»

Google obupal nad malwarom in poiskal zunanjo pomoč

vir: Flickr

Slo-Tech - Zlobna koda, ki se skozi množico appov občasno prikrade v Play Store, je že nekajkrat poskrbela za slab PR Googlove tržnice. Junija letos si jo je denimo na svoje naprave preneslo okoli 400 milijonov uporabnikov, kar predstavlja soliden delež, če pomislimo, da je na svetu trenutno kaka poltretja milijarda naprav z Androidom.

Zdaj se je Google obrnil na tri znana varnostna podjetja, Zimperium, Eset in Lookout, ki se bodo združila v App Defense Alliance in poskrbela za varnostne preglede kode pred objavo. Kot so povedali v Mountain Viewu, je število aplikacij preprosto preveliko, da bi jih lahko še naprej zanesljivo pregledovali sami. Da bodo prevetrili svoj sistem evaluacije in izkoreninili zlobne programerje so se pri Googlu sicer zavezali že pred nekaj meseci.

Omenjena podjetja bodo skupaj z Googlom vzpostavila nekakšen kombiniran sistem za skeniranje, v katerega bodo prispevala svoje izkušnje z malwarom, pa seveda tudi svoje ogromne baze primerkov zlobne kode. Vsa tri so se že...

15 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev

Štiri petine nameščenih brskalnikov potrebujejo posodobitve

Wolfgang Kandek, Qualys

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Tehnični direktor podjetja Qualys, Wolfgang Kandek, je na konferenci RSA v San Franciscu predstavil rezultate o varnosti brskalnikov, ki so jih zbrali s svojim orodjem BrowserCheck. Pregledali so računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in različnimi distribucijami Linuxa ter ugotovili, da kar 80 odstotkom namestitev brskalnikov manjka vsaj en kritični popravek. Če vračunamo še vtičnike zanje (Flash, Adobe Reader, Java, Silverlight ...) je ranljivih 65 do 90 odstotkov sistemov.

Od teh je 30 odstotkov kroničnih bolnikov, ki imajo stalno neposodobljene brskalnike, kar je trikrat več od pogostnosti nenameščanja popravkov za operacijski sistem...

19 komentarjev

Ribarjenja na spletu vedno več

Ars Technica - Poročilo (PDF-dokument), ki ga je pripravila Anti-Phishing Working Group (APWG) in obravnava ribarjenje na spletu v drugem polletju preteklega leta, kaže, da je boj proti tovrstnim prevaram vedno hitrejši in tudi uspešnejši, čeprav se zlikovci množijo kot gobe po dežju.

V tem obdobju se je število ribarskih napadov več kot podvojilo s 55.000 na 127.000. Velika večina (več kot osemdeset tisoč) jih izvira iz Vzhodne Evrope, kjer naj bi bila glavna skupina Avalanche. Ta je razvila robustna in učinkovita orodja, ki omogočajo hitro registriranje novih domen in širjenje napadov. Med drugim ima skupina tudi nadzor nad botnetom Zeus, ki prav tako omogoča zbiranje osebnih podatkov.

K sreči so tudi ponudniki dostopa do interneta in registrarji vedno uspešnejši pri zatiranju kriminalcev. V povprečju je lažniva stran odstranjena po 31 urah, kar je za 19 ur bolje kot leta 2008. Strani skupine Avalanche zaradi njihove prepoznavnosti in velikega prometa odkrijejo še hitreje, povprečno v 15 urah.

4 komentarji

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Izšel Internet Explorer 8

Microsoft - Po več kot dveh letih razvoja je Microsoft včeraj končno izdal novo verzijo svojega brskalnika. Že osma inkarnacija Internet Explorerja je na voljo za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Server 2003 in Server 2008 ter ob izidu govori 25 jezikov, slovensko žal še ne. IE8 bo vključen tudi v končno verzijo Windows 7, ko bo ta izšla, v kandidate za izid pa najverjetneje ne. Namestitev na navedene operacijske sisteme je za zdaj treba sprožiti ročno, medtem ko bodo avtomatsko posodobitev prek Windows Update omogočili kasneje.

Pomembneje od teh obrobnih opazkov pa je, kar se skriva pod pokrovom. Microsoft in Mozilla sta ogorčeno tekmovala, kdo bo prvi predstavil končno kodo nove verzije brskalnika, glavno vprašanje pa je, ali je IE8 dovolj dober, da bo uporabnike prejšnjih verzij prepričal v nadgradnjo in ne v prestop h konkurenci.

Prvi vtisi so vzpodbudni. Microsoft je poskrbel za boljše upravljanje z zavihki (na primer če neka spletna stran sesuje brskalnik, je moč zapreti zgolj...

73 komentarjev

Internet Explorer 8 še pred koncem leta

bit-tech.net - Bill Veghte, vodja Windows in medmrežne divizije Microsofta poroča, da je Internet Explorer 8 na dobri poti za izid pred koncem leta. Avgusta naj bi sledila druga beta verzija, prva, marčevska, pa je bila sprejeta zelo dobro. Razlog za to je razveseljiv. Microsoft se je odpovedal svojim pol-standardom, kar pomeni, da bo IE8 internetne strani izriseval podobno kot konkurenčni brskalniki. Obstajal bo sicer legacy mode, ki bo Internet Explorerju prilagojeno stran izrisal enako kot IE7.

Bill Veghte je povedal še, da ne izključuje možnosti za 3. beta izdajo kasneje pred izidom, omenil pa je tudi, da razvoj Windows 7 poteka po načrtih.

74 komentarjev