»

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Guardian - Kongresnika Združenih držav Amerike Henry A. Waxman (D-CA) in G.K. Butterfield (D-NC) sta direktorje večjih start-up podjetij, ki gradijo družabna omrežja, pozvala na zaslišanje pred kongresom. Zaslišanje je odziv na nenavadne prakse IT podjetij glede zasebnosti, kot sta nedavna primera prenašanja vsebine celotnega telefonskega imenika uporabnikov aplikacij Path in Facebook na strežnike podjetij. Apple pa preiskujejo že v ločenem postopku zaradi storitve Find My Friends, zelo podobne Google Latitude

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, Instagram, Pinterest, Foodspotting, Synthetic, Turntable.fm, Quora, Eye2i, Tapbots, Remixation, Schematic Labs, Massive Health, Trover, District Nerds, SoundCloud, Hipster, Forkly, Tiny Review, Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.

S pričanjem pred kongresom se...

12 komentarjev

Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Ars Technica - Ponovno se dokazuje, da je potrebno biti pri objavljanju podatkov na internetu sila pazljiv, saj internet ne pozablja. Prav tako pa ne pozablja niti Facebook, četudi to od njega izrecno zahtevamo. Leta 2009 smo pisali o slikah, ki jih uporabnik izbriše s Facebooka, a so po poldrugem letu s poznavanjem neposrednega naslova še vedno dostopne. Leta 2012 se ni spremenilo nič, ugotavlja Ars Technica. Facebook se že tri leta ukvarja s problemom sprotnega in pravočasnega brisanja slik, a rešitve še vedno ni.

Facebookov predstavnik za stike z javnostmi Frederic Wolens je v petek v...

29 komentarjev

Izboljšano upravljanje z zasebnostjo v Facebooku

Facebook - Eden večnih očitkov Facebooku je pomanjkanje transparentnosti pri določanju, kaj je javno, kaj je zasebno in kaj je v vmesni sivi coni. Vse nastavitve so bile zakopane globoko na podstraneh, tako da se je bilo do njih prebiti precej težko in tudi neintuitivno. Google+ je te stvari uredil pregledneje, kar je verjetno spodbodlo tudi Facebook, da uvede nekaj sprememb. Odslej bodo nastavitve zasebnosti bolj transparentne.

Nastavitve, ki so bile prej dostopne s klikom na Account Settings, se bodo pojavile neposredno ob vsakem objavljenem prispevku. Tako bo mogoče objave na zidu, slike, informacije v profilu itn. sproti budno spremljati in določati, kdo jih lahko vidi. Dobrodošla sprememba je...

22 komentarjev

Zasebnost na Facebooku se krči

Slo-Tech - Facebook nas vsake toliko časa razveseli s kakšnim novim načinom, ki nastavljanje zasebnosti še bolj zaplete. Večini se ne ljubi poglabljati v varnostne nastavitve, zato je na spletu veliko popolnoma odprtih profilov ljudi. Ta teden pa je Facebook dodal dve novosti, ki naj bi se uporabnikom pomagali zaščititi pred prevaranti. Prva spremlja, s katerih naprav se uporabniki prijavljajo na Facebook in se more nastaviti tako, da jih takoj obvesti, če se kdo prijavi v njihov račun prek naprave ali IP-ja, ki ni na seznamu potrjenih. Poleg tega bodo skušali blokrati sumljive prijave v sistem. Če bo kdo poskusil v sistem vstopiti z vašimi podatki prek čudne, neobičajne naprave, ga bo Facebook pozval, da svojo identiteto dodatno dokaže bodisi z...

33 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Slike s Facebooka bolnico stale bolniškega nadomestila

Ena izmed spornih fotografij

Slashdot - Nathalie Blanchard iz Québeca je že dlje časa na bolniškem staležu s svojega delovnega mesta v IBM-u, saj so ji zdravniki diagnosticirali hudo obliko depresije. Zaradi tega prejema nadomestilo plače od zavarovalnice Manulife. Sedaj pa nič več, saj so prejemki usahnili. Kanadčanka je poklicala zavarovalnico in povprašala, kje tiči problem. Odgovor jo je presenetil.

V Manulifu so dejali, da sodeč po slikah s Facebooka, kjer je Nathalie Blanchard videti vesela na nastopu skupine Chippendales, na praznovanju svojega rojstnega dneva in na obmorskem oddihu. Po interpretaciji Manulifa to dokazuje, da ni več depresivna, tako da je spet sposobna za delo in nadomestila za bolniško odsotnost ne...

34 komentarjev

Facebook zagotovil alibi za rop

MSNBC - V New Yorku so 19-letnega Rodneyja Bradforda aretirali zaradi suma ropa, ki naj bi ga bil zagrešil 17. oktobra v Brooklynu. Ta je vztrajal, da je nedolžen, čemur policija ni najbolj verjela. Na sodišču ga je rešil Facebook.

Minuto pred ropom je namreč na svojem profilu objavil sporočilo svojemu dekletu "WHERE MY IHOP?" ali po naše: kje so palačinke. Obramba je nato uspešno dokazala, da je sporočilo poslal z domačega IP-naslova, več kot 20 km od kraja ropa. Uporaba lokalnega slenga oz. interne šale je prepričala sodnika, da je sporočilo res poslal obtoženec, zato so ga oprostili vseh obtožb. Po 12 dneh v priporu so ga izpustili.

50 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

First Monday - Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si velja tudi pri uporabi socialnih omrežij. Moderni način življenja namreč omogoča enostavno zbiranje in sledenje človeških interakcij. Nekje obstajajo zapisi o vseh poslanih in prejetih elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-ih. Na tem mestu ni pomembno, ali jih kdo dejansko bere - dovolj je, da obstaja možnost, da bi jih kdo. In ker gliha vkup štriha, se da na podlagi analize socialnih kontaktov zelo dobro profilirati posameznika s skrbnim pregledom njegovih prijateljev, ne da bi karkoli vedeli o njem.

Pojav Facebooka in podobnih strani pa to omogoča sleherniku, saj so podatki o interakcijah tu dostopni vsem in ne le posvečenim (npr. telefonskemu operaterju)....

14 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

Facebook na zeleni veji

Novo opozorilno sporočilo

vir: CNet
CNet - Lastniki Facebooka so pred nekaj dnevi na konferenci TechCrunch50 povedali, da imajo zdaj že prek 300 milijonov uporabnikov po celem svetu, le dva meseca po preseženju številke 250 milijonov oz. pet mesecev po včlanitvi 200-milijontega uporabnika. Kljub tako veliki bazi uporabnikov pravijo, da so šele na začetku povezovanja celotnega sveta. A spomnimo se težav, ki so jih lastniki spomladi imeli s kapitalom. Konec maja so dobili finančno injekcijo 200 milijonov dolarjev, ki je popravila stanje na računu družbe, a vseeno je bil njihov cilj narediti stran profitno. Načrti, ki so jih zastavili za leto 2010, so se že uresničili, saj so zaslužili več, kot porabili, že v drugem letošnjem četrtletju.

To so po besedah ustanovitelja,...

2 komentarja

Facebook Lite živi

Klasičen Facebook na desni s Facebook Lite na levi

CNet - Facebook Lite, ki je razvojni ekipi za kratek čas pobegnil pred približno mesecem dni, je zdaj tudi uradno na voljo uporabnikom. Stran naj bi sicer delovala le za ameriške in indijske uporabnike, a iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da deluje tudi v Sloveniji (in verjetno drugod po svetu).

Kot smo že govorili, na lažjem vmesniku manjka veliko (nepotrebnih) informacij, povezav in gumbov. Manjkajoče je tudi okno za hiter vnos statusa, saj ga namestijo gumbi za prikaz vnosnega polja oz. nalaganje slik in videoposnetkov, s pritiskom katerih se nato odpre opravilu namenjeno vnosno polje. Potrdimo lahko tudi, da se v novicah nahajajo le statusi uporabnikov, naložene slike in video posnetki ter komentarji, povezanimi z njimi, medtem ko na lažjem vmesniku magično izginejo vsa opozorila za rezultate testov, iger in ostalih aplikacij, ki jih uporabljajo...

17 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Nam je Facebook zasenčil pogled?

Slo-Tech - "Internet is made for porn" je znana fraza, ki jo poznajo vsi ljudje, ki dajo kaj nase. In res, Bill Tancer, ki se ukvarja z analizo prometa na internetu pravi, da je bilo zadnje desetletje kar 20% uporabe interneta posvečene pornografiji. Stvari pa se spreminjajo in strokovnjaki opažajo, da vse več mladih med 18. in 24. letom raje zavije na družabne strani kot sta Facebook in Myspace. Pa preveč druženja res tako slabo vpliva na reprodukcijski nagon mladih, da se raje pogovarjajo kot pa skrbijo za svetlo prihodnost lastne rase? Nekateri pravijo, da so razlogi za take trende čisto preprosti:

- Internet postaja vse bolj razširjen, kar pomeni, da ga uporablja vse več ljudi, posebno otrok, ki pa na medmrežju spremljajo povsem drugačne vsebine.
- Facebook lahko obiščeš tudi med službo, kar ne velja za pornografijo.

Dejstvo pa je tudi, da se vse več odraslih vsebin širi iz weba na druge protokole, kot je Bittorrent, kjer je roba običajno precej kvalitetnejša in hitreje dostopna. A...

80 komentarjev

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu

Washingtonpost - Stacy Snyder, študentka na Millersville University si je vse življenje želela postati učiteljica. S šolanjem ni imela težav, saj je bila tik pred prejemom diplome, a univerza jo je v zadnjem trenutku zavrnila in ji povedala, da ne bo postala učiteljica. Razlog za to je bila ena od fotografij, ki jih je Stacy objavila v svoji predstavitvi na MySpaceu, po besedah predstavnikov univerze naj bi na njej propagirala mladoletniško pijančevanje. Vse skupaj morda zveni še nekako...

107 komentarjev

Pidgin 2.0

Ars Technica - Uporabniki različnih distribucij Linuxa najbrž dobro poznate Gaim, aplikacijo za takojšnje sporočanje, ki podpira obilico različnih protokolov. Pred kratkim so ga preimenovali v Pidgin, o čemer smo že poročali (glej povezane novice), včeraj pa so objavili novo stabilno različico pod zaporedno številko 2.0. Glavna novost je popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik z novimi ikonami, žal še vedno pogrešamo glasovno/video komunikacijo. Na ArsTechnici so pripravili obsežen članek, v katerem so predstavljene vse glavne novosti. Izvorni članek.

15 komentarjev

Hop-on bo nadlegoval proizvajalce mobitelov

Ars Technica - Podjetje Hop-on poroča, da jim je patentni urad potrdil nekaj patentov, ki med drugim vsebujejo nekatere funkcije, ki se pojavljajo na velikem številu sodobnih mobilnih telefonov. Tako namerava podjetje pošteno priviti kopico proizvajalcev, ki so na svoje izdelke vključili stranske zvočnike za predvajanje MP3 datotek, ali pa opremili telefone z dodatnimi stranskimi gumbi za sprožitev fotoaparata oz. videokamere. Najbrž ste v opisu prepoznali praktično vsak sodoben telefon, česar se veselijo tudi avtorji patenta, saj bi jim to prineslo dosti denarja, a kljub vsemu bi zadeva znala biti sporna, komentirajo pisci na ArsTechnici.

8 komentarjev