»

Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Ars Technica - NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani -...

22 komentarjev

NSS Labs: Najvarnejši brskalnik IE

PC Magazine - Podjetje NSS Labs objavlja rezultate septembra izvedene raziskave o varnostni pri brskanju in zanesljivosti brskalnikov pri odkrivanju zlonamernih povezav. Osredotočili so se na tako imenovane napade z zlobno kodo prek socialnega inženiringa (socially-engineered malware attacks), ki postaja vedno pogostejši vektor za prenos okužb na računalnike. Zlikovci v tem primeru zlorabijo zaupanje uporabnikov v povezave, ki jih na socialnih omrežjih objavijo njihovi znanci. Vsi novejši brskalniki imajo vgrajene mehanizme za zaznavanje sumljivih in škodljivih spletnih naslovov. Avtorji raziskave so preverjali, kako učinkoviti so v praksi.

Preizkus je trajal 11 dni (17.-27. september). Vsakih šest ur so zagnali 39 ločenih testov na vsakem izmed šestih sodelujočih brskalnikov. Pri tem so pazili na ažurnost, tako da skušali vedno...

72 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Prva javna beta različica Internet Explorer 9, nove različice Microsoftovega spletnega brskalnika, je končno prispela, z njo pa tudi nov vmesnik, ki so ga napovedovali pri Microsoftu. A vmesnik ni edina nova stvar, poleg obilice izboljšav. Sprva lahko omenimo kar hitrejše delovanje, saj je prvi zagon brskalnika in samo brskanje hitrejše kot v IE8 ter celo hitrejše od Firefox 3.6. Chrome 6 je od trojice še vedno hitrejši, tako v primeru zagona, brskanja, kot v sintetičnih testih, npr. v SunSpider Javascriptu. V testu Acid3 IE9 Beta doseže spodobnih 95 točk.

Mnogi od nas smo pogosto Internet Explorer uporabili le pri sveži namestitvi sistema, da smo oddeskali na spletno stran Firefoxa, Chrome-a oz. Opere (ali katerega drugega brskalnika, ki ga...

40 komentarjev

Flash integriran v Chrome

Bo ta prizor redkejši?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav je Chrome v samem vrhu nativne podpore predvajanja video in zvočnih posnetkov, Google obljublja, da bodo uporabnikom v čim krajšem možnem času predstavili Chrome, ki bo Flash imel vgrajen v sam brskalnik. Prvo različico celo lahko že uporabljate, a je del najmanj stabilne in najnovejše razvojne veje Chromea, trenutno označenega kot verzijo 5. Podobno funkcionalnost lahko pričakujemo tudi za Firefox, saj Google in Adobe sodelujeta z Mozillo, s katero pripravljajo nov, standarden API za vtičnike za brskalnike.

Trenutne rešitve namreč ne dovoljujejo pretirane integracije vtičnikov v same brskalnike. So zelo omejujoče, slabo dokumentirane...

27 komentarjev

Google ukinja podporo za IE6

Google - Devet let star internetni brskalnik Internet Explorer 6, ki ga je že zdavnaj povozil čas, noče in noče umreti, zato potrebujejo njegovi uporabniki kakšno vzpodbudo za opustitev njegove uporabe. Enega takšnih dregljajev pripravlja Google, ki bo s 1. marcem ukinil podporo za IE6 na svojih storitvah, kot so Google Docs in Google Sites. Uradno podprti brskalniki odslej bodo IE7, Firefox 3.0, Chrome 4.0, Safari 3.0 in novejše različice omenjenih. Pri Googlu upajo, da bodo na tak način prepričali 18 odstotkov uporabnikov, ki še vedno uporabljajo predpotopno tehnologijo, v prehod na karkoli...

35 komentarjev

Varnost aplikacij v letu 2009

CNet - Veliko se govori o varnosti operacijski sistemov, malo manj pa o varnosti programske opreme, ki na na njih teče. Ameriški nacionalni inštitut standardov in tehnologij (NVD) je v okviru podatkovne zbirke ranljivosti objavil študijo, ki kot najbolj ranljivo aplikacijo z odkritima 102 različnima varnostnima luknjama označi Mozillin Firefox (in njegove vtičnike), sledi Adobeov Reader s 45 ranljivostmi in Microsoft Office z 41. Slednji je tudi edini, ki mu je število odkritih varnostnih lukenj uspelo zmanjšati (skoraj za 10%) v primerjavi z letom 2008.

27 komentarjev

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Internet Explorer 6 noče umreti

vir: CNet
CNet - Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako...

74 komentarjev

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.



Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev