»

Pentagon gradi simulator interneta

vir: BBC
BBC - Konec maja je Kitajska potrdila obstoj enote za internetno vojskovanje, nekaj dni kasneje pa je Pentagon povedal, da bodo internetne napade vzeli enako resno kot konvencionalne in tudi tako odgovarjali nanje. Da so kibervojne že realnost, kaže tudi naslednji Pentagonov projekt, saj gradijo simulator interneta za urjenje enot in raziskave.

Sistem se bo imenoval National Cyber Range in bo posnemal obnašanje internetnega omrežja na nekoliko manjšem nivoju. Pri projektu sodelujeta tudi Lockheed Martin, ki je dobil 30 milijonov dolarjev vreden projekt ameriške agencije DARPA, in Laboratorij za aplikativno fiziko Univerze Johns Hopkins, ki je dobil 25 milijonov dolarjev. V prvih krogih razpisa je sodelovalo 35 organizacij, sedaj pa jih je ostalo le nekaj. DARPA od...

8 komentarjev

Hekerji vdrli v Lockheed Martin

Računalniški center Lockheed Martina

MSNBC - Kaže, da je marčevski napad na RSA terjal prvo žrtev. Reuters namreč poroča, da so neznani napadalci uspešno vdrli v podjetje Lockheed Martin in še nekaj drugih pogodbenih proizvajalcev ameriške vojske. Ni znano, katere podatke so odtujili, a v podjetju imajo zaradi svojega posla zagotovo vrsto informacij, ki bi bile za napadalce še kako zanimive.

Kako točno so napadli, še ni znano, predvideva pa se, da so uporabili glavne ključe, ki so jih dobili v marčevskem napadu na RSA. Z njimi so ustvarili dvojnike žetonov SecurID, s katerimi so pridobili dostop v sistem. RSA oziroma EMC, kamor ta sodi, komentarjev o obsegu napadov ne daje.

V Lockheed Martinu niso povedali, kaj so hekerji odnesli. So pa pomirili javnost z besedami, da so tako ali tako konstantno pod različnimi...

38 komentarjev

Intel vlaga 100 milijonov dolarjev v univerze

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal, da bo v prihodnjih petih letih vložil skupno 100 milijonov dolarjev v različne raziskovalne programe ameriških univerz, kjer bodo ustanovljeni tako imenovani Intelovi znanstveno-raziskovalni centri. Prvega bodo odprli na Univerzi Stanford in bo namenjen raziskavam vizualnega računanja naslednje generacije (next generation visual computing), v njem pa bodo sodelovali raziskovalci še s sedmih univerz.

V Intelu pojasnjujejo, da bodo novi centri prinesli nov model sodelovanja univerz in industrije. V celoti jih bo financiral Intel, vodili pa jih bodo skupaj Intel in univerze. Na ta način želi Intel doseči, da bo večji del sredstev namenjen neposredno za raziskave,...

1 komentar

Lockheed in Microsoft ponovno izumljata internet

The Register - Ameriški vojaški pogodbenik Lockheed Martin je objavil, da je prejel naročilo v vrednosti 31 milijonov dolarjev, v katerem od njega Pentagonova DARPA pričakuje ponovni izum interneta. Skupaj z Microsoftom, Anagranom, Juniper Networks, LGS Innovations in Univerzo Stanford naj bi Lockheed poskušal razviti nov Military Network Protocol, ki bi lahko nadomestil TCP/IP, hkrati pa bo varnejši, imel možnost določanja alokacije pasovne širine in možnost določanja prioritete prometa na podlagi pravic uporabnikov in posameznih enot omrežja. Kot pravijo v Lockheedu, nove grožnje in napadi terjajo revolucionarne koncepte zaščite, kar naj bi dosegli s tem projektom. Spomnimo, da je tudi predhodnika interneta Arpanet sprva DARPA razvijala za vojsko, pa so ga hitreje pograbili akademiki. Se zgodovina ponavlja?

18 komentarjev

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Darpa namerava razviti nove načine gašenja požarov

Gasilci med požarno vajo s konvencionalnimi protipožarnimi sredstvi

vir: Wired Blog
Wired Blog - Ameriška vojaška razvojna agencija Darpa se ponovno loteva razvoja stvari, ki bi jih marsikdo uvrstil v domeno znanstvene fantastike. Po tem, ko so na njihovih natečajih uspeli razviti učinkovito umetno inteligenco za vodenje vozil, bo tokrat agencija poskušala razviti "radikalne nove postopke" za gašenje požarov - s poudarkom na besedi radikalno.



Če so se gasilci v preteklosti zanašali na različne kemikalije in mešanice le-teh za gašenje požarov, mnogo katerih je strupenih ali nevarnih za okolje (predvsem za ozonsko plast), namerava Darpa izkoriščati dejstvo, da so plameni v svojem bistvu hladna plazma iz prostih elektronov in počasnejših pozitivnih ionov. Večina plamenov namreč ne more obstajati brez stabilne...

54 komentarjev

Ste že mislili, da bo SP2 zares izšel, ane?

Google - Kot že neštetokrat, se je Microsoft spet zlagal pri napovedi o izidu drugega paketa popravkov za Windows XP. Dva dni nazaj smo napovedali, da naj bi se to zgodilo jutri (torej včeraj), a si je Microsoft ponovno vzel nekaj dni oddiha. Delo naj bi bilo končano že celo pred dvema dnevoma, po najnovejših informacijah pa pri Microsofotu zatrjujejo, da bo paket na voljo "kmalu", oz., bodo obljubljeni datumi za javno dostopnost paketa ostali nespremenjeni.

Jim verjamete?

27 komentarjev

DARPA prenehala sponzorirati odprt projekt

Linux Today - Ameriška vojaška raziskovačna agencija DARPA se je odločila, da v prihodnje ne bo več investirala v razvoj varnega, prostega operacijskega sistema OpenBSD. Razlog za nenadno odločitev je prispevek enega ključnih razvijalcev, Thea de Raadta, v The Globe and Mail of Toronto, kjer naj bi omenjeni programer izrazil svoje nasprotovanje vojni.

Sredstva v višini 2,3 milijona USD so bila namenjena varnostnim izboljšavam sistema OpenBSD. Po besedah de Raadta je bilo od leta 2001 porabljenih 85 odstotkov denarja, od tega približno 1 milijon za plače razvijalcev OpenBSD in pol milijona za splavitev projekta OpenSSL, ki se uporablja pri šifriranju podatkov. DARPA je sicer znana predvsem po razvoju prvega omrežja za vojaške namene (ARPANet), ki se je nato prelevil v internet. Klik!

3 komentarji

IAS Block 3.1

Boeing - Boeing je za vas spisal dve novici iz sveta deloma računalništva, deloma letalstva:

Boeing, ki je odgovoren za razvoj programske opreme v programu F-22, je včeraj svojemu partnerju, Lockheed Martinu, dostavil najnovejši programski paket IASP Block 3.1 (Integrated Avionics system Package). Nova programska oprema bistveno izboljša delovanje radarja, prinaša več funkcij podsistemu za elektronsko bojevanje in navigacijo, ter izboljša in pohitri določanje pozicije z GPS navigacijo. Pred dostavo v Lockheedovo tovarno v Marietti, je bilo celotno programje, kot je to pri Boeingu v navadi, dodobra stestirano na posebej prilagojenem B757 FTB (Flying Test Bed). Po besedah Boeingovih predstavnikov omogoča Block 3.1 izvajanje in testiranje dobrih 90% vseh funkcij, ki so načrtovane za vgradnjo v serijsko proizvodnjo v F-22A in F-22B. Omenjeni lovec naj bi postal operativen do leta 2005.

0 komentarjev