»

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Intelovi procesorji Skylake bodo zamudili

DigiTimes - Nova generacija Intelovih procesorjev Skylake za namizne računalnike bo zamudila in bo izšla šele konec avgusta, so po neuradnih informacijah že sporočili svojim partnerjem. Procesorje in tudi pripadajoči vezni nabori serije 100 so bili napovedani za drugo četrtletje letos, a se pomikajo proti koncu tretjega, kar utegne vplivati tudi na prodajo računalnikov, ki se komajda pobira po več zaporednih četrtletjih pešanja.

V težavah so se znašli tudi sestavljavci računalnikov, ki so želeli novosti s procesorji Skylake pokazati že na tajvanskem Computexu, ki bo potekal prvi teden junija. Pričakuje se, da bo zaradi tega prodaja v drugem četrtletju slabša, saj bodo potencialni kupci raje počakali na prihod novih modelov avgusta.

Skylake bo sprva izdelan v 14 nm, kasnje pa v 10...

112 komentarjev

HTC slabo, Samsung rekordno

HTC One podjetju ni pomagal do uspeha

vir: Android Central
Android Central - HTC je v preteklem, tretjem letošnjem četrtletju zabeležil prvo izgubo v zgodovini podjetja. Izgubo so sicer napovedali že julija, a vseeno kaže, v kakšnih težavah je podjetje. V tretjem četrtletju so imeli za 1,6 milijarde dolarjev prihodkov in za 101 milijona dolarjev izgube, ko odštejemo davčne obveznosti. To lahko primerjamo z drugim četrtletjem letošnjega leta, ko so imeli za 2,35 milijarde dolarjev prihodkov in 42 milijonov dolarjev dobička, oz. s tretjim lanskim četrtletjem, ko so imeli za 2,4 milijarde prihodkov ter 132 milijonov dolarjev dobička, ko so plačali davčne obveze.

Največji konkurent na HTC-jevem področju, Samsung, po drugi strani kuje rekordne dobičke. Res je, da Samsung objavlja rezultate za celo podjetje Samsung Electronics, torej za divizije, ki razvijajo...

6 komentarjev

Atom postaja hitrejši, Intel pripravlja 48-jedrni procesor

vir: engadget
engadget - Intel je najavil, da bodo k trenutnemu naboru procesorjev za netbooke in nettope dodali še enega, najhitrejšega. Ta laskavi naziv bo Atomu D510, dvojedrnemu procesorju, ki teče pri 1,66 GHz, odvzel Atom D525. Nov procesor je večinoma enak nekoliko manj zmogljivemu primerku, razen frekvence, ki tokrat znaša 1,8 GHz, in krmilniku pomnilnika.

Namesto podpore le starejšemu, DDR2 pomnilniku, Atom D525 doda podporo še za novejši, DDR3 pomnilnik. S tem bo procesor nekoliko hitrejši in bo utišal kritike, ki so negodovali nad večinoma enakimi zmogljivostmi Atoma D510 in starejšega Diamondville Atoma 330, ki je uporabljal še ločen severni in južni most (Pineview Atomi združujejo procesor in severni most). Pomemben podatek tukaj...

1 komentar

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev

EVGA s 4-way SLI

Velikost XL-ATX

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri EVGA so predstavili popolnoma novo matično ploščo, ki ima, po vzoru Asus P6T7 WS SuperComputer, 7 PCIe x16 rež. A najpomembnejša novost plošče se skriva že v imenu, saj EVGA X58 Classified 4-way SLI podpira SLI s štirimi karticami hkrati. Nezanemarljivi niso tudi ostali podatki, kot je 10 fazni digitalno napajalno vezje procesorja, 6 rež s podporo za DDR3 pomnilnik s frekvenco 1600 MHz in več, 9 SATA II in en eSATA priključek, dva mrežna priključka, itd. Ker so inženirji uporabili velik hladilni sistem ter 7 razširitvenih rež, je plošča naravnost ogromna. Poslužiti so se morali XL-ATX formata, ki meri 345 x 263 mm. Širina sovpada s širino E-ATX plošč, medtem ko je od E-ATX in ATX plošč novinka višja za približno 4 cm. Posebno ohišje bo moralo tako podpirati vsaj 9 razširitvenih rež.

S posebno ploščo na trg seveda pridejo tudi

41 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

Intel: Evropska kazen nas ni prizadela

Reuters - Ko je Evropska komisija pred dvema tednoma prisodila Intelu več kot milijardo evrov kazni zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje in izsiljevanja, je bilo seveda prvo vprašanje, kako bo taka globa vplivala na kondicijo podjetja. V Intelu zatrjujejo, da ne bistveno. Stacy Smith, prva zadolžena za finance, pravi, da še vedno ustvarjajo zadosten denarni tok, da bodo z lahkoto plačali kazen, nadaljevali z investicijami in izplačali dividende. Kot so ponovili že ob koncu prvega četrtletja, krizi navkljub ne nameravajo zmanjšati vrednosti dividend. Njihova bruto trgovska marža je v prvem kvartalu zdrsnila s 53,1 na 45,6 odstotka, kar je zanje premalo. Pričakujejo, da bo ta ponovno v normalnih mejah med 50 in 60 odstotki v drugi polovici letošnjega leta, ko si bo trg nekoliko opomogel.

20 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

Nič kaj obetavne napovedi proizvajalce čipov

The inquirer - Računalniška industrija se je znašla v krizi kar se odraža v masovnih odpuščanjih uslužbencev pri velikanih kot so Hewlett-Packard, Apple, Compaq in podobni. Vzrok za krizo pa je najverjetneje manjše povpraševanje kot v preteklih letih. Nekateri analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki t.i. čiparske industrije padli kar za 26 % v primerjavi s prihodki v letu 2000 ($168.1 milijarde v primerjavi $226 milijarde). Če malce pomislimo, potem vidimo, da tudi leta 2000 prodaja čipov ni bila ravno astronomska, saj je veliko škode naredila bojazen pred milenijskim hroščem, ki pa se je kasneje izkazala za povsem nepotrebno. Kot sem že večkrat poročal, je najhujši udarec doletel pomnilniško industrijo, ki se je nekoč dobesedno valjala v denarju, sedaj pa mrzlično gledajo, kje bi se dalo privarčevati še tako nepomemben in majhen znesek denarja. Vzrok za "pomnilniško" krizo je spet premajhno povpraševanje po pomnilniku. Nekateri proizvajalci enostavno niso zdržali krize, zato so zaprli vrata...

2 komentarja