»

Ubuntu 22.10 izšel

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija najpopularnejše distribucije Linuxa, ki jo pripravlja Canonical. Ubuntu 22.10 z delovnim imenom Kinetic Kudu je na voljo v vseh inačicah (Kubuntu 22.10, Xubuntu 22.10, Lubuntu 22.10, Ubuntu Unity 22.10, Ubuntu Studio 22.10, Ubuntu MATE 22.10, Ubuntu Budgie 22.10, Ubuntu Kylin 22.1). Glavna novost je nedvomno verzija Unity 22.10, medtem ko imata Kubuntu in Studio novo okolje KDE Plasma 5.25.5, Xubuntu ima Xfce 4.17, Lubuntu LXQt 1.1.0, MATE pa MATE 1.26. Snamemo jih lahko z uradne strani ali pa v obstoječi namestitvi sprožimo sudo do-release-upgrade. V novem Ubuntu je jedro 5.19.

Privzeto grafično okolje ostaja GNOME 43 (z GTK4), ki omogoča vklop in izklop Wi-Fi, VPN, Bluetooth ipd. z enim klikom. Prenovljen je dostop do sistemskih nastavitev, olajšano je tudi rokovanje z okni in datotekami (novi Nautilus). Novi sistem Pipewire skrbi za zvok, končno so podprte tudi slike v formatu WebP. Kot je že običaj, so posodobljeni tudi vsi pomembni programi,...

21 komentarjev

#4kuge: Kaj vse pesti naš internet?

Slo-Tech - V mesecu septembru bomo v sodelovanju s centrom Poligon, ki se nahaja v prostorih nekdanje Tobačne tovarne na Tobačni ulici 5 v Ljubljani, organizirali štiri tematske večere, na katerih se bomo z gosti in občinstvom pogovarjali o vročih temah razvoja informacijske družbe po svetu in pri nas.

7. 9. 2015: Nevtralnost interneta

Letošnja jesen bo vroča tudi na področju regulacije in prihodnosti spleta. Na evropskih političnih parketih je namreč nov predlog za vzpostavljanje modela regulacije s spletnim prometom, ki ogroža spletne vsebine, manjše spletne založnike in poveličuje telekome, ki skušajo izboljšati svoj položaj na trgu.

Gosta: Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije republike Slovenije in Aleš Špetič, digitalni glasnik republike Slovenije

14. 9. 2015: CopyRight is Wrong!

Kako je mogoče, da se je zakonodaja o avtorski pravici v zadnjem stoletju tako malo spreminjala, kako je mogoče, da na spletu veljajo isti zakoni kot v času prvih tiskarn in zakaj se...

49 komentarjev

MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo!

MobileMonday Slovenija

Slo-Tech - Tretji MobileMonday dogodek v tej sezoni bo namenjen novi platformi Maemo.

Predaval bo Jure Šušteršič iz podjetja Nokia, ki je svojo kariero začel kot produktni vodja za API ter razvojno ogrodje na S60 platformi, trenutno pa v vlogi poslovnega razvijalca (business developer) skrbi za skupnost razvijalcev na Nokinih novih tehnologijah ter inovacijah. Pred sodelovanjem z Nokio nabiral izkušnje v številnih projektih in startupih, povezanih s spletnimi tehnologijami. Dokončal je MBA iz managementa za visoko tehnološke panoge na Helsinki School of Economics.

Za tem sledijo še predstavitve 25 prijavljenih konceptov na natečaj Maemo Challenge ter Nokia N900 party, namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju priložnosti za sodelovanje.

V kolikor se dogodka nameravate udeležiti, je priporočljiv RSVP na Facebook-u (pogoj za...

5 komentarjev

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

V Kiberpipi v novem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bodo z raziskovalnega oddelka podjetja XLAB d.o.o. predstavili XtreemOS, raziskovalni evropski projekt, katerega cilj je izgraditi in promovirati porazdeljene sisteme. Pri tem želi izkoristiti povezljivost računalnikov znotraj organizacij in na globalnem nivoju ter omogočiti nadzorovano izrabo računskih virov, ki jih takšni računalniki nudijo. Dobljeni sistem mora biti fleksibilen, dovoliti povezljivost preko administracijskih domen ter dinamično dodajanje ali odvzemanje tako uporabnikov kot delovnih vozlišč v sistemu. na POT bo predstavljena razvojna različico sistema, ki je prosto dostopna za preskus vsakomur.

Na Spletnih uricah bo naš gost Mario Briana z Microsoft Germany, ki nam bo predstavil spletni brskalnik Internet Explorer 8 ter novosti v novi različici Microsoftovega brskalnika. Predavanje bo v angleščini.

Kot vsak tretji četrtek se ponovno dobijo ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega. Na tokratnem Cafe Babe bodo s področja...

6 komentarjev

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

Spletne urice: TripTracker.net ali kako pritegniti spletno pozornost na globalnem trgu

Slo-Tech - V sredo 25. oktobra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na druge letošnje Spletne urice.
Eno bistvenih vprašanj pri razvoju svetovne spletne storitve je, kako pridobiti nove uporabnike in jih med množico konkurenčnih storitev tudi obdržati.

Na predavanju bomo spoznali dosedanje izkušnje s spletno storitvijo TripTracker.net, ki je širši svetovni javnosti postala dostopna pred nekaj meseci. Storitev omogoča uporabnikom izdelavo potopisov ter izmenjavo potovalnih izkušenj z drugimi uporabniki. TripTracker je enostaven za uporabo in omogoča avtomatsko generiranje interaktivnih predstavitev potovanj. S pomočjo GPS sledi se multimedijske vsebine (npr. fotografije) samodejno umestijo in prikažejo na satelitskih posnetkih zemlje.

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

Kiberpipa vabi

Slo-Tech - Kiberpipa v svojem petem letu delovanja širi aktivnosti in program, zato k sodelovanju vabimo nove sodelavke in sodelavce z različnih interesnih področij. Prijave naj obsegajo kratko predstavitev kandidata, morebitne izkušnje in svoja pričakovanja od dela v Kiberpipi. Izbrane potencialne kandidate/ke bomo povabili še na razgovor, da se pobliže spoznamo. Delo je prostovoljne narave, število sprejetih ni vnaprej določeno. Več o vrstah dela v Kiberpipi lahko preberete tu.

41 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek 31. maja (danes!) ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu predaval Gregor Petrič. Naslov tokratne teme je Demokratični potencial organizacije informacij v spletu: Izgubljena priložnost?

O demokratičnem potencialu interneta obstaja sicer že nemalo razprav in raziskav, vendar pa te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije – neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče...

5 komentarjev

Pisanje.com

Slo-Tech - Ker je tukaj veliko ustvarjalcev spletnih strani, ki niso ravno vešči spletnega pisanja lahko danes, 7. aprila ob 19.00 pridejo na druženje v Kiberpipo, kjer se bo lansiralo novo spletno mesto, ki bo nadaljevalo prizadevanja za funkcionalno opismenjevanje slovenskega spletnega prostora. Pri pisanju objav bo sodelovalo več avtorjev, ki se s temo tako ali drugače ukvarjajo.

Letos je bil v ta namen izdan priročnik Pisanje.com s 30 praktičnimi navodili za spletno pisanje in uredništvo projektov. Kot se za tovrstno literaturo spodobi, so navodila orisana s primeri iz slovenske prakse, uvodni del knjige pa bralca pouči o metodologiji postavitve spletnega mesta, njegovih uporabnikih ter orodjih, s katerimi si lahko projektna skupina pomaga.

Knjiga pa je samo začetek obsežnejšega projekta, katerega glavni namen je funkcionalno opismenjevanje slovenskega spletnega prostora. Prizadevanja nadaljujemo v širši sestavi prav na spletu. Na naslovu www.pisanje.com bo zaživel blog (t.i. spletni...

10 komentarjev

Slovenski forum "open source"

Odprta-scena - Že pred nekaj dnevi je vrata odprla stran Odprta-scena. Stran je namenjena prevajanju odprtokodnih programov, ter njihovemu promoviranju. To poteka s pomočjo "spletnega prevajanja", kar omogoča, da lahko pri prevajanju sodeluje kdorkoli kar preko spletnega brskalnika. Zahtevano je samo znanje angleščine in dostop do interneta. Pridite in prevedite vrstico ali pa napišite kakšen članek (npr. kako se nek odprtokodni program uporablja) ter tako pomagate slovenski odprti skupnosti. Na strani boste našli tudi že prevedene programe in spletne storitve, kot so XOOPS, PostNuke, Dev-C++, ...

9 komentarjev

Kadar želite kaj skriti, bodite temeljiti

Slo-Tech - Kljub temu, da je na internetu ogromno informacij, ki bi jih človek nepovezane le stežka našel, se veliko teh informacij centralno arhivira na različnih iskalnikih, zato načeloma nimamo problemov, če želimo te razpršene informacije najti.

Problem pa nastopi, če kakšne informacije v iskalniku ni. Lastniki spletnih strani namreč lahko na svojem strežniku ustvarijo posebno datoteko z imenom robots.txt, v kateri določijo, do katerih spletnih mest naj iskalni roboti (programi, ki iščejo in arhivirajo spletne strani) ne dostopajo. Sicer se iskalni roboti teh navodil niso obvezani držati, vendar jih načeloma spoštujejo.

Drugo vprašanje je seveda, zakaj bi si kdo želel, da njegove spletne strani ali njenih delov ni v iskalniku. Administratorji spletnih strežnikov se za to možnost pogosto odločajo zato, ker ne želijo, da jim iskalni roboti prekomerno obremenjujejo strežnik, lahko pa si seveda želijo, da nekatere informacije ne bi bile preveč javno dostopne. To morda še bolj velja za...

7 komentarjev

Happy New Year

ZDNet - Na kratko, ker se mi na dolgo ne da: kot že več let, se po spletu tudi 'letošnje novo leto' sprehaja virus 'Happy' oz. njegovih tisoč izpeljank. S podrobnejšo obrazložitvijo se ne bom matral, saj ne želim žaliti vaše inteligence. Več.

0 komentarjev