»

451: nova koda za napako v protokolu HTTP

Slo-Tech - Protokol HTTP je dobil novo kodo za napako, ki nosi številko 451 in ob označevala napako pri dostopu do strani, ki so blokirane zaradi pravnih razlogov. Med kodami iz razreda 4xx je gotovo najbolj znana 404 Not Found, ki označuje neobstoječo stran, novouvedeni najbližja pa je 403 Forbidden, ki označuje stran, do katere nimamo pravice dostopa. V tem smislu je 451 ožja, bolj definirana verzija 403.

Število 451 ni izbrano naključno niti po vrstnem redu, temveč je referenca na distopični roman Fahrenheit 451. Pobudo za uvedbo nove kode je leta 2013 sprožil Tim Bray, ki je eden izmed soavtorjev originalnega standarda XML. Želel si je kode, ki bi izrecno označevali strani, ki so blokirane, ker kršijo zakone. IESG (Internet Engineering Steering Group) je te dni novo kodo potrdil, tako da čakamo le še RFC, lahko pa jo strani...

3 komentarji

Google predlaga QUIC namesto TCP

Chromium Blog - Google bo v prihodnosti standardizacijskemu telesu IETF predlagal, da sprejme novo alternativo za TCP v obliki QUIC. Gre za Googlov eksperimentalni protokol, ki so ga predstavili leta 2013, danes pa se prek njega ustvari že skoraj polovico prometa do Googlovih strežnikov iz Chroma. V brskalniku Chrome si namreč Google privošči, da za povezavo s svojimi strežniki uporablja eksperimentalne protokole; tako je luč sveta ugledal tudi SPDY, ki je danes del standarda HTTP/2.

QUIC je osnovan na protokolu UDP (ime pomeni Quick UDP Internet Connection), vključuje pa elemente TLS za varen prenos podatkov. Glavna prednost novega protokola je odzivnost, ki jo je podedoval od UDP-ja. Ta se uporablja zlasti tam, kjer ni tako pomembno, da so uspešno in pravilno prispeli vsi paketki,...

17 komentarjev

HTTP/2 dokončan

Neowin - Zadnjo verzijo protokola HTTP 1.1 so standardizirali davnega leta 1999, zato je že skrajni čas za novo različico. Verzijo HTTP 2.0 in HPACK smo neuradno dobili v teh dneh, ko se je razvoj končal in je pri IESG (Internet Engineering Steering Group) izšla končna verzija, ki je sedaj na poti v standardizacijo, ko bo dobil svojo številko RFC. V tem delu postopka sprememb ne bo več.

HTTP 2.0 prinaša precej novosti in izboljšav, ki bodo v prihodnosti pomembno vplivale na internet. HTTP 2.0 uporablja iste API-je kot HTTP, kar bo poskrbelo za združljivost. Omogočile bodo hitrejše nalaganje strani, saj standard prinaša binarni namesto tekstovni prenos, multipleksiranje in stiskanje glav in Server Push.

HTTP 2.0 je osnovan na Googlovem SPDY/2, tako da bo zagotovo podprt v...

9 komentarjev

SPDY na dobri poti, da postane naslednji HTTP standard

Precej verjetno je, da tole novico berete čez speedy.

vir: Google
Google - Googlov omrežni protokol SPDY ("speedy") prinaša kupček uporabnih prednosti pred sedaj standardnim spletnim protokolom HTTP: obvezno rabo SSL/TLS šifriranja, kompresijo tako za zaglavje kot vsebino zahtevka, ter multipleksiranje in prioritetizacijo dodatnih vsebin (javascript, slike, idr.) v istem zahtevku. Tako čez palec se šifrirana SPDY povezava vzpostavi enako hitro kot obstoječa nešifirana HTTP povezava, kar je očitno boljše. Da pa bi bil prehod lažji, so mislili tudi na združljivost: SPDY seja se sproži zgolj, če jo podpirata...

57 komentarjev

Google plačuje za luknje

Iron prav tako uporablja kodo projekta Chromium

vir: Chromium Blog
Chromium Blog - Predstavniki razvojne ekipe, ki razvija Googlov brskalnik Chrome in odprtokodni projekt Chromium, na katerem je Chrome osnovan, so na blogu projekta objavili novico, da bodo nadgradili vse odkrite varnostne pomanjkljivosti v svoji kodi. Osnovna nagrada za manjšo luknjo znaša $500, medtem ko bodo večje luknje nagrajene precej bolj, njihovi najditelji pa res leet - za nagrado bodo dobili 1337 dolarjev. V prispevku na blogu so tudi razjasnili pogoje za pridobitev nagrade. Najditelji bodo morda mislili, da so našli le eno luknjo, a se lahko zgodi, da bodo vodilni pri projektu pravzaprav videli dve ali več lukenj, s čimer se bo skladala tudi višina nagrade. Le-te bo, kot daleč najpomembnejši uporabnik kode projekta Chromium, izplačeval Google. V primeru vložitve dveh...

20 komentarjev

Google pripravil svoj DNS strežnik

vir: Google
Google - Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na...

22 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

bit-tech.net - Google je v preteklem tednu javnosti predstavil dve tehnologiji, ki vsaka na svojem področju prinašata nekaj novega. Zaenkrat je še v fazi razvoja nov spletni protokol, SPDY, ki nadgradi in dopolnjuje, namesto nadomesti standardni in dolgo uporabljani protokol HTTP. Za protokol SP(ee)DY pri Googlu, zaenkrat skupaj v navezi z njihovim brskalnikom Chrome, obljubljajo do 64% hitrejše nalaganje strani, saj je cilj novega protokola zmanjševati latence pri prenosu podatkov za izris strani. To dosežejo s kompresijo podatkov, deljenim prenosom z večih virov in priotirizacijo prenosa posameznih podatkov. Zadnja izdaja izvorne kode projekta Chromium, ki je uporabljena za brskalnik Chrome, protokol SPDY že podpira, a pohitritve ne bodo opazne,...

20 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Zagon računalnika v 10 sekundah

Slashdot - Na IDF-u so fantje iz Phoenixa prikazali zanimivo posodobitev svojega BIOS-a, ki znatno skrajša zagonski čas računalnikov, ki so opremljeni z njim. Tako imenovani sistem Instant Boot izvrši POST (to je startna diagnostika, ki jo računalnik izvede ob zagonu pred branjem zagonskega sektorja z diska) v manj kot sekundi. Skupaj z izboljšavami pri zagonu Windows 7, ki se naložijo zelo hitro - spomnimo se cele večnosti, ki je minila, preden se je postavil Windows 2000 - so uspeli Dell Adamo zagnati v 20 sekundah. Ko so uporabili hitrejši prenosnik in ga opremili s SSD-jem, pa se je Lenovo T400 postavil v manj kot 10 sekundah. Počasi bomo dočakali sanje, da se računalnik prižge tako hitro kot televizor.

30 komentarjev