Novosti...

52 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

Izšel Slackware 12.0

Slashdot - Dvanajsta različica ene izmed bolj čislanih GNU/Linux distribucij za znalce je tu. Med bistvenimi novostmi je prehod na izključno jedro 2.6 (trenutno 2.6.21.5), posodobljene različice priložene programske opreme (Xfce 4.4.1, KDE 3.5.7, X11 7.2.0, gcc-4.1.2, itd.) ter izboljšana prepoznava strojne opreme, za kar je poleg ostalega odgovoren tudi sveži kernel. Morda bi bilo tukaj vredno omeniti podporo za HAL (Hardware Abstraction Layer), ki omogoča mnogo enostavnejšo uporabo različnih USB spominskih enot (zunanji trdi diski, USB ključi, MP3 predvajalniki) brez potrebe po ročni uporabi ukazov sudo, mount in unmount.

Bolj obširne informacije o izdaji najdete na uradni strani, neučakani se lahko takoj lotite prenosa.

Izvorna novica.

8 komentarjev