»

Avtorica bloga Belle de Jour razkrita

Guardian - Blog sicer anonimne ženske, na katerem je opisovala svoje dogodivščine kot prostitutka, je postal zelo uspešen, po njem je avtorica sama napisala tudi knjigo, snema pa se tudi televizijska serija Secret Diary of a Call Girl, katere tretja sezona naj bi se pričela to jesen. Identiteta avtorice bloga je bila v javnosti žgoče vprašanje že nekaj časa. Javnost je namigovala na nekaj imen ter celo špekulirala, da je celotna zgodba le izmišljotina.

Dvomov ni več, blog in knjiga, ter deloma tudi TV serija, natančno popisujeta življenje Brooke Magnanti, doktorice razvojne nevrotoksikologije in epidemiologije raka, ko je s prostitucijo služila denar za preživetje proti koncu opravljanja doktorata. Delala je za eno izmed Londonskih spremljevalnih agencij in službo opravljala za 300 funtov na noč, 14 mesecev zanimive kariere izpred šestih let pa ne obžaluje. Povedala je tudi, da za razliko od nekaterih drugih prijateljic noči nima nobene slabe izkušnje ter službo obdržala kljub poizkusu, da...

50 komentarjev

Blogerji dosegli spremembo imena

WTF?!

vir: CNet
CNet - Wisconsin Tourism Federation, oz. WTF, ima, roko na srce, zelo ponesrečeno ime oz. okrajšavo le-tega. Pred tridesetimi leti, ko je bila federacija, ki skrbi za spodbujanje turizma v zvezni državi Wisconsin, ustanovljena, okrajšava imena ni izstopala. A v zadnjih tridesetih letih je prišlo do svetovnega pojava, ki mu pravimo internet. Z njim so bile ustvarjene tudi okrajšave za razne izraze, ki na spletnih klepetalnicah in forumih pomagajo pri izražanju (ne)odobravanja z argumenti drugih obiskovalcev. Okrajšava WTF je, na nesrečo federacije, dokaj poznana tudi izven sveta zagrizenih geekov, seveda ne v povezavi s turizmom. Po stalnem zbadanju na raznih straneh in blogih je bila kaplja čez rob, da se je logotip federacije znašel na strani YourLogoMakesMeBarf.com (vaš logo mi gre na...

12 komentarjev

Walkman star 30 let

Sony TPS-L2 iz leta 1979

ComputerWorld - Pred natanko tridesetimi leti je Sony predstavil svoj Walkman, ki je bil takrat prenosni predvajalnik kaset. Prvi model TPS-L2 je v ZDA stal 200 dolarjev, a je kljub visoki ceni osvojil množice. Leto pozneje je The Wall Street Journal imenoval walkman eden izmed najbolj vročih statusnih simbolov ta hip. Nanj je bilo ob naročilu treba čakati mesec dni. Nič čudnega, če pomislimo, da je tedaj premierno uvedel cel kup funkcij, ki so nam danes samoumevne:...

46 komentarjev

Danes o mikrobloganju

Ethernet RJ45 connector, vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Danes ob 19. uri vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Vuk Ćosić predaval o mikrobloganju v volilni kampanji EU. V zdaj že tradicionalni seriji predavanj o spletnem političnem marketingu bo predstavljen vidik mikrobloganja (Koornk & Twitter), specifičen za tokratne volitve.

V četrtek ob 19. uri
bomo zopet dočakali Filmšteko. Zadnji film sezone bo The Street Fighter (alias Gekitotsu! Satsujin ken), 1974, režija: Shigehiro Ozawa (Film nima nobene veze z istoimensko igro, da ne bo pomote.) Dejstvo, ki ga je treba vedeti: je prvi film, ki je dobil oznako X zaradi nasilja! Tu gredo roke, noge, lobanje, oči,...

2 komentarja

Južnokorejski bloger oproščen

CNet - Včeraj se je na južnokorejskem sodišču z oprostilno sodbo končal primer proti Dae-sungu Parku, ki so ga bremenili širjenja napačnih informacij, ki naj bi pomagale spodkopati južnokorejsko gospodarstvo. Bloger je pod vzdevkom Minerva (rimska različica boginje Atene) lani na svojem blogu napovedal depreciacijo njihove valute won, zlom domače borze in propad ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Tožilstvo mu je očitalo, da je z decembrskimi zapisi zviševal volatilnost domače valute, zaradi česar je moral finančni regulator v sistem vbrizgati milijarde dolarjev za stabilizacijo. Blogerja so aretirali januarja, a se je marca Južna Koreja ponovno zatresla zaradi namigovanj, da naj bi bili več sposobni servisirati zunanjega dolga, denominiranega v ameriških dolarjih, tako da Minerva očitno ni mogel biti edini krivec za nestabilnost.

Sodišče je sedaj ugotovilo, da četudi so bile nekatere informacije nepravilne, Minerva ni namenoma poskušal škoditi, še posebej če v obzir vzamemo...

14 komentarjev

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev

Resnična resničnost - blogi

RTV Slovenija - Blogi so v zadnjih letih postali svojevrsten medij znotraj virtualnega prostora. Vse več uporabnikov spleta tudi pri nas izrablja možnost predstavljanja svojih misli, mnenj in stvaritev. V tokratni oddaji ugotavljamo kdo stoji za blogi, kateri so najbolj priljubljeni, kakšen domet imajo blogi v okviru ustvarjanja javnega mnenja in kako lahko poskrbimo za boljšo prepoznavnost lastnega bloga. Blogi pa se ne omejujejo zgolj na tekstovne vsebine, pač pa so vse bolj priljubljeni tudi video blogi. Kako in z čim jih je mogoče najhitreje izdelati?

Igre pa smo tokrat obogatili tudi z intervjujem s snovalcem svetovno znanega multimedijskega spektakla Video Games Live. Resnična resničnost bo na sporedu danes ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija, ponovitev pa bo jutri ob 12:05, kot vedno pa si lahko tudi tokratno oddajo ogledate na internetu ob vam najljubši uri.

Vabljeni k ogledu!

13 komentarjev

Zakonski jarem podjarmlja um

ABC News - Na ABCju poročajo o dokaj zanimivem zaključku, do katerega je po raziskavi prišel novozelandski znanstvenik. Pod drobnogled je vzel 280 znanstvenikov ter med sabo primerjal njihove življenjepise. Ugotovil je, da je Einstein s svojo izjavo, da "če oseba ne prispeva k znanosti do tridesetega leta, po tem zagotovo ne bo," zadel žebljico na glavico. No, skoraj.

Obstaja nekaj izjem, ki so svoje prispevke znanosti oddajale še pozno v svojo poletje in jesen življenja. Kanazawa je ugotovil, da je razlog neaktivnosti uma po tridesetem letu -- poroka. Temu naj bi bil kriv nek psihološki mehanizem, ki žene samske moške k tem, da se dokažejo ter pridobijo pozonost ženske. Po ustalitvi naj bi se moškemu znižala raven testosterona, posledično tudi kreativnost. Klik!

Zlobni komentar bi bil tukaj na mestu, a si ga ne upam izjaviti. Me bo punca tepla [:D]

6 komentarjev

E-mail

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

Pred tridesetimi leti je Ray Tomlison poslal prvo elektronsko sporočilo in se s tem zapisal v anale zgodovine kot oče elektronske pošte. Tomlison je inženir pri podjetju BBN Technologies, v teh dneh pa je zopet postal slaven zaradi tretje obletnice elektronske pošte. Ray pravi, da se ne more točno spomniti vsebine sporočila, ve pa, da je bilo zapisano z velikimi črkami kar bi danes veljalo za pristno nesramnost v komunikaciji. Tomlison je inspiracijo dobil ob nekem programu za prenos datotek med računalniki. Razvil je svoj programček in ga začel uporabljati za pošiljanje elektronskih sporočil preko tedanjega predhodnika interneta; omrežja, ki ga je vzdrževalo ameriško obrambno ministrstvo in se je imenovalo ARPA Net.

1 komentar