»

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

OLPC podpisal dogovor o financiranju z Marvellom

OLPC XO-3

vir: Hexus
Slo-Tech - Fundacija OLPC (One Laptop Per Child) je objavila, da so že pred nekaj časa podpisali dogovor o sofinanciranju s kalifornijskim podjetjem Marvellom. Slednji se je kot novi partner projekta zavezal, da bo zagotovil 5,6 milijona dolarev za razvoj novega tabličnega računalnika, ki ga OLPC imenuje XO 3. XO je bil naprodaj za približno 200 dolarjev, medtem ko so XO 2 kmalu po predstavitvi odpovedali. Razvoj je takrat krenil neposredno proti tretji inkarnaciji.

Ustanovitelj OLPC Nicholas Negroponte poudarja, da je bil Marvell ves čas eden izmed partnerjev pri projektu, sedaj pa je postal glavni partner. Prav tako je obljubil, da bodo imeli kaj konkretnega pokazati že do januarskega CES-a v Las Vegasu. Z XO 3...

6 komentarjev

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

OLPC XO-3

vir: Hexus
Hexus - Pri neprofitni organizaciji OLPC, katere cilj je opremiti otroke v manj razvitih delih sveta (npr. Afrika) s poceni prenosniki, so najavili, da pripravljajo tretjo izdajo prenosnika, ki bo pravzaprav tablični računalnik brez tipkovnice. OLPC XO-3 nadomešča OLPC XO-2, ki naj bi uporabljal dva zaslona v običajnem prenosniškem, preklopnem načinu (drugi zaslon bi bil namesto tipkovnice in bi tako omogočal interakcijo s sistemom), in je bil prvič predstavljen lani. Letos so te načrte opustili v prid cenejšemu in verjetno v praksi trdnejšemu dizajnu z le enim zaslonom. Računalnik, ki naj bi stal precej manj od $100, naj bi bil nekoliko upogljiv in zaradi svoje oblike ne bi imel nobenih lukenj. Posledično bo...

38 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Lahki prenosnik za sto dolarjev

Africa

Slashdot - CherryPal je izdal lahki prenosnik (netbook) z imenom Africa, ki bo namenjen uporabnikom v deželah v razvoju. Za razliko od sorodnega projekta OLPC (One Laptop Per Child), kjer prebivalci bogatejših držav kupijo dva prenosnika in avtomatično enega podarijo revežem, se Africa prodaja neposredno končnim uporabnikom za 99 dolarjev. Pričujoči netbooki nimajo stalne sestave, saj CherryPal komponente sestavlja skupaj podobno, kot to počnemo z namiznimi računalniki, pri čemer pazi, da končni izdelek zadostuje minimalnim zahtevam. Te so sedempalčni zaslon, procesor s taktom 400 MHz, 256 MB pomnilnika, 2 GB flash pomnilnika, ethernet, Wi-Fi, USB. Vse skupaj teče z Windows CE ali namenska distribucija Linxua Green Maraschino, ki...

14 komentarjev

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev

OLPC XO 1.5 z Viinimi procesorji

X-Bit Labs - Kot so napovedovali že nekaj časa, se OLPC poslavlja od AMD-jevih procesorjev Geode, ki jih bodo zamenjali z Viinimi procesorji C7. V generaciji 1.5 prenosnikov XO, ki bodo sicer na pogled popolnoma enaki kot starejši modeli, bodo tiktakali Via C7-M z 1 GHz, saj je AMD ukinil Geode. Zraven bomo našli čipovje Via VX855 z vgrajeno grafiko s podporo za DirectX 9.0 in strojno pospeševanje videa, podporo za Serial ATA, USB in avdio ter 1 GB pomnilnika DDR2, 4 GB flash NAND-pomnilnika (opcijsko 8 GB). Zaslon bo ostal enak, čeprav se dogovarjajo z dobaviteljem PixelQi, da bi izboljšali svetilnost.

Kot pravi John Watlington, tiskovni predstavnik projekta OLPC, je cilj ustvariti prenosnik, ki bo primerljiv z XO 1.0 po porabi in ceni, ob boljših komponentah. Priprave na povsem novo generacijo, XO 2.0, ki bo uporabljala procesorje Arm, se nadaljujejo nemoteno.

10 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev