»

Objavljanje posnetkov aretacije na Floridi dobičkonosen posel

Wired News - Na Floridi imajo zanimiv zakon, ki določa, da so posnetki oseb po aretaciji (mug shot) javno dostopni. Sicer niso zbrani na enem samem mestu, ampak so raztreseni po spletnih straneh posameznih uradov in policijskih postaj, a z malo truda in iznajdljivosti se jih da poiskati. In ker so informacije moč, se je 32-letni Rob Wiggen po prihodu iz zapora leta 2007 domislil ideje, kako to dobičkonosno izkoristiti. Postavil je stran florida.arrests.org, kjer so vsi zbrani posnetki javno objavljeni. Stran je rangirana precej visoko tudi v Googlovih algoritmih, tako da se osebe na strani...

12 komentarjev

Skrbnik Oinka oproščen

Alan Ellis

BBC - Angleško sodišče je oprostilo Alana Ellisa, ki je skrbel za stran Oink.com, prek katere je bilo moč z interneta sneti na tone glasbenih datotek. Stran je združevala 200.000 članov, njena glavna funkcija pa je bila omogočiti ljudem, da najdejo drugega člana, ki ima želeno datoteko in jim jo bo ponudil v prenos. Svoj čas naj bi Oink poskrbel za 21 milijonov prenosov datotek.

Denar je Ellis služil z donacijami uporabnikov, tako da je imel v času aretacije na svojem PayPal računu 300.000 dolarjev, mesečno pa je zbral približno 18 tisoč dolarjev. Kot je dejal, ni želel nikogar ogoljufati, kot so mu očitali založniki, marveč je zbrani denar porabljal za obratovalne stroške in nakup večjega...

33 komentarjev

Piratom težki dnevi na Švedskem

TechCrunch - Švedskim piratom se slabo piše. V državi, ki je spletu dala največje leglo torrentov The Pirate Bay in prvo piratsko stranko, se brezskrbni gusarski dnevi počasi iztekajo. Švedski ponudnik dostopa do interneta Teliasonera je pred kratkim dobil sodni poziv, ki se sklicuje na aprila sprejeti IPRED, da bodisi plača 750.000 kron kazni (72.000 evrov) bodisi posreduje imena in naslove ustanoviteljev strani Swetorrents. Ta zakon namreč predpisuje, da morajo ISP-ji posredovati kontaktne informacije nelegalnih deliteljev datotek lastnikom avtorskih pravic, če ti to zahtevajo.

Zadnjega žeblja v krsto švedskih piratov pa najverjetneje ne bodo zabila sodišča. Spotify in podobni servisi so namreč prepričali veliko množico ne tako ideološko zagretih piratov. Za 10 dolarjev mesečno lahko namreč v zadovoljivi kvaliteti (320 kbps) poslušajo, kar jim srce poželi.

Ustanovitelji The Pirate Baya so medtem uspeli privleči svoj primer do prizivnega sodišča, kjer se bodo ponovno zagovarjali, da s...

36 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Širokopasovni internet se cení

Overclockers Australia - V tekočem letu so se po svetu cene za širokopasovni dostop do interneta znižale za približno petino, ugotavljajo Britanci. Najbolj so na udaru DSL-povezave, ki v povprečju stanejo 53 dolarjev mesečno, medtem ko so še na začetku leta 67.

Pavšalne primerjave so sicer zelo netočne, saj so odstopanja po geografskih regijah precejšnja. V ZDA stane megabitna povezava v povprečju 16 dolarjev, medtem ko v Afriki in na Bližnjem vzhodu kar 46. V Evropi so cene še nižje, najnižje pa so v Aziji, kjer megabit v povprečju stane štiri dolarje. Kabelski dostop do interenta se je v Evropi pocenil in pohitril, tako da je sedaj za razliko od lani cenejši kot v ZDA.

37 komentarjev

1 Gbps internet v Hong Kongu

več strani - Internetni ponudnik Hong Kong Broadband bo pričel uporabnikom ponujati 1 Gbps internetne povezave - v obe smeri. Storitev bo lahko uporabljalo okoli 800.000 gospodinjstev v Hong Kongu, cena pa bo 215 ameriških dolarjev mesečno (okoli 40.000 SIT). Po podatkih HKBN bo storitev omogočala 166-krat hitrejši download in 1950-krat hitrejši upload glede na trenutne hitrosti ADSL povezav. Manj zahtevnim uporabnikom že sedaj ponujajo 100 Mbps povezave za 34 dolarjev mesečno (6300 SIT) in 10 Mbps povezave za 16 dolarjev (3000 SIT) mesečno.

Več informacij: Convege Network Digest

118 komentarjev

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev

Ogoljufali so me!

Slo-Tech - Sem hotel oni dan kupiti 17" monitor, pa je prodajalec mislil, da slabo vidim in mi je prodal, ne boste verjeli, staro 14" škatlo. Seveda z reklamacijo ni bilo nič, ker se je dotični osebek zgovarjal, češ da sem monitor sam po robovih odrezal in da je ob prevzemu zagotovo le ta bil mnogo večji [:D]. OK, dovolj bodi heca. Se počutite ogoljufane? Vam kakšna računalniška ali druga trgovina ni všeč? Bi radi kaj pograjali/pohvalili? Potem je ta stran nalašč za vas: www.goljufi.com. Očitno tudi naše računalniške trgovine niso brezmadežne, saj je padla marsikatera kritika tudi na njihovo delovanje.

4 komentarji

Uhhh...

Jaz - V roku pol ure po začetku Raztaljotke vam je uspelo efektivno onesposobiti strežnik. Ne, ni umrl, ampak mu je enostavno zmanjkalo RAMa in je moral delati po disku, kar se je pokazalo kot nedostopnost. Očitno mizernih 256MB RAMa v našem serveru več ni dovolj... Donacije za nakup večje količine dobrodošle (to resno mislim!).

17 komentarjev