»

Izračunali 105 bilijonov števk števila pi

Slo-Tech - Minuli teden smo obeleževali svetovni dan števila pi, ki zaradi desetiškega približka pade na 14. marec (3,14). Pred dvema letoma je skupina Googlovih inženirjev dan počastila z izračunom 100 bilijonov števk tega števila, letos pa je ekipa iz StorageReviewa izračunala še malo več cifer. Kot so pojasnili v videoposnetku, so bili ključni za izračun 105 bilijonov decimalnih mest števila pi pogoni SSD. Lani so Googlov dosežek izboljšali v hitrosti, to pot pa v obsegu.

Za podvig so potrebovali 36 pogonov SSD, na katere so shranili skoraj petabajt podatkov. Ob tem priznavajo, da praktične potrebe po poznavanju števila pi na toliko decimalk ni. Za kakršnekoli realne probleme zadostuje že precej manj decimalk. S 44 decimalnimi mesti lahko obseg vesolja opišemo z natančnostjo velikosti kvarka. NASA nikoli ne potrebuje več kot 16 decimalk. A izračunavanje bilijonov mest ni namenjeno matematiki, temveč gre za inženirski podvig.

Za izračun so potrebovali 75 dni. Uporabljali so sistem 2P 128-jedrni AMD EPYC Bergamo 9754 z 1,5 TB pomnilnika in petabajtom diskovnega polja (36x 30.72TB Solidigm D5-P5316 SSD). Vse skupaj je teklo na Windows Server 2022. Pri tem so morali rešiti kopico tehnoloških omejitev, kar je bil tudi smisel podvig....

5 komentarjev

Izračunali pi na 62,8 bilijona mest

Slo-Tech - Morda najbolj znano matematično konstanto, razmerje med obsegom kroga in premerom, odslej poznamo na 62.831.853.071.750 decimalnih mest natančno, kar je 12,8 bilijona več mest kot doslej. Pi so tako natančno izračunali na Visoki šoli Graubünden v računalniškem centru DAViS (Datenanalyse, Visualisierung und Simulation). Zapis obsega 63 TB podatkov, konča pa se s ciframi 7817924264.

Pi je transcendentno število (dokaz), torej ni ničla nobenega polinoma z racionalnimi koeficienti. S šestilom in ravnilom torej ne moremo konstruirati kvadrata z enako površino kakor krog. Transcendentnost pomeni tudi, da ga ne moremo zapisati s predvidljivo periodo in da cifre v decimalnem zapisu sledijo brez pravila. Za zdaj kaže, da se vseh deset cifer v zapisu pojavlja enako pogosto, torej bomo v neskončnem zapisu našli katerokoli zaporedje.

Izračunavanje števila pi s tako absurdno visoko natančnostjo seveda nima več nobenega praktičnega pomena za njegovo uporabo. NASA uporablja 15 ali 16 decimalk...

15 komentarjev

Core i7-980X dominira

Rekordni sistem

vir: Nordic Hardware
Nordic Hardware - Dodatni jedri šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Gulftown, izdelanega v 32 nm-proizvodnem procesu in poznanega pod tržnim imenom Core i7-980X (in ne Core i9, kot je bilo sprva načrtovano), sta se očitno dodobra obrestovali. Nekoliko je seveda prispeval tudi naprednejši proizvodni proces, ki je omogočil nižjo porabo ter boljše navijanje, a surova moč, ki pride z več jedri, je le surova moč. Iz slike lahko sklepamo, da je Andre Yang, ki je podiral rekorde, uporabil štiri ATIjeve Radeon HD 5870 v QuadFire ter matično ploščo z veznim čipovjem X58. Procesor je bil navit na kar 5,9 GHz, a so ostale podrobnosti, razen točk, nadvse skope. Ker procesor še ni uradno izdan (na policah trgovin ga lahko pričakujemo marca ali aprila), so pri FutureMark že odstranili z njim dosežene rezultate....

17 komentarjev

LGA-1156 primeren za podiranje rekordov

Potrjen rekord

vir: Hexus
Hexus - Za podiranje svetovnih rekordov navijalci običajno posežejo po najboljši strojni opremi (seveda obstajajo izjeme), ki jo je mogoče dobiti. V večini primerov to trenutno pomeni uporabo Intelovega procesorja Core i7 ter matične plošče z veznim čipovjem X58, sploh če govorimo o podiranju rekorda v 3DMarku. A nov svetovni rekord za 3DMark Vantage (najnovejša izdaja 3DMarka) z eno grafično kartico je to nekoliko postavil na glavo. Navijalec, na XtremeSystems in HWbot znan kot Hicookie, je za rekord, poleg jasne izbire, Radeona HD 5970 (zaenkrat s tovarniškim hlajenjem), uporabil Gigabyteovo matično ploščo GA-P55-UD5 z veznim čipovjem Intel P55 ter Core i7-860, hlajen s tekočim dušikom. Da je dobesedno...

13 komentarjev

Slovenca druga in četrta na tekmovanju navijalcev v Avstriji

Slovenska ekipa v akciji

OC-Lab - Na Dunaju se je včeraj odvijalo avstrijsko vabljeno odprto prvenstvo v navijanju (International Overclocking Championship 2009), ki sta ga organizirala Overclockers Team Austria in računalniška trgovina DiTech pod pokroviteljstvom Intela in Asusa. Ta dan je namreč v Avstriji potekala noč raziskovalcev, k čemur so svoj lonček pristavili tudi navijalci. Med seboj se je pomerilo osem ekip iz Avstrije, Finske, Grčije, Latvije, Romunije, Slovenije, Španije in Velike Britanije.

V prvi kategoriji SuperPI 1M so tekmovalci prejeli strojno opremo na licu mesta (2x Core i7 975, 2x ASUS Rampage II Extreme, 3x 2 GB Kingston HyperX DDR3-2000 CL8 in 2x trdi disk s sveže nameščenim Windows XP SP3),...

58 komentarjev

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

3DMark Vantage na voljo danes

ComputerBase - Vsi poznamo serijo programov za testiranje naših mlinčkov, 3DMark, podjetja Futuremark. Čas je za novo veselje. Sodeč po števcu na strani Futuremark, bo nov program za ugotavljanje zmogljivosti vašega mlinčka, 3DMark Vantage, na voljo čez slabih šest ur.

In kakšne so zahteve? Začnimo z Visto, glede na to, da gre za program, ki bo preizkušal zmogljivost DX10 enote, kot to ugotavljajo na Computerbase.

Zelo oskubljena verzija je zastonj, osnovna vas bo stala slabih malo manj kot sedem dolarjev.
Minimalne strojne zahteve:
- x86/x64 Single-Core-CPU s SSE2-podporo;
- D3D10 kompatibilna grafična kartica s 256 MB RAM-a;
- 1.024 MB osnovnega RAM-a;
- 2 GB prostora na trdem disku;
- Windows Vista.

Priporočene strojne zahteve:
Core 2 Duo...

65 komentarjev

Kingston HyperX PC3500 DDR RAM

Extreme Overclocking - Zahteve po pomnilniku se večajo. Programi potrebujejo vedno večje kapacitete prenosa podatkov in kapacitete pomnilnika samega. Polega tega pa je z dobrim navitjem pomnilnika veliko pripomoremo tudi k hitrosti celotnega sistema. Prav temu bo dobro služil Kingston HyperX PC3500, ki so ga stestirali na Extreme Overclocking. Kapaciteti, ki sta na voljo sta običajnih 256 MB in 512 MB na ploščico, tiktakata pa pri 434 MHz. Tako kot večina boljših DDRjev ima tudi ta aluminijasti hladilnik. Klik!

0 komentarjev