»

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami

Slo-Tech - Če se vam zdi, da moderni način življenja, v katerem se različne elektronske naprave in drugi moteči dražljaji neprestano ponavljajo oziroma oglašajo ter rušijo zbranost in onemogočajo poglobljeno ukvarjanje s problemi ali pa zgolj branje daljših odstavkov, kvarno vpliva na vaše kognitivne sposobnosti, niste edini. Pri znak je že, če ste imeli težave z branjem prve povedi v tem besedilu. O neprilagojenosti človeških možganov na opravljanje več stvari hkrati (večopravilnost) in posledicah modernega načina komuniciranja smo na naši strani že večkrat obširno pisali. Znano je, da internet in...

98 komentarjev

Twitter nas spreminja nazaj v otroke

Daily Mail - Članek Susan Greenfield, 60-letne ugledne britanske znanstvenice, baronice v viteškem redu britanskega imperija ter članice zgornjega doma parlamenta (House of Lords) v sicer še kar rumeni reviji Daily Mail, je te dni dvignil precej prahu. Greenfieldova, ki sicer poučuje farmakologijo (učinkovanje zdravil) na Oxfordu in je veliko raziskovala vzroke za nastop Alzheimerjeve in Parkinsove bolezni, je namreč zapisala, da "socialna omrežja kot sta Facebook in Twitter odrasle spreminjata v generacijo vase zagledanih narcisov, ki imajo...

52 komentarjev

Začetek sodnega postopka v hekerskem škandalu v Veliki Britaniji

Dnevnik - Kot poročajo številni britanski mediji in pri nas Dnevnik, se je v Britaniji včeraj začel sodni postopek proti britanskemu tedniku News of the World, ki je v lasti znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Sodni postopek poteka zaradi obtožb, da so novinarji omenjenega časnika od leta 2004 do 2006 vdrli v telefonske poštne predale znanih britancev in prisluškovali njihovim zvočnim sporočilom.

Proti časopisu je do sedaj tožbo vložilo več kot dvajset znanih Britancev, med njimi nekdanja laburistična ministrica za kulturo Tessa Jowell in nekdanji pomočnik namestnika predsednika vlade John Prescott, prisluškovali pa naj bi celo do 5000 osebam.

Hekerski škandal, kot ga poimenujejo, dodatno zapleta še dejstvo, da želi Murdoch izvesti prevzem TV postaje BskyB. Ker mu sodni postopek pri poskusu prevzema škodi, je Murdoch žrtvam prisluškovanja ponudil visoke odškodnine (20 milijonov funtov).

Policija je sicer aretirala že tri novinarje, časopis pa se je žrtvam prisluškovanja...

5 komentarjev

Pentagon dovolil rabo socialnih omrežij

CNN - Ameriški Pentagon je v petek objavil spremembo politike glede uporabe socialnih omrežij. Po novem namreč svojemu osebju dovoljujejo uporabo strani, kot so Facebook, Twitter in tudi YouTube. Strani so bile na službenih računalnikih od leta 2007 dalje blokirane, odslej pa bodo z netajnih računalnikov prosto dostopne. Pomočnik obrambnega ministra William J. Lynn III pojasnjuje, da vojska prepoznava pomembnost tehnologij 21. stoletja in želi z njihovo pomočjo doseči čim širši krog ljudi.

Vojaki bodo lahko tako javnost informirali o misijah, ki se opravljajo, kot tudi ostajali v stikih z družinami. Uporaba socialnih omrežij bo združevala promocijsko dejavnost in...

2 komentarja

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Twitter habla español

CNet - Twitter govori tudi špansko. Za razliko od na primer Facebooka, ki se je tako skokovito razširil po svetu zaradi pridnega dodajanja vedno novih jezikovnih prevodov (trenutno jih je že več kot 70), je Twitter doslej govoril le angleško. Lani je sicer član upravnega odbora Joi Ito postavil japonsko verzijo strani, ki pa ni bila neposredno povezana z matično stranjo in je prikazovala oglase. Po namigovanjih, da naj bi rast Twitterja že dosegla svoj plato, so se lotili prevajanja v druge jezike. Projekt temelji na prostovoljnem delu uporabnikov, ki naj bi ga najprej prevedli v francoščino, italijanščino, nemščino in španščino, kasneje pa tudi v ostale jezike.

Ni čudno, da je prvi prevod, ki je postal dostopen, prav španski. Za prevod je skupnost potrebovala manj kot mesec dni od uradne predstavitve projekta, tako da kmalu pričakujemo še ostale jezike.

6 komentarjev

Vročitev sodnega naloga kar prek Twitterja

BBC - Ena izmed nevarnosti, na katere nas ves čas opozarjajo pri uporabi socialnih omrežij, je slaba preverljivost istovetnosti uporabnikov. Drugače povedano, uporabniku lahko le na besedo verjamete, da je res, za kogar se predstavlja. V Veliki Britaniji je moralo tako višje sodišče izročiti sodni nalog neznanemu uporabniku Twitterja, ki se je predstavljal kot znani desničarski bloger Donal Blaney, ki piše na svoji strani Blaney's Blarney.

Blaney bi lahko stopil v stik s sedežem Twitterja v Kaliforniji in zahteval, da uredijo stvar, a se je odločil za bližnjico. Ker britanski zakoni dovoljujejo, da se sodni nalogi vročajo tudi neosebno, to je na primer prek faksa ali elektronske pošte, je smiselno pričakovati, da bi šlo tudi prek Twitterja, kar je Blaney zahteval. Danvers Baillieu, odvetnik, ki je specializiran za tehnologijo, je potrdil ideje, da smejo sodišča pretehtati in dovoliti uporabo alternativnih tehnik vročitve, če klasične ni na voljo. Spomnimo, da je bil v Avstraliji pred...

24 komentarjev

KreiosC2 bot izkorišča Twitter

Slo-Tech - SecurityBananas so na svoji spletni strani objavili članek o KreiosC2, prikritem omrežju, ki za komunikacijo uporablja Twitter.

Gre za izboljšano različico Twitterbota, ki sta jo na konferenci Defcon predstavila Tom Eston in Kevin Johnson. Za razliko od "klasičnih" prikritih omrežij KreiosC2 komunicira preko Twitter računa, pri čemer lahko uporablja šifriranje in base64 kodirane ukaze, mogoče pa je tudi dinamično spreminjati ukazni jezik in se s tem izogniti Twitter filtrom.

Na voljo sta izvorna koda KreiosC2 in videoposnetek delovanja, za bolj radovedne pa še nekoliko podrobnejše informacije.

No, pa so socialna omrežja le koristna za nekaj...

4 komentarji

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji