»

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Creepy Camera Man

Pravijo mu 'Creepy Camera Man', tisti bolj prijazni pa "Surveillance Camera Man'.

vir: GeekWire
GeekWire - Takšen ali drugačen nadzor vsega, kar počnemo, postaja bolj in bolj realen, oseba za kamero (običajno javni uslužbenec) pa se pri tem brani zavaja, da ta nadzor nujno potrebuje za svoje delo, ter da itak ne gre za nič posebej vsiljivega.

Še neimenovani prebivalec zvezne države Washington se je odločil obrniti ploščo. S kamero v roki se je sprehajal po javnih krajih, kjer je videonadzor že prisoten, ter zelo zelo očitno (brez vsakršnega skrivanja) snemal tam prisotne ljudi. Na vprašanje, kaj točno počne, je odkrito pojasnil, da "pač snema video". Ko so ga vprašali, zakaj, ali kdo je, je molčal; ko so se pritoževali, je bodisi mirno snemal dalje bodisi jih opozoril, da so itak na videonadzorovanem območju.

Takšno početje je v...

130 komentarjev

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne...

10 komentarjev

NORAD bo tudi letos sledil Božičku

Poster, ki je vse skupaj zakrivil.

CNet - Daljnega leta 1955 je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi napake v tisku so na reklame pomotoma zapisali tajno številko CONAD-a (Continental Air Defense Command) za izredne primere, kamor je tistega božičnega večera poklicalo mnogo otrok. Nadzorni polkovnik Harry...

8 komentarjev

Roboti plešejo na božične pesmi

engadget - Ta novica je namenjena bolj kot ne zabavi ob začetku bolj prazničnih dni. V spodnjem videu si lahko pogledate plesoče robote, ki plešejo na božične pesmi. Spodnji video je v resnici prikupen oglas podjetja RoboBuilder (povezavo na stran najdete spodaj).



Roboti v videu so robotski KIT kompleti podjetja RoboBuilder (točneje model 5720T 'HUNO'). Če želite plesoče robotke tudi doma pa vas bo vsak posamezni robot olajšal za okoli 700$.

Ko bi le bila cena malo bolj dostopna!

16 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

RoboCop je dobil brata - spoznajte RoboGrunta!

Slo-Tech - O uporabi robotov v vojaške namene se je že govorilo in v zadnjih letih je videti vse več poskusov uporabe robotov, čeprav zaenkrat v vlogi enostavnejših sond, izvidniških letal itd. Govori se tudi o novi generaciji robotov za nadzor, ki jo bodo poslali v Irak nekje marca in bo dopolnila človeške sile pri nadzoru, izvidniških nalogah in podobnih akcijah - Slashdot.org.

Vendar vse to pa ni nič proti temu, kar je v pripravi.

Oglejte si naslednjo "prezentacijo" in presodite. Zaenkrat je zadeva seveda narejena s CG-opremo (tako kot RoboCop), vendar imajo verjetno kje v kakšni garaži tudi že ustrezno strojno opreme, če delajo take "promo" filme ...

79 komentarjev

Vsebina sedaj prodane domene mp3.com bo uničena

Slashdot - Ko je Vivendi Universal prodal domeno www.mp3.com CNet-u, je očitno prodal samo domeno, njihov gromozanski arhiv več kot milijon skladb več kot 250.000 avtorjev pa nameravajo uničiti. Bog ve, kaj vse se jim plete po glavah, vendar pa je gotovo, da bo uničenje takšnega števila datotek (www.mp3.com je največji tovrsten arhiv na Zemlji) velika škoda, saj se bo moralo veliko število pesmi "preseliti" na razna p2p omrežja, mladi ustvarjalci, ki pa bi radi svoje umotvore postavili na ogled ostalim, bodo prav tako ostali brez dobrega (in brezplačnega) arhiva.

Prvotni avtor mp3.com, Michael Robertson, je že napisal protestno pismo, v katerem prosi Vivendi Universal, naj tega ne storijo. Klik!

9 komentarjev

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji