»

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

Mobilni telefoni so danes vse prej kot to

Primerjava deležev iz lanske in letošnje pomladi

vir: engadget
engadget - V komentarjih novic, povezanih s pametnimi mobilnimi telefoni (predvsem njihovo avtonomijo), na Slo-Techu pogosto opazimo, da nekateri uporabniki še vedno prisegajo na manj zmogljive mobilne telefone, ki jih uporabljajo zgolj za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, kar seveda lahko z enim polnjenjem počnejo več kot en teden. V odgovor so sicer skorajda vedno dobili trditev, da so pripadniki vedno manjše skupine, kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo v ZDA opravili pri Pew Research Center.

Primerjali so načine uporabe...

5 komentarjev

Nokia obljublja prenovo vmesnika Symbiana

engadget - Največji minus Symbiana S60 5th edition, namenjenega mobilnim telefonom z zaslonom, občutljivim na dotik, je brez dvoma uporabniški vmesnik, ki je pogosto nekoliko neintuitiven ter eden izmed slabših v industriji. Prav vmesnik je tudi razlog za slabše ocene Nokiinega paradnega konja, N97, ki ima sicer zmogljivo strojno opremo in enega izmed najboljših rezistivnih zaslonov na dotik. Slabosti se zaveda tudi Nokia, ki že razvija rešitev.

Na Nokia Capital Market Day, ki je priložnost za dobrikanje potencialnim (in obstoječim) partnerjem oz. investitorjem, so močno oglaševali prav dejstvo, da za leto 2010 pripravljajo temeljito prenovo grafičnega vmesnika Symbian S60 5th, ki naj bi jih pripeljala v korak s časom ter ob bok ponudbam iz Cupertina (iPhone), Androidu,...

37 komentarjev

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost...

49 komentarjev

Nokia N97 Mini

N97 levo, N97 mini desno

vir: engadget
engadget - Prve omembe mini različice Nokie N97 so na nekem forumu že pred časom ušle Irskemu uslužbencuu Vodafone-a, nato pa so prejšnji teden ušle še slike pomanjšane Nokie N97. Ugibanja je vsaj nekoliko potrdil Eldar Murtazin, pisec za ruski Mobile-review.com, ki ima po besedah engadgeta odlične veze po celotni industriji in ki ga je vredno poslušati, ko govori o načrtovanih modelih. N97 je poleg nekaj milimetrov (in verjetno nekaj gramov) izgubila tudi D-pad na tipkovnici ter pokrovček za lečo fotoaparata. Žal se je zmanjšala tudi količina vgrajenega pomnilnika, z 32 GB na 8 oz. 16 GB. Po Eldarjevih besedah naj bi bila cena manjše različice okrog 100 € nižja od polnokrvne, kar jo bo naredilo bolj zanimivo večjemu delu trga. Uradno naj bi N97 Mini Nokia pokazala že na...

6 komentarjev

Najavljena Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5530 XpressMusic

vir: Neowin
Neowin - Nokia je poleg poslovnega E72 najavila tudi novi mobilnik iz družine XpressMusic - model 5530 XpressMusic.

Le ta se bo postavil ob bok precej priljubljenemu modelu 5800 XpressMusic. Novinec glede na večji model vključuje nekaj izboljšav uporabniškega vmesnika in se lahko pohvali z bolj kompaktnimi merami.
Kamera s 3,2 megapikami in LED bliskavico ostaja enaka, prav tako povezljivost, ki vključuje Bluetooth, WiFi in EDGE, a po novem brez 3G podpore in GPS navigacije.

Pričakovane maloprodajne cene naj bi se gibale okoli 199€ oziroma 280$.

13 komentarjev

Odkrit nov način pridobitve sistemskih privilegijev v Visti

Slashdot - Podjetje Offensive Security je na svoji spletni strani objavilo video posnetek prikaza pridobitve sistemskih privilegijev v operacijskem sistemu Vindows Vista.

Postopek je pravzaprav izredno preprost. Napadalec uporabi katerokoli živo CD distribucijo Linuxa, ki omogoča pisanje na NTFS razdelke, zažene računalnik iz CD-ja in v podimeniku /Windows/System32 preimenuje program cmd.exe v Utilman.exe.

Ko nato zažene Visto, pritisne "windows tipko" in tipko U, z čimer naj bi se zagnal pomočnik za slepe uporabnike ali uporabnike s slabšim vidom, zažene pa se ukazna vrstica. Ukazna vrstica se zažene s sistemskimi privilegiji, kar je še višje kot administratorski privilegiji, od tam naprej pa so možnosti za napadalca praktično neomejene.

Kljub temu napaka ni preveč resna, saj je verjetnost, da bi slepim ali slabovidnim osebam z Linux živim CD-jem uspelo preimenovati cmd.exe v Utilman.exe, precej majhna... :-)

42 komentarjev

Skriti stroški e-volitev v Franciji

ComputerWorld - Kot poroča Computerworld, so v Franciji izvedli raziskavo o skritih stroških e-volitev.

Poleg osnovnih in vidnih stroškov opreme (volilne naprave stanejo okrog 6300 USD na volišče), prinašajo e-volitve še nekaj "skritih" stroškov.

Francoska volilna zakonodaja namreč zahteva, da država volivce pisemsko obvesti o glasovnicah, kar pri volivcih, ki bodo glasovali elektronsko pomeni, da jih je potrebno obvestiti o tem kako bodo glasovnice prikazane na ekranu volilne naprave. To pa seveda pomeni dodaten papir, pogosto pa tudi dodatne poštne stroške, saj se pogosto dogaja, da volilne naprave programirajo v zadnjem trenutku in je zato potrebo obvestila poslati po hitri pošti.

Poleg tega so številna volilna okrožja morala kupiti dodatne volilne naprave, saj so na obstoječih volivci volili prepočasi in je prihajalo do zastojev. Ker francoska volilna zakonodaja določa, da sme biti na enem volišču samo ena volilna skrinjica (oz. ena volilna naprava), so morala volilna okrožja, ki so želela...

4 komentarji

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Bavaria pa ni edina s problemi...

Australian IT - ... imajo jih namreč tudi konkurenčni izdelki, Nokiini mobilni telefoni :\ . Finski lesarsko-vulkanizerski-komunikacijski gigant Nokia je priznal, da ima nemalo kupčkov plastike 8210 težavo z zaslonom: ob močni svetlobi ali mrzlih pogojih besedilo preprosto -- izgine. Še bolj hecno je to, da so Avstralci o tem problemu pred časom že poročali, pa je Nokia domneve gladko zavrnila. Jah, pričakovani stroški zamenjav pokvarjenih mobilcev pa po predvidevanjih lahko sežejo do vrednosti 50 milijonov evrov.

2 komentarja