»

Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

The Register - En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži...

43 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

Microsoft popravil površni generator naključnosti

Prvotni "random"

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Popolne naključnosti (brez namenske strojne opreme seveda) v računalništvu sicer ni, a generatorji psevdonaključnih števil so dovolj izpopolnjeni, da bi moralo biti sprogramirati za uporabnika dovolj naključno sekvenco mačji kašelj. Microsoftu vprvo to ni uspelo.

Govorimo o novem oknu za izbor privzetega brskalnika v operacijskem sistemu, ki ga je od Microsofta izposlovala EU. V njem se pojavi pet brskalnikov (IE, Firefox, Chrome, Opera, Safari), in sicer vsakokrat v drugem, naključnem vrstnem redu. Arhitekt programske opreme iz IBM-a Rob Weir je Microsoftu očital, da so naključnost sprogramirali površno. Zaradi začetniške napake (polje so posortirali s posebno primerjalno funkcijo) se je...

34 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

Pet let Firefoxa

Phoenix 0.1

Ars Technica - Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v...

23 komentarjev

Microsoft in EU složna

The Register - Microsoft in Evropska komisija sta tik pred sklenitvijo dogovora, poroča Network World, ki naj bi zaključil proti-monopolno bitko, ki se vleče že celo desetletje. Prvi predlog, ki ga je Microsoft ponudil julija, se Komisiji in konkurenci ni zdel dovolj dober, medtem ko je novi bojda boljši. Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je o tem dejala, da verjame, da imajo pravi odgovor. Microsoft se je zavezal, da bo v novem Windows izbirno okno, kjer bo uporabnik lahko izbiral med do 12 brskalniki, ki bodo imeli točno enako opaznost in enostavnost uporabe kot Internet Explorer. Poleg tega so obljubili, da bodo piscem programov zagotovili dostop do dokumentacije, ki jo potrebujejo za združljivost aplikacij z okoljem Windows.

3 komentarji

Windows 7 E evtanaziran

Slo-Tech - Po odločitvi Evropske Komisije, da mora Microsoft uporabnikom dati na izbiro operacijski sistem z večimi brskalniki oz. brez Internet Explorerja, so se v Redmondu sprva odločili za drugo opcijo. Napovedali so, da bodo trgi Evropske Unije na police dobili posebno različico Windows 7, t.i. Windows 7 E. A pred kratkim so napovedali drugačno rešitev, kjer se bo ob prvem zagonu Internet Explorerja odprlo okno, ki bo uporabniku dalo na izbiro namestitev enega izmed 10 najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer. Čeprav Evropska komisija tega načina še ni odobrila, je zaradi obilice navdušenja Microsoft enostavno preklical Windows 7 E.

To je odlična novica za vse Evropejce, saj...

42 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Firefox se pridružuje zahtevi Evropske komisije

Slo-Tech - Pretekli mesec smo poročali, da se Evropska komisija mršči nad Windows z vgrajenim Internet Explorer, po tem ko je Opera protestirala, da jim Microsoft z nepošteno igro krade tržni delež. Epilog še čakamo, saj ima Microsoft dva meseca časa za odziv, se pa medtem dogajajo razne zastranitve.

Mitchell Baker, nekdanja izvršna direktorica Mozilla Corporation in sedanja predsednica Mozilla Foundation, je v svojem blogu zapisala, da se strinja z očitki Evropske komisije. Po njenem mnenju je Microsoft s svojim ravnanjem povzročil in še povzroča nepopravljivo škodo na področju konkurence in inovacij, zaradi česar bo potrebno nekaj nujno ukreniti, pri čemer svari pred napol domišljenimi ukrepi.

Ena izmed možnosti, ki se omenja, je integracija še drugih brskalnikov v Windows, s čimer bi imel uporabnik izbiro od samega začetka. Mnenja o taki praksi so deljena in Mike Connor stoji na nasprotnem bregu. Sam pravi, da za Firefox integracija ne bi bila dobra rešitev. Mimogrede še zavrača navedbe...

166 komentarjev

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev

AMD vs. Intel

ZDNet - Ker se podjetji ne moreta in ne moreta zmeniti, kdo je boljši, so to čast prepustili ljudstvu, ki sedaj lahko glasuje za svojega favorita. Za tak pristop so se odločili pri ZDNetu. Trenutno vodi Intel, vendar se lahko stanje tudi spremeni. Glasujte za svojega favorita .

7 komentarjev