»

IGN bo izdatno podprl neodvisne razvijalce iger

TG Daily - Spletni založnik IGN se je odločil za darežljivo potezo in bo neodvisnim razvijalcem iger (indie) ponudil 24-urni dostop do svojih pisarn za delo in še nekaj drugih ugodnosti. Projekt se imenuje IGN's Indie Open House.

V okviru projekta bodo razvijalci dobili neomejen dostop do sedeža IGN, konferenčnih sob, kuhinj, pisarn in ostalega. Poleg tega bodo imeli tudi možnost govoriti z uredniki in menedžerji IGN-a, ko bodo želeli. Tudi GameSpy, ki je v lasti IGN-a, bo ponudil brezplačne tehnične konzultacije in svoje odprte razvijalske platforme. Dodali bodo še mesto na dogodku Demo Days in mesto na GameSpyevi stojnici na Game Developers Conference v San Franciscu. Vsaka prijavljena ekipa bo ugodnosti deležna šest mesecev.

IGN-jev...

20 komentarjev

'FPS-ji' so pomembni

Razlog za gladko sliko televizije

vir: Significant Bits
Significant Bits - Debata o prednosti 60 in več sličic na sekundo v igrah oz. manj, tja do le 30 sličic, je stara skoraj toliko, kolikor časa obstaja igranje iger prek interneta. Glavni argument zagovornikov 30 sličic na sekundo je, da človeško oko ni sposobno zaznavati več kot ~25 sličic na sekundo (kolikor jih ima televizija). Kot so razložili na Significant Bits, dovolj visoko število sličic na sekundo pravzaprav je pomembno, saj podatek o osveževalni frekvenci očesa sploh ne drži.

Človeško telo ni digitalno, kar pomeni, da informacije o sliki oko, posledično pa tudi možgani, zajemajo ves čas, neprekinjeno. Argument o 25 Hz osvežitvi izhaja prav iz televizije, saj jo lahko gledamo brez težav, brez da bi se slika zatikala oz. bi preskakovala. A to je posledica majhne...

150 komentarjev

Povpraševanje po LCD-televizorjih se vrača

CNet - Počasi se upehano gospodarstvo vnovič zaganja, tako da lahko vsakokrat pišemo o kakšnem novem segmentu, kjer se povpraševanje in proizvodnja vračata na stare ravni. To pot so to LCD-televizorji, ki so bili kot ena izmed nenujnih dobrin kar precej na udaru v iztekajočem se letu. V poročilu, ki ga je objavil DisplaySearch, ugotavljajo, da so v tretjem četrtletju prvikrat letos zabeležili porast prodaje LCD TV-jev. Letos je bilo tako prodanih 140 milijonov enot, medtem ko je projekcija za prihodnje leto 170 milijonov, kar pomeni dvajsetodstotno rast. Skupno je bilo letos prodanih 205 milijonov televizorjev.

Letos smo bili priče devetodstotni pocenitvi TV-jev, kar je nekoliko načelo dobičke proizvajalcev (dohodki naj bi letos znašali 101 milijardo...

13 komentarjev

Tatu izdal Xbox

Tech Report - 22-letni Jeremiah Gilliam se je preživljal s krajo raznih tehničnih naprav, npr. avtoradiev, GPS navigacijskih sistemov, prenosnikov, igralnih konzol in podobno. Policistom ga je uspelo za zapahe spraviti prav zaradi enega izmed ukradenih Xbox 360, kateremu se ni mogel upreti (tudi po kraji). Priklopil ga je na televizor in internet ter se prijavil v Xbox Live. Napaka, ki jo je zagrešil, je, da je uporabil uporabniški račun prvotnega lastnika konzole. Ta je na Gilliamovo nesrečo ravno takrat obiskal prijatelja, s katerim sta se prav tako kratkočasila z uporabo njegovega Xboxa.

Ko se je Gilliam prijavil, sta lastnik in prijatelj seveda dobila opozorilo, da je lastnik online, zaradi česar sta nemudoma poklicala policijo. Ta je dobila nalog za izsleditev naslova IP, s katerega se je povezal ukraden Xbox, od tod pa je povezava med naslovom IP in naslovom stanovanja dokaj trivialno opravilo. Ni trajalo dolgo, preden je Gilliam na vrata svojega stanovanja v Bronxu dobil skupino...

10 komentarjev

Posodobitev Xboxa bo onemogočila neuradne pomnilniške enote

Rok uporabe omejen

vir: ITworld.com
ITworld.com - Xbox Arcade je nadvse privlačen zaradi svoje nizke cene, ki znaša 200 dolarjev oz evrov. Težava je le, da konzola ni opremljena s trdim diskom, kar onemogoči uporabo prenosljivih dodatkov k igram, ki se namestijo na trdi disk oz. sploh poganjanje iger s trdega diska. Konzola sicer omogoča nadgradnjo z uradnim trdim diskom, bolj pogosta pa je uporaba pomnilniške enote. V uradni, Microsoftovi različici 512 MB USB ključ stane 30 dolarjev, medtem ko se neuradno enoto, ki jo proizvaja Datel, dobi za 40 dolarjev. Poleg štirikrat več prostora (2 GB) je slednjega mogoče razširiti še s pomočjo microSD kartic, ki so v kapaciteti 8 GB že popolnoma dostopne. Skupnih 10 gigabajtov prostora že omogoča uporabo prenosljivih dodatkov. Major Neslon, član ekipe Xbox Litve,

18 komentarjev

Zakaj igre stanejo $60?

Crispy Gamer - Na spletni strani Crispy Gamer so se vprašali, zakaj v ZDA skorajda katerakoli igra v katerikoli trgovini v kateremkoli delu države stane 60 dolarjev, vsaj ob izidu. Kot dokaz za to tezo so podali igre za vse tri pomembnejše konzole iz različnih žanrov in z različno dolžino zgodbe. Za $60 potrošniki namreč lahko kupijo igro, ki jo nato igrajo 100 oz. več ur, medtem ko na drugi strani nekatere igre za enako ceno ponujajo zgolj 10 oz. 20 ur preigravanja. O stvareh so zato povprašali Jesseja Divnicha, direktorja analitične družbe Electronic Entertainment Design and Research.

Najprej je 60 dolarjev, ki sestavljajo cene ene igre, razdelil na stroške in zaslužke posameznih členov v verigi. 20% oz. $12 dobijo prodajalci, ki igro fizično prodajo kupcem, $10 stane izdelava medija in njegovo razpošiljanje po svetu, 5 dolarjev pa porabijo za marketinški material, kot so posterji v trgovinah. Založniku tako ostane 30 do 35 dolarjev, iz katerih mora plačati razvijalca, svoje stroške in po...

66 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

Xbox 360 Super Elite

Papirnat oglas

vir: engadget
engadget - Ko je Microsoft predstavil možnost digitalnega prenosa iger in njihovega igranja brez fizičnega medija, se je pričakovalo Xbox 360 z večjim vgrajenim trdim diskom. Ukinitev modela Pro in pocenitev modela Elite je odprla vrata novemu, dražjemu modelu, ki bi imel vgrajen večji trdi disk. In prav to bo očitno naredil Microsoft, glede na, jasno, pobegle plakate in prednaročila na spletnih trgovinah.

Xbox 360 Super Elite bo spiritualni naslednik Xbox 360 Elite iz časov, ko je obstajal še model Pro. Z njegovo ukinitvijo in pocenitvijo Elitea je le-ta izgubil priložen HDMI kabel, ki pa ga bo imel Super Elite. Prenešene igre bo moč shranjevati na 250 gigabajtni trdi disk, v pobeglem...

40 komentarjev

Xbox 360 tudi uradno cenejši

engadget - Govorice, ki so postale res glasne po pobeglih oglasih, da bodo v Walmartu znižali ceno Xbox 360 Elite, so se potrdile. Xbox 360 bo, kot je bilo rečeno v govoricah, tudi uradno stal 300 dolarjev, namesto prejšnih 400, najcenejši Arcade pa bo obdržal ceno 200 dolarjev. Ker je Elite zasedel ceno Xbox 360 Pro, bo znižan tudi slednji (na 250 dolarjev), a le dokler bo na zalogi. Ko bodo zaloge pošle bo uradno ukinjen.

Po poročanju BBCja bo padec cen v Evropi, oz. vsaj v Veliki Britaniji, manjši. Elite naj bi se znižal za le 30 funtov na vsega skupaj 200 funtov. Tako bo cenejši od PS3 Slim, ki bo stal 250 funtov, medtem ko bosta v ZDA oba imela enako ceno 300 dolarjev. Tudi na tej strani luže bo, jasno, Xbox 360 Pro ukinjen, a se bo zato, začuda, Arcade podražil s 130 na 160 funtov. Vsa napovedana znižanja naj bi v veljavo stopila danes, torej pred uradnim izidom PS3 Slim.

A prav uradni izid v ZDA očitno nima velikega pomena, saj je Sony prodajalcem povedal, da PS3 Slim lahko na police...

2 komentarja

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Kar 90% inštalacij World of Goo je piratskih

World of Goo

vir: Wikipedia
bit-tech.net - World of Goo, igra, kjer s pomočjo živih kepic sluzi gradite stolpe, mostove in podobno, je zabavna igra neodvisnih razvijalcev 2D Boy, ki je z DRMjem bogat svet presenetila prav zaradi pomanjkanja le-tega. Ko igro namreč kupite, dobite povezavo do inštalacijskih datotek, s katerimi namestite igro in jo igrate, brez registriranja, vnašanja serijskih kod in podobnih protipiratskih omejitev. Tako vam popolnoma nič (razen slabe vesti) ne omejuje, da teh istih datotek ne bi poslali prijatelju. Prav zato niti ni presenetljiv visok odstotek piratstva.



Do te številke so prišli razvijalci sami, saj ima igra poleg 5 svetov, kjer morate za napredovanje premagati ovire in rešiti določeno število...

52 komentarjev

HDTV na IBC

Slo-Tech - Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in...

14 komentarjev