»

Google Sunroof izračuna, ali se vam splača streho pokriti s sončnimi celicami

Google - Vgradnja sončnih celic načeloma prispeva k zmanjšanju računa za električno energijo ali celo zaslužka, če so izpolnjeni ustrezni pogoji. Ni namreč vseeno, koliko stanejo sončne celice, kolikšna je njihova življenjska doba, koliko sonca posije nanje ter koliko znaša odkupna cena elektrike. Google se je odločil, da bo pomagal odgovoriti na ta vprašanja in ljudem tako poizkušal približati sončno energijo. Projekt Sunroof, ki je nastal v okviru 20 odstotkov časa, ki ga lahko inženirji porabijo za razvoj zanimivih projektov po lastni izbiri, je za zdaj omejen na San Francisco, Boston in Fresno, a naj bi v prihodnosti zaobjel cele ZDA, Google pa se spogleduje tudi z razširitvijo na...

29 komentarjev

Nov rekord v letu enoseda na sončni pogon

BBC - Včeraj je na Havajih z letalom Solar Impulse pristal Andre Borschberg. Z letalom na sončni pogon je brez prestanka preletel 7200 kilometrov na relaciji Nagoja-Honolulu, kar predstavlja nov svetovni rekord za let na sončni pogon v letalu s posadko. Za podvig je potreboval 118 ur (dosedanji rekord iz leta 2006 je znašal 77 ur). Hkrati je postavil tudi rekord za najdaljši let enoseda brez dolivanja goriva; v tej kategoriji je prehitel vsa motorna letala!

Andre Borschberg in Bertrand Piccard sodelujeta v švicarskem projektu Solar Impulse, v okviru katerega želita z letalom na sončni pogon obleteti svet; v etapah se izmenjujeta. Projekt se je začel marca v Abu Dabiju, dosedanji postanki pa so bili v Omanu, dvakrat v Indiji, Mjanmarju, dvakrat na...

6 komentarjev

Manj običajni prevzemi

Brezpilotno letalo na sončni pogon.

Slo-Tech - Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri...

10 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

Krogla na sončni pogon

CrunchGear - Roboti, ki delujejo na sončni pogon so še nekaj desetletij stran od splošne razširjenosti. Toda to ni oviralo Robomaniaca, ki je na Instructables objavil navodila kako si lahko vsak sam doma naredi samo-hodečo se kroglo na sončni pogon. Sistem kolesc v sami strukturi zagotavlja, da je sončna celica vedno obrnjena navzgor in tako zagotavlja energijo za vsak premik.



Cena komponent je pod 50 dolarjev, tako da je ta projekt dosegljiv praktično vsem.

Koliko še do prve domače živali v krogli?

4 komentarji

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

Kanadčani bodo gradili megalomanske solarne elektrarne

Slashdot - Ontarijska vlada je odobrila ogromen energetski projekt, imenovan Sarnia, v okviru katerega bodo bodo skoraj 356 hektarov površine prekrili s sončnimi celicami in tako v ugodnih pogojih zagotovili 40 megavatov električne energije. Takšna količina zadostuje povprečni porabi 10.000 - 15.000 gospodinjstev. Celoten projekt naj bi bil izpeljan do leta 2010, trenutne ocene vrednosti pa segajo do številke 300 milijonov ameriških dolarjev. Nad zaenkrat največjim tovrstnim načrtovanim projektom se kritiki sicer pritožujejo, saj je količina proizvedene elektrike kljub vsemu relativno majhna, poleg tega pa tudi precej dražja od standardnih virov, kot so recimo jedrske elektrarne.

Izvorna novica.

Zaved(e)ni ljubitelji narave bodo seveda pripravljeni plačati malce več za elektriko, zaradi katere Zemlja ni trpela. Razen tistih par hektarov.

79 komentarjev

Lepa modifikacija

Bit Technologies - Najbrž ste že vsi kdaj videli plazemsko kroglo (če ne veste, kaj je to, potem si le preberite tale članek). Zadevca zgleda zelo lepo in seveda je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo kak navdušenec spomnil, da bi ena taka krogla kar dobro popestrila ohišje. In seveda, se je eden našel - v svoje ohišje je vgradil 80 milimetrsko plazemsko kroglo. Potek vgrajevanja take krogle v ohišje kot tudi končni efekt si lahko ogledate v tem članku.

Hehe, definitivno ena WOW zadeva za LAN žurke[:D].

5 komentarjev

Sončevi nevtrini

BBC - Znanstveniki so z 99.999 odstotno verjetnostjo dokazali, da nevtrini, ki jih Sonce odda, na poti do Zemlje spremenijo svoj tip. S tem dokazom so razložili že 30 let trajajočo uganko, zakaj tako malo nevtrinov pride do Zemlje. Podatke za to trditev so dobili v kanadskem observatoriju za nevtrine v Sudburyju. Observatorij je pravi arhitektonski čudež, saj je v obliki 22-meterske krogle (nekje ekvivalent desetnadstropni stolpnici) ter potopljen 100 metrov pod zemljo. V krogli je 1000 ton ultračiste težke vode, ki obkroža še dodatno maso zelo čiste navadne vode - vse to, da zmanjšajo sevanje na absolutni minimum ter zaznajo en nevtrino na uro. S tem objektom so lahko raziskovalci ugotovili, da je število elektronskih nevtrinov, ki pridejo do Zemlje, le del števila, ki jih odda Sonce (okoli 30 odstotkov), kar je, tako pravijo oni, čisti dokaz za to, da nevtrini spreminjajo svoj tip na poti do našega planeta. Klik!

11 komentarjev

Optične povezave med čipi

Australian IT - Avstralski znanstveniki so iznašli tehnologijo, s pomočjo katere se bodo čipi lahko namesto po 'klasični' napeljavi sporazumevali s pomočjo svetlobe.

Dolgo pričakovano tehnologijo jim je uspelo iznajti z obratnim inženiringom na sončni celici - namesto pretvarjanja svetlobe v električno energijo, bo tako električno energijo pretvorila v svetlobo, dosežek pa ponuja 100-krat večjo pasovno širino med čipi. Thanks, slycer! Klik!

6 komentarjev

32MB diskete

Mac Central - Navadne diskete so marsikaterem uporabniku le še arhaični ostanki neke prejšnje kulture. 1.44MB v sedanjem svetu CD in DVD diskov pač ne pomeni nič. Toda, kaj, če bi vse vaše diskete naenkrat postale velike 32MB? Ravno to obljublja Matsushita ( Panasonic ), in sicer s pomočjo svojega novega SuperDisk disketnega pogona. Novi pogon seveda bere "extended" 120 in 240MB diskete, toda njegova posebnost je v tem, da je sposoben preformatirati čisto navadne diskete tako, da je potem na njih mogoče shraniti do 32MB podatkov! Zaenkrat je še prezgodaj napovedovati ali se bo tehnologija prijela ali ne, toda v svetu, kjer vlada optika za stare diskete ( pa čeprav malce podmlajene ) ni več prostora...

5 komentarjev