»

Še več Ubunta

Mark Shuttleworth veliko stavi na Ubuntu kot vseprisotno računalniško platformo.

OMG! UBUNTU! - Ubuntova razvojna ekipa je najavila izid prve alfa različice prihajajočega Ubuntu 13.04 "vzhičeni rakun" (raring ringtail, tudi basarisk). Poleg glavne izdaje sta na voljo še sliki za Edubuntu in Kubuntu, a ključna sprememba zadeva predvsem nov model izdajanje predoglednih različic: namesto alfe, bete 1 in beta 2 bodo odslej ponudili nočne (nightly builde), vsakih štirinajst dni pa še dodatne (fortnighly builde).

Vmesnih "stabiliziranih" različic ne bo, ker naj bi bilo z njimi nekoliko preveč dela in časa na strani Canonicalove ekipe. Vse vmesne različice so namreč vključevale tedenski do dvotedenski feature freeze, ko se ni delalo na dodajanju novih funkcij ali posodobitev programov. To je opazno skrajšalo že tako kratek šestmesečni izdajni cikel. Zdaj...

22 komentarjev

Google o Ubuntu

Googlov Thomas Bushnell.

vir: Ubuntu Vibes
Ubuntu Vibes - Letošni Ubuntu developer summit se je zaključil ta petek, ko smo tudi imeli priložnost slišati, kaj o tem GNU/Linux operacijskem sistemu menijo pri Googlu.

Razvijalec Thomas Bushnell, sicer nekdanji vodja projekta za alternativno jedro GNU Hurd, ter package maintainer za Debian, je povedal, da je Ubuntu v Mountain Viewu odlično sprejet. Sicer uporabljajo svojo različico, imenovano Goobuntu, ki je pripravijo iz vsake različice z dolgoročno podporo (po novem 5 let, nov LTS pa pride na vsaki dve leti). Med uporabniki so predvsem razvijalci, pa ne samo oni, tudi številni vodje projektov, prevajalci in drugi kadri brez širšega poznavanja *NIX okolij. Predvsem jih navdušuje, da sistem v privzeti obliki deluje na kar najširšem mnoštvu strojne opreme.

Nad 12.04ko,

3 komentarji

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Ubuntu odprl svojo spletno trgovino s skladbami

Ubuntu One Music Store

Ars Technica - Canonical je ta teden uradno odprl javno beta verzijo Ubuntu One Music Store, kjer bodo lahko uporabniki podobno kot na iTunes Store in Zune Marketplace kupovali in prenašali popularne skladbe z interneta. Za spletno trgovino stoji 7digital, ki ponuja več kot štiri milijone MP3-datotek brez zaščite z DRM, kakovosti 256 kbps ali boljše. Canonical in 7digital sta razvila programsko opremo, ki omogoča integracijo Music Stora z oblačnim Ubuntu One in aplikacijo za upravljanje skladb Rhythmbox.

Uporabniki lahko pred nakupom brezplačno poslušajo 60 sekund vsake skladbe, izbrane pa nato plačajo s kreditno kartico ali PayPalom. Za začetek nabor skladb ni tako velik kot pri večjih...

33 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Canonical menja CEOja

OMG! UBUNTU! - Canonical, finančni opornik verjetno najbolj znane distribucije Linuxa, Ubuntu, menja CEOja. Mark Shuttleworth, dosedanji CEO, je najavil, da odstopa, njegovo mesto pa bo prevzela Jane Silber, do sedaj COO (Chief Operations Officer) Canonicala. Kljub odstopu s položaja Shuttleworth ne zapušča sveta Canonicala oz. Ubuntuja, saj se bo posvetil drugim nalogam znotraj družbe.

Pravi, da noče skrbeti le za finance in delovanje družbe, temveč se želi posvetiti predvsem razvoju izdelkov, iskanju partnerjev ter podpori strankam. Več prostega časa pomeni tudi, da se bo Mark Shuttleworth bolj posvetil iskanju načinov, kako še izboljšati sodelovanje med vsemi, ki prispevajo k razvoju Linuxa, s tem pa narediti Ubuntu še boljši.

13 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Slo-Tech - Zgodilo se je danes nekaj minut pred četrto popoldne po našem času. Raketnemu letalu SpaceShipOne podjetja Scaled Composites je drugič v petih dneh uspel polet nad 100 kilometri višine, kar je priznana meja vesolja, za kar je razpisana nagrada kar desetih milijonov dolarjev. Če bodo ugotovili, da je bilo vse po pravilih, bo le-ta tudi podeljena.

Namen tega je bil vzpodbuditi začetek "poceni" vesoljskega turizma, za kar se resno zanimajo pri, na primer, British Airlines, in sicer že čez nekaj let.

Očitno zadovoljni z doseženim zdaj že razmišljajo o uvedbi drugih nagrad za vsakoletna sorodna tekmovanja, morda tudi za doseganje ISS, ki se ji po odpovedi generatorja kisika vse bolj slabo piše.

http://www.cnn.com/2004/TECH/space/10/04/spaceshipone.attempt.cnn/index.html
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996487

32 komentarjev

Nov iskalnik na obzorju

Overclockers Australia - Hehe, tale iskalnik me je pa spravil v dobro voljo [:D]. Kartoo je novi web-browser, ki naj bi s svojo napredno tehnologijo konkuriral velikim. Iz radovednosti sem kliknil na povezavo in videl, da je največja posebnost tega net-iskalca to, da je grafičen ter prikazuje povezave med stranmi, ki so prikazale želeno ključno besedo. No, ko sem vanj vpisal frazo Slo-Tech, sem ugotovil to, da v Dallasu obstaja drag-race skupina, ki se imenuje tako kot mi. Naša stran, ki bi mogla biti prvi zadetek, je bila locirana šele na drugi strani prikazanih potencialov. Toliko o novih tehnologijah...

3 komentarji