»

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Ameriška policija uporabila zvočni top zoper protestnike

Guardian - The Guardian poroča, da je ameriška policija te dni v Pittsburghu prvikrat javno uporabila zvočni top proti svojim državljanom. V Pittsburghu je namreč potekal vrh skupine držav G20, kjer so voditelji razpravljali o ukrepih za odpravo finančne krize in vnovičen zagon gospodarstva. Kot je običajno, se je zbralo nekaj protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Doslej je zvočna orožja uporabljala ameriška vojska le v tujini, npr. proti somalijskim piratom in iraškim upornikom. Tokrat so poleg standardnega solzivca prvikrat nad Američane uperili zvočne topove.

61 komentarjev

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Slo-Tech - Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar...

394 komentarjev

Uporaba ukazne vrstice na prenosniku ni nezakonita

Obrazložitev prošnje za hišno preiskavo.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Aprila letošnjega leta je bostonska policija izvedla hišno preiskavo pri študentu Riccardu Calixteu ter mu zasegla več elektronskih naprav, med drugim tudi tri prenosnike, dva iPoda in dva mobilna telefona. Hišna preiskava je bila posledica obtožbe njegovega sostanovalca, da naj bi omenjeni študent Boston Colledge vdrl v šolsko omrežje in spreminjal ocene drugih študentov ter po e-pošti širil govorice, da je njegov sostanovalec gej.



V obrazložitvi prošnje za odredbo za hišno preiskavo je policija zapisala, da "g. Calixto uporablja dva različna operacijska sistema za skrivanje svojih nelegalnih aktivnosti. Eden je običajen (regularen) operacijski sistem Boston Collidgea, drugi pa vsebuje črn zaslon z belimi črkami in ukaznim pozivnikom".

Iz te obrazložitve bi lahko sklepali, da je že sama uporaba Linuxa vsaj sumljiva, če že ne kar neposredno kazniva. Vsekakor pa očitno dovolj za domnevo, da...

26 komentarjev

Sodišče potrdilo izrek globe Emporiumu zaradi nezakonitega videonadzora

Slo-Tech - Pred dvema letoma je informacijski pooblaščenec ugotovil, da družba Magistrat International v svoji blagovni hiši Emporium v Ljubljani nezakonito izvaja video nadzor garderob in slačilnic, s čimer je posegala v zasebnost posameznikov, na podlagi tega pa se je takrat informacijski pooblaščenec odločil, da bo družbo tudi kaznoval z globo.

Emporium se je na prejeto globo pritožil, saj se niso počutili odgovorne za nastalo situacijo, ampak so pričakovali, da bo video nadzor izvajala pooblaščena varnostna služba in da bo le-ta opravljala svoje delo skladno z veljavnimi predpisi in normami. Na podlagi tega so tudi predvidevali, da je za nastalo kršitev odgovorna izključno varnostna služba in ne oni sami, zaradi česar so tudi vložili na sodišče zahtevo za sodno varstvo, saj je po njihovem mnenju prišlo do napačne ugotovitve stanja in da bi bilo potrebo pridobiti izjave varnostne službe, saj bi ta morda uspela pojasniti zakaj se je video nadzor izvajal kot se je, to pa bi morda pripeljalo...

77 komentarjev

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza...

39 komentarjev

Videonadzor malce drugače

Slashdot - Da je videonadzor lahko uporaben tudi za kaj drugega kot samo za neučinkovito preganjanje kriminala, je prišlo na misel tudi Craigu Feiginu, serviserju na Floridi, ki je svojim strankam ženskega spola poleg servisiranja njihovih prenosnikov nudil še dodatno "storitev". Seveda brez njihove vednosti.

Na njihove računalnike je namreč namestil zlonamerno programsko opremo, ki je s pomočjo vgrajene kamere lastnice fotografirala, slike pa pošiljala na njegov domači računalnik.

Feigin je tako z izvirno uporabo videonadzora zbral okrog 20.000 fotografij, s pomočjo katerih se je lahko prepričal, da lastnice računalnikov, ki jih je okužil med servisiranjem, ne počno nič prepovedanega.

Na nezakonito posnetih fotografijah sicer ni bilo zaznati nobene teroristične aktivnosti, je pa zato Feigin uspel posneti tudi nekaj slik, na katerih so bile njegove žrtve pomankljivo oblečene.

Kljub temu patriotskemu ravnanju vnetega serviserja pa kot kaže Floridske oblasti za njegovo protiteroristično...

14 komentarjev

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Glasbeni video posnet z videonadzornimi kamerami

Slashdot - Nekateri ljudje videonadzor dojemajo kot nekaj, kar jim daje občutek varnosti, drugi opozarjajo, da se stopnja kriminala zaradi videonadzora ne zmanjšuje in nadzor dojemajo kot orodje Orwellovega Velikega Brata, nekateri pa videonazdor preprosto izkoristijo v svoj prid.

Tako je storila še neuveljavljena britanska glasbena skupina The Get Out Clause.

Ker so želeli posneti videospot, a niso imeli denarja za videokamere, so se postavili pred videonadzorne kamere na javnih mestih in na avtobusu in pred njimi odigrali svojo skladbo. Nato so preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja (Freedom of Information Act) zahtevali kopije teh posnetkov in iz njih sestavili videospot.

Njihovi zahtevi po posnetkih je sicer ugodila samo okrog četrtina vseh podjetij, kljub temu pa je bilo ob dejstvu, da Velika Britanija velja za najbolj videonadzorovano državo na svetu, posnetega materiala dovolj za čisto spodoben video spot.

Ko boste torej naslednjič hoteli posneti kakšne "amaterske"...

10 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Nove pridobitve videonadzornih sistemov v Sloveniji

vir: 24 ur
24 ur - Kot poročajo na 24ur.com bomo v Sloveniji kmalu dobili pametne videonadzorne sisteme, ki bodo s pomočjo razpoznave registrske tablice sposobni izmeriti povprečno hitrost vozila na posameznem odseku avtoceste. Zagovorniki videonadzorne tehnologije se bodo z novo pridobitvijo zagotovo počutili bolj varne, upajmo le, da bo varen tudi nadzorni informacijski sistem...

171 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Videonadzor v slačilnicah Emporiuma

Slo-Tech - Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.

Foto: Matthai, november 2005

Med inšpekcijskim ogledom je bilo ugotovljeno, da je v trgovini nameščenih 18 kamer, ki pokrivajo skoraj 95% celotne površine centra. Video nadzorovane...

177 komentarjev