»

Na Lunini površini je voda. Pika.

Porazdeljenost ledu na Luninem južnem (levo) in severnem (desno) polu.

vir: NASA
NASA - Raziskovalci večih ameriških univerz so našli neposreden in trden dokaz, da se na Lunini površini nahaja voda. Svoja dognanja so pred dnevi objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Najdena voda sicer ni v tekočem stanju, pač pa se v obliki starodavnega ledu nahaja v senčnih predelih okoli kraterjev v bližini obeh polov našega edinega naravnega satelita.

Da voda tam obstaja, smo namreč doslej samo sumili in znanstveniki so se jo trudili najti s pomočjo analiz mineralov na Luninem površju in v njeni skorji, a brez oprijemljivih rezultatov. Na pomoč so prišli podatki s prve indijske lunarne sonde Chandrayaan-1, ki je tja poletela pred desetimi leti, s sabo pa je nosila Nasin instrument, imenovan M3 oz. Moon Mineralogy...

22 komentarjev

NASA gre na Luno

vir: BBC
BBC - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob pol šestih zjutraj po slovenskem času v vesolje izstrelila plovilo brez posadke, ki se imenuje LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). LADEE gre torej na Luno oziroma, če smo povsem natančni, v njeno orbito, kjer bo krožil vsaj 100 dni (upajo pa na več mesecev delovanja). Pristal pa na površju ne bo.

LADEE so izstrelili s ploščadi na Wallops Islandu v Virginiji, od koder misij proti Luni doslej še niso izstrelili. V vesolje ga je ponesla raketa Minotaur V, do Lune pa bo potoval en mesec, potem pa se bo še toliko časa utirjal v pravilno orbito. Tam bo potem deloval vsaj tri mesece.

S to misijo, ki je vredna 280 milijonov dolarjev, bo NASA pridobila dodatne...

16 komentarjev

Konec misije GRAIL, satelita padla na Luno

NASA - Včeraj se je končala Nasina misija GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), ki se je začela lanskega septembra z izstrelitvijo satelitov Ebb in Flow. Satelita sta se 1. januarja letos utirila v orbito okrog Meseca in raziskovala gravitacijo polje Lune (razlog za dolgo potovanje do Meseca, kamor se načeloma pride v nekaj dneh, je nizkoenergijska tirnica in potreba, da se satelita utirita z zmerno in natančno poznano hitrostjo). Včeraj je NASA uradno zaključila misijo, s tem ko je satelitoma poslala povelje za nadzorovano treščenje na površje.

Satelita sta preiskovala površje Lune in merila gravitacijsko polje. Slednje sta počela z analizo svoje medsebojne oddaljenosti, ki sta jo merila na mikrometer natančno. Rezultat je profil gravitacijskega polja...

19 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Observatorij v Greenwichu

BBC - Stari Grki so postavili Evropo za središče sveta in v nekaterih ozirih to še vedno velja. En tak ostanek evropocentrističnega pogleda je ničelni poldnevnik, ki poteka skozi Greenwich v Veliki Britaniji že 125 let. Prav te dni je 125. obletnica Mednarodne meridianske konference, ki je potekala oktobra 1884 v ZDA. Na njej so uzakonili časovni format sveta, kot ga uporabljamo še danes.

Za razliko od ekvatorja, ki ga definira že topologija Zemlje, je ničelni poldnevnik povsem arbitrarno določen. Do 19. stoletja je veliko držav in celo posameznih mest uporabljalo svoje verzije lokalnega časa, ki so poskrbele, da je...

6 komentarjev

Trk ob 13:30

LCROSS

vir: NASA
NASA - LCROSS, oziroma Lunar CRater Observation and Sensing Satellite, je Nasin projekt katerega cilj je iskanje vode na površju, oziroma tik pod površjem Meseca. Naš edini naravni satelit naj bi namreč skrival vodo, najveretneje v trdi obliki. Ob 13:30 po lokalnem času, bo na Lunino površje treščila raketa, ki je satelit ponesla v vesolje. Ob trku bo napravila velik krater, obenem pa v "nebo" pognala ogromne količine prahu. 6 minut kasneje bo na Lunino površje na isto mesto treščila še sonda, ki bo v času padanja opravila analize tega prahu, oziroma delcev, zbrala vse podatke in jih poslala na Zemljo pred uničenjem. Najbolj zanimivo pri tem poskusu je to, da bo ves ta prah, ki bo nastal ob...

66 komentarjev

Prve slike LROC

ScienceDaily - Danes so uradno objavljeni prvi posnetki nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), ki je utirjena okoli Meseca. V sondo sta vgrajena 2 senzorja za snemanje površja od blizu z ločljivostjo do 1 metra in senzor za snemanje večjih površin Lune v šestih frekvenčnih območjih. Utiritev sonde je začetek nasinega programa vrnitve na mesec, ki v končni fazi planira.... Hmm... Niso še čisto točno povedali, vsekakor pa je želja Nase stalna človeška postojanka na Luni.

Sonda je narejena z dvema namenoma:
- določiti kraje pristanka prihodnjih lunarnih misij;
- posneti pola tokom...

13 komentarjev

Zaradi trka satelitov obvozi v vesolju

Slashdot - Pred približno dvema tednoma se je v vesolju zgodil trk ameriškega satelita, ki je bil del sistema Iridum, in odsluženega ruskega satelita, kar je bil prvi večji tovrstni primer. Ker sta pri trku razpadla na mnogo razbitin (NASA je izračunala, da je tisoč delcev večjih od 10 cm), sta onesnažila kar velik del orbite, so izračunali v ruskem observatoriju Pulkovo v Sankt Peterburgu. Pravijo, da so se odpadki raznesli po 800 km velikem prostoru in bodo tam vztajali še vsaj pet let, preden bodo zašli v ozračje in zgoreli, zaradi česar bo potrebno prilagoditi celo prihodnje izstrelitve raketoplanov.

9 komentarjev

Danes bo največja polna luna

Polna luna iz lanskega decembra

NASA - Če nizke temperature, ki te dni objemajo naše kraje niso dovolj, da bi vam preprečile odhod iz toplega doma, boste lahko danes ponoči uživali v imenitnem romantičnem sprehodu, saj bo današnja noč najbolj svetla v tem letu.



Danes se namreč Luna nahaja v perigeju, torej apsidni točki, ki se na Lunini eliptični tirnici nahaja na najmanjši oddaljenosti od Zemlje. Pojav sicer sam po sebi ni posebej redek, saj se ponovi enkrat do dvakrat na leto, smo pa lahko skoraj enako veliko luno videli že konec preteklega leta.

27 komentarjev

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev

Pioneer 10 obmolknil

vir: CNN.com
CNN.com -

Še ena vesoljska novička za danes -- Pioneer 10, prva sonda, ki je zapustila sončni sistem, je po skoraj 31 letih delovanja oddala svoj zadnji 'beep'. S sondo, ki ji je sedaj pošla zaloga jedrskega goriva, so nazadnje poskušali vzpostaviti kontakt 7. februarja letos, ko je bila oddaljena 7,6 milijarde milj od Zemlje. Za primerjavo, signal s svetlobno hitrostjo je za to pot potreboval dobrih enajst ur.

Sedaj sonda tiho nadaljuje pot proti zvezdi Aldebaran, kamor bo prispela čez dva milijona let. Izvirno novico si lahko preberete na CNN.com.

29 komentarjev