»

Google povečal dobiček za manj od pričakovanj

Larry Page

vir: The New York Times
The New York Times - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so zabeležili zmerno povečanje prihodkov in dobička. Glavno vprašanje pred predstavitvijo pa niso bili finančni kazalniki, marveč Pageova navzočnost. V začetku meseca je Larry Page prevzel vajeti Googla v svoje roke, ko je nasledil predhodnega izvršne direktorja Erica Schmidta. Page je bolj inženir kakor menedžer in precej manj gostobeseden in vajen nastopati kakor...

20 komentarjev

Google se proti odhodom bori s povišico

The Wall Street Journal - Google je že vrsto let v samem vrhu na seznamu najboljših zaposlovalcev v ZDA - tudi letos so odlični četrti - a zadnje čase poteka pretok ljudi tudi v smeri, ki je v Mountain Viewu niso vajeni. Da bi trend zaustavili, se je Google odločil vsem svojim zaposlenim po svetu povišati plače za 10 odstotkov.

S prvim januarjem bo 23 tisoč zaposlenih po vsem svetu imelo osnovno plačo za deset odstotkov višjo, poroča The Wall Street Journal. Povod za to širokogrudno potezo je bržkone Facebook, ki je začel uspešno snubiti Googlove zaposlene do te mere, da je v Facebooku deset odstotkov zaposlenih iz vrst Googla. Izvršni direktor Eric Schmidt je zaposlenim povišico naznanil po elektronski pošti. Dodal je, da so ugotovili, da je plača najpomembnejši del plačila, ki jo zaposleni cenijo bolj od bonusov, delniških opcij in drugih dodatkov.

Poleg tega so eksperimentalno začeli uporabljati matematični model, ki poskuša predvideti, kateri izmed zaposlenih bo zapustil podjetje. Program uporablja...

10 komentarjev

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Financial Times - Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo,"...

24 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Googlovo poslovanje nad pričakovanji

Google - V Mountain Viewu so objavili poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili. Podjetje je v tem času zbralo 5,94 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 1,64 milijarde dolarjev oz. 27 odstotkov več leto poprej. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v luči teh številk optimistično izjavil, da je po njegovem prepričanju najhuje že za nami, tako da v prihodnost zrejo zelo optimistično. Tako se pripravljajo na nove velike investicije, pospešili so program zaposlovanja, budno spremljajo trg za morebitne ugodne prevzeme itn.

Prva taka večja novost, ki jo bodo uvedli, bo Google Editions. Konkurenca Amazonu bo uporabnikom...

3 komentarji

Google Street View se seli s cest

CNet - Googlov Street View je prevozil že praktično vso Ameriko in poslikal vse ceste, sedaj pa želijo svojo bazo posnetkov razširiti še na kotičke, kamor avtomobilisti ne morejo. V ta namen uvajajo Street View Trike. Za izpeljavo tega projekta so posebne tricikle opremili s kamerami in poslali svoje kolesarje na potep. Uporabnike njihovih strani pa vabijo, da glasujejo za najbolj zanimive točke, ki bi se jih splačalo obiskati. Podoben projekt so že izvedli letos maja v Veliki Britaniji.

Stranski projekt Trike je delo inženirja Daniela Ratnerja in je nastal kot otrok projekta 20 odstotkov. Slednji je znani princip podjetja Google, ki svojim zaposlenim dovoli, da en dan v tednu delajo na nalogah, ki ne sodijo v njihov opis zadolžitev. Ta čas...

17 komentarjev

Google se muči s Squared

vir: CNet
CNet - Kot pozdrav poletju je Google letos pokazal novo iskalno storitev Google Squared, ki je nastala kot odgovor konkurenci iz matematičnega tabora. Če je Wolfram Alpha na začetku svoje poti beležil veliko zanimanje uporabnikov, ki je nato počasi plahnelo, Googlu ni uspelo niti to. Ideja je bila sicer dobra, a šepala je izvedba. In vse tiho je bilo.

Da bi uporabnike vendarle prepričali v uporabnost svojega Squared, ga je Google te dni nekoliko nališpal. Po novem lahko kvadratni iskalnik prikaže 120 zadetkov ali dejstev, medtem ko jih je lahko novorojena različica le 30. Tudi pod pokrovom se skrivajo dodelave, saj naj bi bil Google izpopolnil filter, ki je ob premiernem zagonu poskrbel za določene komične vložke. Kljub temu Google Squared še vedno ostaja v razvojnem stadiju, pravijo razvijalci, ki nanj gledajo kot na eksperiment, ki pomaga razumeti strukturiranost podatkov na spletu...

5 komentarjev

Odprto pismo Googlu za povečanje varnosti

Slo-Tech - Skupina 38 uglednih raziskovalcev in akademikov je včeraj Googlovemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu poslala odprto pismo, v katerem Google pozivajo, naj za storitve Google Mail, Google Docs in Google Calendar privzeto omogoči HTTPS šifrirane povezave.

Google sicer omogoča prijavo preko varne HTTPS povezave, vendar pa povezava kasneje delno poteka na ne-šifriran način. Stalno šifriranje je namreč potrebno omogočiti med nastavitvami pod Browser connection, kjer je treba vključiti Always use https.

Podpisniki pisma poudarjajo, da bi morala biti privzeta opcija, da je povezava vedno šifrirana, s čimer bi precej povečali varnost, hkrati pa ne bi bistveno upočasnili same povezave do strežnika.

11 komentarjev

Google časopisom: Ne napadajte nas

Slashdot - Nedavno so ameriški časniki javno obtožili Google, da jim s svojim agregatorjem novic škodijo, saj ljudje vse važnejše novice izvedo kar na Googlu. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je kar ostro odzval na te trditve in časnikarjem navrgel, da naj se ne bodejo z Googlom, saj bodo na tak način svoje bralce obrnili zoper sebe oz. odtujili (točne besede so bile še nekoliko sočnejše). Po Schmidtovih besedah sodi Googlova uporaba vsebine spletnih časopisov v pošteno rabo (fair use), tako da podlage za zamere ne bi smelo biti. Pohvalil je njihovo hitro usvojitev interneta, a so po nagli vpregi novega medija časniki nekoliko zaspali in svojih spletnih manifestacij niso prilagajali času.

Kot so zapisali na Googlovem blogu, Google vsak mesec na spletne strani časopisov napoti na milijarde uporabnikov. Poleg tega časniki z uporabo AdSensa za prikazovanje oglasov služijo milijone, kar prav tako omogoča Google. Uporabnikom namreč ponudijo ravno toliko vsebine, da jih začne zanimati in...

4 komentarji

GDrive implicitno potrjen

Slashdot - Poročali smo že o fantomskem Gdrivu, ki naj bi ga Google razvijal in bo omogočal hranjenje datotek uporabnikov na spletu. Očitno gre dejansko za izdelek, ki bo kmalu nared, saj so v divjino interneta ušle nove informacije. Ušle pravzaprav ni najprimernejši izraz, saj se jih Google sploh ni pretirano potrudil skriti. Tako najdemo v datoteki javascript v Google Packu eksplicitno omenjen Gdrive okarakteriziran kot Online file backup and storage skupaj s pripadajočima opisoma. Eden izmed njiju pravi: GDrive vam omogoča dostop do vaših od koderkoli, kadarkoli, s katerekoli naprave - z namizja, iz brskalnika ali prek mobilnega telefona. Poleg tega se na spletu valja dokument PDF, ki opisuje Platypus, ki se je preimenoval v Gdrive.

3 komentarji

Znane cene Zune-a

The Register - Microsoft je danes izdal podrobnosti o izidu njihovega prihajajočega multimedijskega predvajalnika. Napravica s kapaciteto 30 gigabajtov bo stala 250 dolarjev, kar je ravno toliko kot konkurenčni Apple-ov iPod, v ZDA pa bo na voljo 14. novembra letos. Kot najbrž že veste, se bo ponašala s podporo Wi-Fi, kar bo uporabnikom omogočalo izmenjavo datotek, ki pa bo žal omejena. Pesem, ki vam jo bo po zraku poslal prijatelj, boste lahko poslušali do trikrat v prihodnjih treh dneh, po tem obdobju pa ne bo več delovala, lahko jo boste le nabavili v spletni glasbeni prodajalni. To Microsoft namerava lansirati vzporedno s predvajalnikom, cene bodo spet podobne kot pri Apple-u -- za posamezne pesmi boste odšteli po en dolar, novost pa bo mesečna naročnina v višini 15 dolarjev, ki bo uporabnikom omogočala neomejeno poslušanje katerihkoli pesmi, ki bodo na voljo, za obdobje plačevanja naročnine. O dogodku poročata Register in Wi-Fi Net News.

7 komentarjev