»

Qriocity v petih največjih državah Evrope

TechCrunch - Konec preteklega leta je Sony zagnal storitev Qriocity, ki je takrat uporabnikom v Veliki Britaniji in na Irskem ponujala dostop do glasbe prek spleta z računalnikov ali Sonyjeve strojne opreme (PS3, predvajalniki Blu-ray ...). Osnovni paket, ki ponuja poslušanje radijskih postaj brez omejitev in reklam, je stal štiri funte, razširjeni, ki omogoča poslušanje poljubnih skladb, pa deset funtov. Sony je obljubil, da se bodo letos širili tudi v druge države in res so se.

Po novem je Qriocity na voljo tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji. Cena ostaja enaka, saj bo lahka verzija stala štiri evre, dražja pa deset evrov - torej enako kot na Irskem. Poleg...

0 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Obvezna hramba prometnih podatkov padla na nemškem ustavnem sodišču

Slo-Tech - Kot poročajo na Spiegel.de, je obvezna hramba prometnih podatkov v Nemčiji padla. Tako je namreč danes odločilo nemško ustavno sodišče, ki je odločalo na podlagi pritožbe več kot 34.000 nemških državljanov, združenih v civilno iniciativo Delovna skupina o hrambi prometnih podatkov.

Prvi uspeh s pobudo je skupina pritožnikov dosegla že 27. februarja 2009, ko je nemško administrativno sodišče v Wiesbadnu ocenilo, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov, s katerim se shranjujejo prometni podatki o klicih in uporabi interneta za celotno populacijo - tudi povsem nedolžne posameznike - nesorazmeren in predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, odločanje o zadevi pa je preneslo na ustavno sodišče sodišče.

To pa je danes presodilo, da obvezna hramba prometnih podatkov v trenutni implementaciji predstavlja kršitev nemške ustave; podatkov se zato ne sme več beležiti, že zabeležene podatke pa je potrebno izbrisati. Ustavno sodišče se sicer ni postavilo na stališče, da je potrebno...

17 komentarjev

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri postopkih naročanja programske opreme Microsoft za potrebe državne uprave

Dnevnik - Kot poročajo na Dnevnik.si in COKS sta Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije v petek prejela pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010.

Po mnenju avtorjev pobude država namreč predpostavlja, da obstaja le en ponudnik pisarniške programske opreme, ni pa preverila obstoja morebitnih drugih konkurenčnih ponudnikov (z javnim pozivom ali razpisom). Prav tako naj bi pri postopkih priprave strokovnih izhodišč in mnenj, ki so osnova za odločitev o nakupu obstajal utemeljen sum o konfliktu interesov zadolženih uradnikov, strokovna mnenja pa pripravljajo uradniki v katerih strokovnost avtorji pobude dvomijo, saj naj bi smotrnost nakupa Microsoft pisarniških orodij utemeljili s študijami in analizami, ki jim del strokovne javnosti ugovarja.

Mimogrede, avtorji se v pobudi sklicujejo tudi na dejstvo, da naj bi bila vsebina pogodb z Microsoftom tajna - ta podatek ne drži povsem, saj je...

96 komentarjev

V veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah

Slo-Tech - Danes je v veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah, ki jo je Državni zbor sprejel 18. decembra 2009.

Med pomembnejšimi novostmi je na prvem mestu vsekakor skrajšan rok za obvezno hrambo prometnih podatkov.
Do sedaj je veljalo, da morajo operaterji telefonskih komunikacij in ponudniki dostopa do interneta prometne podatke hraniti 24 mesecev, sedaj pa se je hramba prometnih podatkov na področju telefonije skrajšala na 14 mesecev, hramba internetnih prometnih podatkov pa na 8 mesecev. Skrajšanje vsekakor velja pozdraviti, zastavlja pa se vprašanje, zakaj hramba prometnih podatkov ni bila skrajšana na 6 mesecev, kot to dopušča direktiva EU o obvezni hrambi prometnih podatkov.

Druga pomembnejša novost zadeva posredovanje prometnih in lokacijskih podatkov v primerih varovanja življenja in telesa. V primerih varstva življenjskih interesov posameznika je operater policiji na podlagi pisne zahteve (v nujnih primerih se lahko zahtevo pošlje tudi po telefaksu) dolžan...

19 komentarjev

Romunsko ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Kot poročajo na Open Rights Group in v nekaterih medijih, je romunsko ustavno sodišče pred kratkim razveljavilo zakonske določbe, ki opredeljujejo obvezno hrambo prometnih podatkov v Romuniji.

Pobudo za presojo ustavnosti z 28. členom romunske ustave, ki zagotavlja tajnost komunikacij, je dala romunska nevladna organizacija, ki se je pred tem obrnila tudi na varuha človekovih pravic.

Podoben postopek trenutno poteka tudi v Nemčiji ter na Irskem.

Kaj pa Slovenija?

19 komentarjev

Po mnenju nemškega administrativnega sodišča v Wiesbadnu je obvezna hramba prometnih podatkov nesorazmeren ukrep

Slo-Tech - Kot je 27. februarja 2009 ocenilo nemško administrativno sodišče v Wiesbadnu je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov, s katerim se shranjujejo prometni podatki o klicih in uporabi interneta za celotno populacijo - tudi povsem nedolžne posameznike - nesorazmeren.

Po mnenju sodišča (odločitev 6 K 1045/08.WI) obvezna hramba prometnih podatkov predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, ta ukrep pa v demokratični družbi tudi ni nujen. Po mnenju sodišča ukrep ne spoštuje načela sorazmernosti v skladu z 8. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Odločitev omenjenega sodišča pa ne pomeni, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji sedaj razveljavljen, pač pa le, da se je administrativno sodišče postavilo na stališče, da je tak ukrep nesorazmeren in odločanje o zadevi preneslo na višje sodišče, ki je pristojno za odločanje o ustavnosti obvezne hrambe prometnih podatkov. Je pa odločitev dober znak za pritožnike in njihovo argumentacijo glede spornosti obvezne...

38 komentarjev

Bolgarsko ustavno sodišče zavrnilo določbe o obvezni hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Bolgarsko Vrhovno sodišče (Bulgarian Supreme Administrative Court (SAC)) je 11. decembra 2008 razveljavilo določila o obvezni hrambi prometnih podatkov v Bolgariji.

Postopek glede obvezne hrambe prometnih podatkov je marca letos sprožila nevladna organizacija Access to Information Programme, ki je trdila, da obvezna hramba prometnih podatkov predstavlja kršitev bolgarske ustave, Evropske konvencije o človekovih pravicah ter zakonodaje Evropske Unije.

Bolgarska zakonodaja o obvezni hrambi prometnih podatkov je namreč pravila za dostop do zbranih podatkov maksimalno poenostavila. Zaradi večje učinkovitosti boja proti terorizmu in kriminalu so bili namreč podatki o klicih in uporabi interneta dostopni uslužbencem ministrstva za notranje zadeve, tajnih služb in ostalih represivnih organov kar brez "nepotrebnih" omejitev kot. je npr. sodna odredba.

Bolgarsko ustavno sodišče je zato presodilo, da takšen neomejen dostop predstavlja neupravičen in protiustaven poseg v pravico do...

4 komentarji

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov

Data Retention Is No Solution - Evropski parlament je včeraj s 378 glasovi za, 197 proti in 30 vzdržanimi podprl direktivo o hrambi prometnih podatkov. S tem je potrdil predlog direktive brez amandmajev, torej različico predloga, ki so mu ostro nasprotovale organizacije za zaščito človekovih pravic in nekateri operaterji komunikacij.

Potrjena direktiva prinaša:
  • obvezno hrambo prometnih podatkov telefonskih in internetnih komunikacij (vključno z naslovi elektronske pošte) ter podatkov o lokacijah mobilnih telefonov;
  • čas hrambe ne bo enak po celotni EU, znašal pa bo od 6 do 24 mesecev, poleg tega pa je dovoljen tudi daljši čas hrambe (Poljska je npr. predlagala 15 let);
  • povračilo stroškov operaterjem nastalih zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov ureja vsaka država po lastni presoji;
  • omejitve za katera kazniva dejanja je mogoče shranjene podatke uporabiti niso določene (torej jih bo mogoče uporabiti tudi za boj proti kršitvam avtorske pravice);
  • obvezna bo tudi hramba podatkov o neuspešnih poiskusih...

67 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov

Slo-Tech - Objavljamo stališče slovenskega ministrstva za pravosodje glede predlagane direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov ter komentar stališča.

Stališče ministrstva za pravosodje:

"Ministrstvo za pravosodje v skladu s svojo pristojnostjo dokument (predlagano direktivo o hrambi prometnih podatkov, op.p.) ocenjuje z vidika časovne koristnosti hrambe telekomunikacijskih podatkov za namene učinkovitega izvajanja predkazenskih in kazenskih postopkov ter ustreznosti določb o varstvu osebnih podatkov glede na sprejete standarde varstva osebnih podatkov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji.

Ministrstvo za pravosodje meni, da so določbe v dokumentu, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov (člen 5 - varovanje podatkov in 6 - dostop do podatkov), zaradi harmonizacije varstva osebnih podatkov v državah članicah, povsem zadovoljive in ustrezne z vidika varstva osebnih podatkov posameznikov. Sedanji predlog liste podatkov, ki naj jih telekomunikacijski operaterji hranijo, po mnenju...

67 komentarjev