»

Čipi NAND naj bi se letos podražili za 40 %

Trendforce - Potem, ko je cena na debelo za NAND čipe zlagoma padala sedem zaporednih četrtletij od leta 2017 in se na najnižji točki že skoraj izenačila s običajnimi trdimi diski, je po napovedih Tajvanskih izdelovalcev letos pričakovati precejšen skok, napovedujejo kar 40 odstotnega.

Del razlogov tiči v težavah pri proizvodnji, zaradi česar je bila ta lansko leto nekoliko nižja, kar je cene že decembra potisnilo navzgor za desetino, enak skok pa je pričakovati tudi ob prehodu na novo poslovno četrtletje. Nadaljnji razlog je povečano povpraševanje po strežniških SSD s strani upravljavcev podatkovnih centrov, ki letos začenjajo številne nove projekte, pa tudi proizvodnja novih iPhonov v prvi polovici leta. Kot zadnji razlog pa navajajo 20 % podražitev polprevodniških rezin, potrebnih za izdelavo pomnilniških čipov.

Podražitev se bo seveda odrazila tudi na vseh izdelkih, ki vsebujejo NAND, od pomnilniških kartic, USB ključkov in SSD diskov, pa seveda naprav v katere so ti vgrajeni.

17 komentarjev

Microsoft objavil cene Surface tabletov, ne bodo cenejši od iPadov

Microsoft želi s Surfaci prodati "celotno izkušnjo", po zgledu Appla. Zgodovinsko jim to ni šlo ravno najbolje.

vir: Slashdot
Slashdot - Julija predstavljeni Surface tableti so končno dobili še podatek o ceni: 32 gigabajtna verzija bo naprodaj za 499 dolarjev (+100 za tipkovnico/dok), 64 gigabajtna pa za 699 dolarjev (tokrat vključujoč dok). Prednaročila se začenjajo danes, prvi izvodi pa bodo na voljo 26. oktobra, seveda najprej v ZDA.

Zdaj je tudi jasno, da Microsoft ne bo šel po poti Kidle oz. Nexus tablic, se pravi konkuriral predvsem z nizko ceno v rangu 200-300 dolarjev. Cene so namreč identične iPadovi wi-fi verziji (3g je še malo dražja), z pred dnevi začeto oglaševalsko akcijo pa jih prikazujejo kot premijske izdelke.

Zelo zanimivo bo videti, ali bo ta strategija Microsoftu uspela. Sistem namreč mislijo precej...

68 komentarjev

Običajni Jailbreak tudi za novejše iPhone

engadget - Za jailbreakanje iPhonov (in iPod Touchev) je bilo vse običajno (izkoriščanje luknje 24kpwn), dokler Apple ni izdal popravljenega iBoota verzije 359.3.2. Slednji, v uporabi na nekaterih iPod Touchih 2. in 3. generacije ter na iPhone 3GS, ki so v prodaji od lanskega oktobra, onemogoča običajen jailbreak. Uporabiti je treba t.i. tethered jailbreak, ki zahteva, da iPhone oz. iPod Touch priključite na računalnik pri vsakem novem zagonu. To pomeni pri ponovnem zagonu, če porabite baterijo, itd. Postopek je sicer enostaven (s pomočjo blackra1na zahteva le klik ali dva), a, jasno, zahteva uporabo računalnika.

Nič več! Geohot, ustvarjalec blackra1na in mladenič, ki naj bi razbil zaščito PlayStation 3, je namreč uspel izdelati jailbreak, ki na...

20 komentarjev

32 GB microSD, 64 GB SDXC

Toshibina SDXC kartica v družbi dveh SDHC primerkov

vir: engadget
engadget - Večina mobilnih telefonov je dandanes opremljena le z manjšo količino vgrajenega pomnilnika (v nekaterih primerih to sicer znaša 8, 16 oz. celo 32 GB), ki ga lahko razširite z uporabo microSD pomnilniške reže. Ker je zahteva po prostoru za shranjevanje podatkov skoraj vsak dan večja (zemljevidi za navigacijske naprave, glasba filmi, slike, itd.), prostora skoraj nikoli ni odveč. Mnoge zahtevnejše uporabnike bo zato verjetno razveselilo dejstvo, da so pri Samsungu pripravili kar 32-gigabajtno pomnilniško kartico standarda microSD. Samsungovi partnerji naj bi masovno proizvodnjo kartice začeli že prihodnji mesec, saj je Samsung le proizvajalec samega pomnilniškega čipa, ne pa tudi ekskluziven izdelovalec pakiranja. Skupaj z 32 GB microSD kartico so predstavili še 64-gigabajtni moviNAND čip, namenjen prav stalni vgradnji v...

72 komentarjev

Toshiba predstavila 64 GB Flash čip

engadget - 32 gigabajtov internega pomnilnika za shranjevanje podatkov je v mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda v zadnjih časih nekaj običajnega, saj to npr. omogoča lepo število Nokij ter Applov iPhone 3GS. Vseeno bo 32 GB pomnilnika v kratkem očitno passé, da boste in pa boste potrebovali dvakrat več, 64 GB prostora. To bo omogočila Toshiba, ki je že predstavila 64 gigabajtni NAND Flash pomnilniški čip. Omenimo naj, da iPhone 3GS tako v 16 kot 32 gigabajtni obliki že uporablja prav Toshibine NAND Flash čipe, torej je nov, prostornejši model le vprašanje časa (in se o njem že šušlja), podobno kot 128 gigabajtni iPod Touch (le-ta uporablja par pomnilniških čipov in že zdaj ponuja do 64 GB prostora).

Masovna proizvodnja novih čipov, ki so pravi mali dosežek pakiranja, naj bi se začela v prvem četrtletju leta 2010. En sam čip je sestavljen iz kar 16 32 gigabitnih jeder, kjer je vsako izdelano v 32 nm-proizvodnem postopku. Po internih, Toshibinih izračunih bo 64 gigabajtov zadostovalo...

7 komentarjev

Samsung z 'DDR' flash pomnilnikom

TG Daily - Samsung se je pohvalil z dokaj velikim prebojem na področju NAND flash pomnilniških čipov, ki so dandanes vedno bolj popularni zaradi uporabe v SSD pogonih, mobilnih telefonih in pomnilniških karticah. Sploh pri cenovno ugodnejših SSD pogonih pogosto nekoliko trpi hitrost zapisovanja podatkov, čeprav je ta večinoma še vedno vsaj tako visoka, če ne višja, kot pri klasičnih, mehanskih trdih diskih. Hitrost zapisovanja se seveda lahko reši z uporabo SLC pomnilnika (v eno celico se zapiše le en bit), a je ta tako pregrešno drag, da je za običajnega uporabnika praktično nepomemben.

Edina rešitev je tako razvoj MLC pomnilniških čipov, ki v eno celico shranijo več bitov hkrati. Samsungov preboj pravzaprav že poznamo s področja delovnega pomnilnika, kjer je prinesel dvakrat višje hitrosti prenosov v obliki DDR pomnilnika. Tudi tukaj gre za enak princip, kjer podatke lahko zapisujemo (oz. beremo) pri dviganju in spuščanju frekvence, namesto le pri dviganju, kot je mogoče pri obstoječih...

21 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Toshiba s prvo 64 GB SDXC kartico

SD kartice

vir: Wikipedia
TG Daily - Pri Toshibi so povedali, da pripravljajo SDXC kartico s kar 64 GB prostora. Prvi primerki kartice bodo na voljo novembra, decembra pa bodo sledili še primerki SDHC različice, obe pa podpirata najnovejši, UHS104 standard SD pomnilnika. Z uporabo zadnje različice standarda je bralna hitrost kartic poskočila na kar 60 MB/s, medtem ko je zapisovanje, klasično, počasnejše pri 35 MB/s. Linijo bosta dopolnila tudi 32 in 16 gigabajtna SDHC modela, z obljubljenimi hitrostmi pa tudi SD pomnilnik postane zanimiv za digitalne kamere oz. DSLR fotoaparate, ki so se do sedaj zanašali na kasete, trde diske oz. v primeru fotoaparatov praktično izključno na CF pomnilnik. Masovna proizvodnja vseh štirih modelov naj bi stekla...

7 komentarjev

Zune s 4/8 GB flash pomnilnika do konca leta

Zune Scene - Že nekaj časa se govori o novih glasbenih predvajalnikih iz Microsoftove serije Zune. Zadnje govorice pravijo, da naj bi cenejši pripadnik s flash pomnilnikom (kodno ime: Draco) bil na voljo že med letošnjo praznično nakupovalno sezono, in sicer v 4- in 8-gigabajtnih različicah. Kapaciteta je tako direktno primerljiva s konkurenco, iPodom Nano, od katerega naj bi se novi Zune ločil po podpori predvajanja video posnetkov ter brezžičnih zmogljivostih. Vse skupaj so zaenkrat neuradni podatki, a avtorji pravijo, da so jih prejeli od zanesljivega vira znotraj samega Microsofta.

Izvorna novica.

6 komentarjev

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

16 Gbit NAND Flash čip

Tom's Hardware - Samsung trdi, da mu je uspelo razviti prvi 16 Gbit NAND čip za flash pomnilnik. Izdelan je v 50 nm postopku izdelave, kar ga naredi za okoli 25% manjšega od predhodnih 8 Gbit čipov, ki se izdelujejo v 60nm tehnologiji.

Teoretično bi tako bilo možno s čipi, ki jih sestavlja po 16.4 milijarde tranzistorjev, izdelati v konfiguracijah 8x16 in 16x16 flash kartice velikosti kar 16GB ali 32GB. Očitno nameravajo pri Samsungu tudi v prihodnje obdržati vodilni, 55% delež na trgu NAND Flash pomnilnika.

16 komentarjev