»

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini

Slo-Tech - Zadnjih nekaj dni se po spletu govori (uradne potrditve še ni), da so v CERNU izmerili prihod nevtrinov v detektor 60 nanosekund pred svetlobo.

Za jutri popoldne je napovedan seminar, kjer naj bi predstavili odkritje. Seminar bo prenašan v živo.

V tem primeru, ne gre za prvo tovrstno meritev, vendar so imele vse dosedanje meritve dovoljšnjo stopnjo negotovosti, da so omogočale razlage s hitrostmi malo pod svetlobno.

V primeru potrditve govoric in kasnejše neodvisne ponovitve meritve, bi to odkritje za trenutno razumevanje sveta okoli nas povzročilo pravo katastrofo. Superluminalni delci bi namreč (ob odsotnosti popravka teorije splošne relativnosti) omogočili pošiljanje sporočil nazaj v času, kar bi imelo zanimive posledice za vzročno posledične zveze v vesolju.

Želimo vam živčen ogled jutrišnjega seminarja ter v primeru, da se novice tujih tiskovnih agencij izkažejo za resnične, nekajmesečno ugibanje, katero sistemsko napako so raziskovalci pozabili upoštevati pri...

177 komentarjev

Android hekaton, Glasba & internet, Interaktivno oblikovanje & Poetika vsakdanjih predmetov

Mario Briana o (takrat še) prihajajočem IE8

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 2.11. ob 19h bo v Kiberpipi Android hekaton, kjer bo Martin Sonc na voljo, da pomaga proti tegobam razvijanja aplikacij za Android. Vprašanja zaželena!

V sredo, 3.11. bo na Spletnih uricah Davorin Pavlica razložil, kako naj se glasbeniki lotijo glasbenega posla 2.0 v sožitju s spletom.

V četrtek, 4.11. ob 19h bosta August de los Reyes ter Ivica Mitrovič predavala o interaktivnem oblikovanju. August de los Reyes bo predaval o razvoju programskega vmesnika in njegovemu vplivu na industrijsko oblikovanje. Ivica Mitrovič pa se bo osredotočil na sodobno oblikovalsko prakso za informacijsko družbo.
Predavanji bosta v angleščini.

5 komentarjev

O hitrejšem Wordpressu in prisotnosti podjetij v družbenih omrežjih

Utrinek z MobileMonday Slovenija v Kiberpipi: Tomi Ahonen

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek na Pipinem odprtem terminu "Hiter Wordpress - mokre sanje blogerjev" se boste lahko naučili, kako zoptimizirati Wordpress ter ga z nekaj triki iz počasne in okorne zverine lahko pohitrite, ukrotite in zdresirate. Optimizacija se začne pri strežniku in konča pri odjemalcu. O tem, kaj se splača optimizirati in kako ter kaj je potrebno narediti na strežniku in kako pomagati internetnemu brskalniku, da bo celotno stran hitreje izrisal, bo govoril David...

30 komentarjev

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

Francija odprla internetno stran z dokumentacijo o NLP

Večer - Francija je postala prva država, ki je svojo dokumentacijo o pojavih neznanih letečih predmetov (NLP) v celoti objavila na internetu.

Internetna stran, ki bo tudi sproti ažurirana, vsebuje zapiske o več, kot 1600 primerov opažanj NLP. V spletnem arhivu lahko uporabniki najdejo zapise od nepomembnih pripovedovanj do natančnih opisov in celo za znanstvenike težko pojasnljivih primerov.

Izmed več kot 1600 datotekami jih skoraj 25 odstotkov spada v razred D, kar pomeni, da primeri vsebujejo, kljub verodostojnim pričam in vsem informacijam, ki so na voljo, še vedno nekaj nepojasnljivega. Približno 10 odstotkov primerov, ki so objavljeni na internetni strani, preiskuje tudi francoska vesoljska agencija CNES.

Internetna povezava, ki je sicer zelo dobro organizirana in vsebuje tudi kopije policijskih zapiskov, se zaradi velikega obiska sesula le nekaj ur po odprtju.


40 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Slo-Tech - Kiberpipa z novim letom spet dela s polno paro.

V ponedeljek 8. januarja nadaljujemo s ciklusom predavanj o Biokibernetiki. Tokrat bo predaval prof. dr. Franjo Pernuš na temo avtomatske analize medicinskih slik.

V torek sledi poročilo z znamenitega hekerskega kongresa Chaos Communication Congress - 23C3, ki je potekal konec decembra v Berlinu. Podnaslov kongresa in hkrati tema predavanja je Komu zaupati?.

V četrtek pa boste izvedeli nekaj o uspehu. Na petem Večeru za inovativne in podjetne bo gostoval Žiga Vavpotič s predavanjem Proces osebnega in poslovnega uspeha

Vsa predavanja so ob 19.00. Spletne urice pa se iz...

3 komentarji

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev