»

Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Slo-Tech - Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so...

5 komentarjev

Zlikovci z umetno inteligenco za sintezo govora ukanili direktorja

Slo-Tech - Večkrat smo že brali in tudi poročali o tako imenovani direktorski prevari (CEO fraud), kjer običajno računovodski oddelek v podjetju dobi lažno sporočilo v direktorjevem imenu, da je treba nujno plačati nek račun ali nakazati nek višji znesek, običajno v tujino. Seveda so tovrstna sporočila ponarejena z lažnim naslovom (spoofed), a marsikdo se je tako že opekel. Sedaj pa The Wall Street Journal poroča o še drznejši in tehnološko kompleksnejši obliki te prevare, kjer so nepridipravi uporabili umetno inteligenco, da so poustvarili direktorjev glas.

Prevara se je sicer zgodila že marca, neprevidno podjetje pa je stala 220.000 evrov. Zlikovci so poklicali angleško energetsko podjetje in se predstavili kot izvršni direktor...

29 komentarjev

Devet desetin uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije Išči

Slashdot - Dan Russell, ki dela kot antropolog pri Googlovem iskalniku, je postregel z zelo zanimivo statistiko: 90 odstotkov ameriških uporabnikov računalnikov ne pozna funkcije iskanja, do katere pridemo s pritiskom tipk Ctrl + F. To pomeni, da ti ljudje na dolgo iščejo in prebirajo cele dokumente, tudi kadar iščejo le eno ključno besedo. Russell ob tem pravi, da ga nepoznavanje osnovnih prijemov za delo z računalnikom, kamor gotovo sodijo tudi bližnjice za ukaze Izreži, Kopiraj, Prilepi, Razveljavi in Ponovi, vedno znova preseneča, čeprav je izjemno široko razširjeno.

Google se trudi, da bi na tem področju poskrbel za napredek. Tako so pripravili program, ki v kratkih lekcijah nauči učence...

77 komentarjev

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Razdejanje v priobalnem mestu Sendai.

vir: RTV Slovenija
Slashdot - Naravne katastrofe, kot je bil včerajšnji potres na Japonskem, so s pojavom interneta postale izvrstna krinka za kriminalce, ki pod pretvezo zbiranja pomoči bogatijo na rovaš tuje širokogrudnosti. Tudi letos se je v manj kot 24 urah po potresu ponovila zgodba, ki smo ji bili priče že ob lanski haitijski katastrofi. Na spletu so lažne strani zrasle kot gobe po dežju. Ko je udarila Katrina, je FBI izdal opozorilo, saj na internetu vzniknilo več kot 4500 strani za zbiranje donacij - ogromno je bilo lažnih. Lani so ob haitijski tragediji zlikovci zbrali več milijonov dolarjev od nič hudega slutečih darovalcev.

Prevar je več vrst. Najpogostejše so strani, ki so po videzu podobne...

5 komentarjev

Lani spletnega kriminala manj

TG Daily - FBI je objavil poročilo o internetnem kriminalu za leto 2010, ki je sestavljeno na podlagi prijav FBI in IC3, ki je lani praznoval 10. obletnico delovanja. V letu 2010 sta organizaciji prejeli 300.000 pritožb, kar je za 10 odstotkov manj kot leto pred tem.

Najpogostejše spletne prevare v lanskem letu v ZDA so bile nedostava naročenega in plačanega blaga, neupravičeno izdajanje za FBI in kraja identitete. Ostale domislice prevarantov so obsegale še izsiljevanje plačila neobstoječih dolgov, nepremičninske prevare prek spleta, prevare 419, napadi DOS na banke in celo lažni pozivi za donacije za žrtve naravnih katastrof.

Večina žrtev so moški, stari med 40 in 59 let. Storilci so prav tako najpogosteje moški, ki v ZDA prebivajo v Kaliforniji, New Yorku, Texasu,...

0 komentarjev

Udarni valovi potresa na internetu

Slo-Tech - V soboto je Čile stresel hud potres in v 21. stoletju takšni pretresi pošljejo udarne valove tudi po spletu. Prvi so ga izkoristili hekerji, ki hitro pograbijo vsako veliko novico. Z uporabo SEO (Search Engine Optimization) so svoje strani postavili na visoka mesta v prikazu zadetkov iskanja in tako uporabnike zvabili na zlonamerne strani. Chester Wisniewski na svojem blogu piše, da je bil že drugi zadetek na Googlu povezava na napadeno stran. Kot so povedali v SophosLabs, je imela stran na koncu pripet zlonameren JavaScript, ki je uporabnika preusmeril na stran hekerjev. Internet nam je omogočil tudi opazovanje cunamija v živo. Takoj po potresu je bilo zaradi visoke magnitude izdano opozorilo pred cunamijem in časovnica, kdaj bo val dosegel različne konce Pacifika. Ena izmed popularnejših strani za opazovanje je bila Ustream, kjer bilo moč videti več prenosov...

3 komentarji

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

Wikipedija zbrala šest milijonov dolarjev

TG Daily - Če ste v zadnjem času kaj obiskovali Wikipedijo, ste na strani zgoraj gotovo opazili prošnjo za donacije, ki so jih zbirali. Sprva se je števec ustavil pri 3,5 milijona dolarjev, kar pa naj ne bi zadostovalo. Wikipedija, ki zaposluje 23 ljudi, namreč letno porabi nekaj manj kot šest milijonov dolarjev. Da bi dosegli postavljen znesek, je ustanovitelj Jimmy Wales na spletni strani Wikimedija Fundacije osebno zaprosil za pomoč in - zmagal. V samo nekaj dnevih se je nakapljal še preostanek.

Na TG Daily si sedaj postavljalo še nekaj zanimivih vprašanj. Prvo je seveda, kolikšno vsoto bi Wales za deveto najbolj obiskano stran na spletu lahko zahteval in še dobil. Zagotovo več kot šest milijonov, če so se ti nabrali tako hitro. Drugo vprašanje je, ali bodo ljudje sedaj nehali prispevati, ko je cilj dosežen, ali pa bodo nadaljevali v znak podpore njim tako dragi strani? Povzetek finančnega izkaza za preteklo obdobje je na spletu.

51 komentarjev

Spletni kriminalci niso le nedolžni najstniki

Gizmodo - V primeru, da imate o spletnih nepridipravih romantično predstavo kot o najstnikih, ki zgolj za zabavo ljudem povzročajo hude težave, se motite. Kriminal na spletu je očitno izjemno dobičkonosna dejavnost, o čemer pričajo tudi videoposnetki in fotografije, ki so jih posneli na zabavi, kjer so težki kalibri spletnih prevar proslavljali uspešno poslovno leto.

KLIK Team je skupina spletnih kriminalcev iz Rusije, ki piše programe za "zaščito pred vohunskim programjem" in je z zlonamerno programsko kodo okužila številne računalnike po svetu. Omenjene programe izdelujejo za "stranke", s katerimi imajo seveda svoje načrte. Denar kradejo tudi z lažnimi spletnimi trgovinami, prek katerih prejemajo nakazila - kupcem pa (jasno) ne pošljejo ničesar.



Gizmodo poroča, da so februarja v "podjetju" odpeljali 95 zaposlenih (!) v mondeno smučarsko letovišče v Črni gori (oktobra 2006 so se zabavali v Pragi), kjer so se razuzdano zabavali in priredili zabavo, na kateri so sodelujoči, poleg ostalih...

14 komentarjev

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo DNSSEC ključe

Schneier.com - Domain Name System Security Extensions ali DNSSEC je nabor specifikacij za DNS sisteme prihodnjih generacij, ki bodo DNS zahtevke digitalno podpisovali in avtenticirali, z čimer naj bi onemogočili različne oblike zlorab, ki imajo za posledico goljufije in zavajanje uporabnikov s preusmeritvami na lažne spletne strani.

Ideja je vsekakor dobra in bi preprečila številne "phishing" in "pharming" goljufije, pojavila se je le manjša težava. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo kopije glavnega ključa za korensko DNS cono.

Želja po cenzuri ali po goljufijah?

14 komentarjev

Poziv potencialnim krvodajalcem

Slo-Tech - Verjetno veste, da je te dni na slovenskih cestah veliko prometnih nesreč z lažjimi ali težjimi telesnimi poškodbami.

Zaradi tega narašča tudi potreba po krvi, ki pa je v Sloveniji trenutno primanjkuje. Razlog za ta deficit je predvsem v dejstvu, da je veliko krvodajalcev te dni na dopustu.

Zato pozivamo Slo-Tech člane, ki bi radi pomagali sočloveku (in se ne bojite pika igle [:)]), da se odpravite proti najbližji izpostavi Zavoda za transfuzijsko medicino in darujete tisto, kar drugače prelivate med igranjem Counter Strike-a [>:D].

Več informacij v zvezi s krvodajalstvom in lokacijami izpostav dobite na tem linku ali na telefonski številki +386 (0)1 54 38 100.

Z darovanjem krvi daruješ del sebe za drugega. Darujte tudi vi.

19 komentarjev

Spletne goljufije: ponovno na udaru uporabniki E-Baya

Slo-Tech - Znana je zgodba, ko je nekdo pred časom postavil lažno spletno stran ebayupdates.com in uporabnikom dražbenega spletišča E-bay poslal obvestilo, naj zaradi nekih tehničnih težav čimprej na novo vpišejo svoje osebne podatke. Predvsem številko kreditne kartice. Seveda ni potrebno poudarjati, da je bila spletna stran lažna in ni bila povezana s pravim E-bayem. Sicer so zlonamerno spletno stran hitro zaprli, nekaj tisoč naivnežev pa je prevarantom vseeno posredovalo svoje številke kreditnih kartic.

Zgodba je bila očitno za nekoga dovolj donosna, da se ponavlja. Ravnokar sem namreč v svoj poštni predal dobil obvestilo, domnevno poslano z naslova user-support@ebay.com, v katerem me "obveščajo", da "v okviru rednega nadgrajevanja in preverjanja uporabniških računov niso uspeli preveriti mojih trenutnih podatkov". Hkrati pa me prijazno vabijo, naj le kliknem na "varno" povezavo na njihovem strežniku. Ob kliku na povezavo se res naloži spletna stran, ki je navidez podobna E-bayjevi, vendar...

1 komentar

Opozorilo dobrodelnim čitavčkem...

Vnunet - ... ki se jim je Rdeči Križ Slovenije iz kakršnihkoli razlogov morda zameril ter bi na spletu iskali strani angleških tovrstnih organizacij. Ameriški pornomogotec je namreč registriral domene, blazno podobnim onim angleškim humanitarnim organizacijam. Klik!

Problemček namreč leži v cc-TLD delu domene, torej "uk": kot vemo, ima večina angleških domen obliko nekaj.co.uk oz. nekaj.org.uk v primeru (dobrodelnih) organizacij. Našlo pa se je nekaj organizacij, ki niso registrirale še domene brez dodatka "uk" -- to pa je za njih (in za lastne potrebe) storil Harold Meyer. 'Prizadete' organizacije so ga seveda tožile ter tožbo dobile, vendar se bo obtoženec pritožil [>:D]. Zakaj pa pornografska vsebina ne bi mogla imeti humanitarnih namenov, a???

0 komentarjev

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev