»

Sony (skoraj) prepovedal udeležbo v skupinskih tožbah

Pirate PS3

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skupinske tožbe niso nič kaj dobrega za podjetje in tega se je zavedajo tudi Sony. Zadnje čase so si nakopali kar nekaj težav z razjarjenimi uporabniki, ki so jih tožili, zato so sprejeli odločitev, da bodo tovrstno početje kar prepovedali.

Z najnovejšim popravkom za Playstation 3 je prišla tudi nova licenčna pogodba (License Agreement) in s slednjo se uporabnik zaveže, da ne bo udeležen pri skupinskih tožbah. V primeru tožarjenja tako uporabniku ostane le individualna tožba, ki pa je precej bolj neprijetna in dražja zadeva za posameznika.

Vse pa le ni tako črno, kot se zdi! Ce vam ta del licenčne pogodbe ni všeč lahko na Sony naslovite priporočeno pošto s svojimi podatki, številko PSN računa in z jasno izraženo željo, da boste...

30 komentarjev

Pritožba zoper Dropbox pri FTC zaradi zavajanja o varnosti

Wired News - Doktorski študent Christopher Soghoian je vložil pritožbo pri Komisiji za mednarodno trgovino (FTC), v kateri Dropboxu očita zavajanje uporabnikov z obljubami, da so njihove datoteke šifrirane in zaposlenim v Dropboxu docela nedostopne. Soghoian je pretekli mesec pokazal, zakaj to ne drži, na kar se je odzval tudi Dropbox s spremembo pogojev uporabe. Kljub temu je Soghoian vložil še pritožbo pri FTC.

Res je, da so datoteke na strežnikih šifrirane, kot obljublja Dropbox, a ne drži, da do njih tehnično ne morejo dostopiti. Dropbox ima ključe za dešifriranje, saj jih potrebuje za iskanje dvojnikov. Pred prenosom datoteke v oblak se namreč izračuna njena zgoščena vrednost (hash) in če ta ustreza kateri datoteki, ki jo je bil prenesel kak drug uporabnik, se ne prenaša še enkrat, ampak...

10 komentarjev

Sony toži skupino fail0verflow zaradi objave zasebnih ključev PS3

vir: BBC
BBC - Sony je na sodišču v Kaliforniji vložil tožbo zoper hekerje, ki so objavili zasebne ključe za Play Station 3. Tožba je usmerjena proti več kot sto posameznikom, ki so tako ali drugače povezani s skupino fail0verflow, ki je odklenila PS3. Med njimi so tudi 21-letni George Hotz, ki je zaslovel z odklepom iPhona, ter Hector Martin in Sven Peter.

Sony v tožbi trdi, da je razkritje tajnih ključev
  • kršitev 1201. člena DMCA, ki prepoveduje obitje zaščitnih mehanizmov,
  • kršitev Computer Fraud and Abuse Acta, ki prepoveduje neavtoriziran dostop do računalnikov,
  • nagovarjanje h kršitvi avtorskih pravic,
  • kršitev California Computer Crime Lawa,
  • kršitev pogojev uporabe PS3,
  • poseganje v Sonyjeve odnose s strankami,
  • kršitev Sonyjeve lastninske pravice nad PS3 in
  • prisvajanje Sonyjeve...

39 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Sony združene

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je marca z nadgradnjo 3.21 za stari PlayStation 3 hudo razburil uporabnike, saj je ukinil ob prodaji oglaševano funkcijo Namesti drugi operacijski sistem, ki je med drugim omogočala namestitev Linuxa na konzolo. Uradni razlog za odstranitev so bili varnostni pomisleki, igralce pa so v nadgradnjo prisilili z nedelovanjem PlayStation Networka na starejših revizijah. Ker je Sony odstranjeno funkcijo ob izidu konzole javno oglaševal, so se uporabniki zganili in vložili kar sedem skupinskih tožb zoper Sony, ki jih je sodišče sedaj prepakiralo v eno skupno.

Na sodišču v San Franciscu je bilo vloženih sedem skupinskih tožb, ki jih je sodišče na zahtevo odvetnikov združilo. Tri odvetniške pisarne iz San Francisca bodo sodelovale kot sovodilni...

10 komentarjev

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar

RockYou tožen zaradi izgube gesel

CNet - Prejšnji mesec smo pisali o malomarnosti skrbnikov strani RockYou, ki so uporabniška imena in gesla hranili kar v tekstovni obliki v bazi, ki je bila povrhu še občutljiva na napad SQL injection. Kdor izziva nesrečo, si je kriv sam, in tudi v tem primeru se je našel nepridiprav, ki je izkoristil na stežaj odprta vrata in odtujil 30 milijonov uporabniških podatkov. RockYou je reagiral slabo, saj so najprej poskusili vse skupaj zamolčati, nato pa so uporabnike obvestili z veliko zamudo.

Alan Claridge iz Indiane je mnenja, da je takšno varovanje podatkov nedopustno, zato podjetje RockYou toži, ker niso uspeli zagotoviti zaščite podatkov. Tožbo je vložil v ponedeljek na sodišču v San Franciscu, prizadeva pa si, da bi dobila status skupinske tožbe (class action). V tožbi piše, da je RockYou lahkomiselno in zavedno opustil najosnovnejše korake za zaščito podatkov, uporabnike pa obvestil šele 12 dni po vdoru. V devetih točkah jim očita malomarnost, kršitev pogodbe, kršitev kalifornijskih...

8 komentarjev

Sony tožen zaradi PS3

Ars Technica - Sonyju se obeta skupinska tožba, v kateri mu uporabniki konzole Play Station 3 očitajo, da je zadnja revizija strojne programske kode (firmware), katere namestitev je bila obvezna, napravila iz PS3 kup neuporabnega železja. Sony za popravilo konzol, ki so utrpele poškodbe zaradi nadgradnje, zahteva 150 dolarjev. Na številne pritožbe so se odzvali z dodatno, neobvezno nadgradnjo, ki naj bi izboljšala stabilnost sistema, a je bila blažev žegen. Sedaj v skupinski tožbi oškodovani lastniki zahtevajo (PDF tožbe), da jim Sony izplača v postopku dokazane odškodnine.

12 komentarjev

Microsoft noče skupinske tožbe v primeru WGA

ComputerWorld - Pred mesecem dni se je na sodišču začela skupinska tožba proti Microsoftu, v kateri mu očitajo zavajanje uporabnikov in nezakonito zbiranje osebnih podatkov s storitvijo WGA, ki jo premierno predstavil Windows XP junija 2006 in je bila namenjena ugotavljanju legalnosti namestitve.

Microsoft je 22. septembra na sodišče naslovil zahtevo, da se tožba ne spremeni v skupinsko tožbo. Kot pravijo, gre za pravljico, kako naj bi Microsoft vsilil WGA na več kot 350 milijonov računalnikov, ki z resničnostjo nima veliko skupnega. Slikovito so se izrazili, da tožniki živijo v vzporednem vesolju, saj da Microsoft ni nikoli preprečeval namestitve kritičnih popravkov niti uporabnikom nelegalnih kopij.

Po njihovem mnenju je skupinska tožba nesmiselna, ker bi morali za to pregledati na desetine milijone računalnikov, kar bi stalo več od zahtevanih pet dolarjev po računalniku. Jasno pa je, da se Microsoft na vse kriplje želi ogniti skupinske tožbi, ker bi v primeru poraza odškodnine porasle v...

4 komentarji

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

Se obeta pocenitev PS3 in Wiija?

ComputerBase - Podjetje GameStop, vodilni prodajalec video iger po svetu, je drzno napovedalo, da se nam po njihovem mnenju obetata pocenitvi Sonyjevega PlayStationa 3 in Nintendojevega Wiija. To naj bi se zgodilo že v prihodnjem četrtletju, pri čemer dodajajo, da so PS3 prepričani, da se bo to primerilo, za Wii pa nekoliko manj. Ocenjujejo, da se bo letos v ZDA prodalo 33,5 milijona konzol, kar je 1,5 milijona manj kot lani vsled recesije. Wii se sploh še nikoli ni pocenila in stane 249 dolarjev, PS3 pa so enkrat malo oskubili in nekoli pocenili na 399 dolarjev (seveda v ZDA). Predvsem slednja cena naj bi bila po mnenju GameStopa absolutno previsoka za trenutno tržno situacijo, zaradi česar pričakujejo agresivno rezanje cene, če želita podjetji ostati konkurenčni. Bomo videli.

13 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Bo Sony zaradi rootkita tožen zaradi piratstva?

Wired News - Sony je med drugim tudi lastnik filmskih studijev, zato bodo direktorji nemara veseli, da so si za eno večjih mor zadnjega časa kar sami spisali scenarij. Začelo se je z Russinovichevo najdbo, od takrat naprej pa se kup obtožb kotali kot kepa snega po hribu. Vse skupaj je preraslo v snežni plaz besnih kupcev, v prejšnjih novicah omenjenih tožb in kar je najhuje - pritegnilo je pozornost veliko ljudi, tudi takšnih, ki raziskujejo naprej. Nekateri brskajo po njihovih patentih (glejte novico PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?), drugi pa kar po DRM programu. Nizozemskemu programerju, ki ostaja na svojo željo anonimen, je tako uspelo odkriti, da rootkit vsebuje delčke kode, ki so identični najbolj znanemu odprtokodnemu mp3 kodeku LAME. Ker je ta licenciran pod LGPL, Sony očitno krši avtorske pravice.

Wired v meni ljubem stilu poziva na bojkot Sonyjevih proizvodov, dokler se slednji javno ne opraviči in obljubi, da tega ne bo nikoli več počel. Hkrati ugotavlja, da progrem sploh...

40 komentarjev

To ni več res..

Gambit - Če pošteno priznam, se mi danes nič preveč ne da več delati, ker sem spravil svojo sobo v škatle za selitev, samo tale novica se mi je pa zdela vredna objave.
Po vsem peripetijah, ki so se dogajale okoli Napsterja, se je nekaj pamentnih (beri: ameriških) glasbenikov spomnilo, da bi bilo dobro na plano potegniti še kakšno tožbo. Tako so se spravili nad MusicCity.com (Morpheus), katerega funkcija vem je dobro znana, in za vsak nelegalno snet komad zahtevali 150.000 $. Ja, prav ste prebrali
Ne morem si pomagati, da ne bi bil skeptičen glede uspeha tožbe, samo ni mi pa jasno, kako se nekateri tako cenijo. Sicer pa, link do vira.

3 komentarji