»

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

IBM kupuje Red Hat

Slo-Tech - IBM, ki že sedaj ni neznanec v svetu odprte kode, bo postal eden najpomembnejših igralcev na tem področju. Iz podjetja sporočajo, da bodo za 34 milijard dolarjev kupili Red Hat, ki sodi med največje razvijalce programske opreme za odprtokodne platforme (Linux). Prevzem naj bi bil končan v drugi polovici prihodnjega leta, ko in če ga bodo potrdili vse varuhi konkurence. Cena 34 milijard dolarjev predstavlja skoraj 60-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo. Še vedno pa je to nekoliko manj kot junija letos, ko je bila delnica na dolgoletnem vrhu. Kasnejši padec je sledil zaradi slabih poslovnih rezultatov.

Red Hat bo znotraj IBM-a ostal "ločena enota". Največji (po nominalni vrednosti) prevzem v IBM-ovi zgodovini bo...

13 komentarjev

Pametni telefon za štiri dolarje bo tako poceni zaradi prednameščenih aplikacij

Slo-Tech - Več mesecev po prvi najavi je najcenejši pametni telefon naposled nared in pripravljen za prodajo, pravijo v indijskem podjetju Ringing Bells. Njihov izvršni direktor Mohit Goel je namreč že v začetku leta napovedal izid pametnega telefona za štiri dolarje, čemur marsikdo ni verjel. Po nekajmesečnem zatišju, ki je bilo po besedah podjetja namerno, je Freedom 251 (ker stane 251 rupij), kot se telefon imenuje, tu. Prodaja se bo pričela prihodnji teden.

Vprašanje je seveda, kako neki lahko za štiri dolarje izdelajo telefon, če že zaslon stane več. Preprost odgovor je - ne morejo ga, lahko pa ga po taki ceni ob ustreznih subvencijah prodajajo. In res, Freedom 251 je na las podoben telefonu...

27 komentarjev

Ballmer deloma prodaja svoj delež v Microsoftu

vir: CNet
CNet - Dolgoletni Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer prodaja del svojega vložka v podjetju Microsoft, so sporočili iz Redmonda. Pred nedavnimi prodajami je imel Ballmer v lasti 408 milijonov delnic MSFT, sedaj pa je najavil prodajo 75 milijonov delnic. Od tega jih je dobrih 49 milijonov že prodal in zanje iztržil 1,3 milijarde dolarjev (okrog 27 dolarjev na delnico), tako da ima v lasti še 4,2 odstotka podjetja. Preostanek napovedane prodaje naj bi izpeljal do konca leta.

Tudi Bill Gates, ustanovitelj, nekdanji izvršni direktor in še en velik lastnik Microsofta postopoma prodaja svoje delnice. Trenutno jih ima v lasti še 621 milijonov, a jih redno prodaja v paketih po milijon ali dva, da financira svojo humanitarno...

10 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Desetletje odprtokodnih IPO-jev

Gibanje delnic Red Hata

CNet - Podjetje Red Hat, ki je poznano po delu na področju odprte kode, je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. Nato je pred desetimi leti avgusta 1999 izvedlo javno prodajo delnic (IPO - initial public offering), ki je fantastično uspela. Tri milijone delnic podjetja so takrat ponudili po 14 dolarjev, prvi dan trgovanja pa se je tečaj povzpel do 52 dolarjev. Kasneje so izvedli še eno dokapitalizacijo, ko so februarja 2000 ponudili še štiri milijone delnic po 95 dolarjev. To je bilo tik pred pokom dot-com balona, kasneje pa so se delnice pocenile pod štiri dolarje - danes so vredne okrog 21 dolarjev (pozor, vmes so doživele razcep 2:1).



Red Hatu je uspelo, znali so zaslužiti, prilagodili so prihodu širokopasovnega interneta, ki je pomenil drugačen način...

5 komentarjev

Geocities danes in nikoli več

Ars Technica - Daljnega leta 1994, ko je bil internet še v povojih, je bila za večino uporabnikov edina možnost, kako priti do kakšnega megabajta prostora in ustvariti svojo osebno spletno stran, preko strani Geocities. David Bohnett in John Rezner sta Geocities sprva ustanovila pod imenom BHI (Beverly Hills Internet), ki je bilo hkrati tudi ime manjšega podjetja v južni Kaliforniji. Ti so na spletu organizirali sprva šest četrti, kasneje pa so dodajali še nove. Širšemu občinstvu so stran odprli leta 1995, ko je lahko vsakdo postal prebivalec kakšne četrti in v njej brezplačno postavil svoje spletne strani. Istega leta so se preimenovali v Geocities.

Stran se je financirala z oglasi, kar je nekatere uporabnike jezilo, a to ni zajezilo njene rasti. Do leta 1997 so postali peta najbolj odmevna spletna stran na svetu. Leta 1998 so pripravili javno prodajo delnic (IPO) z začetno ceno 17 dolarjev, ki je na borzi kmalu poletela preko stotice. Leto pozneje je tik pred pokom dot-com mehurčka Geocities...

14 komentarjev

Francija in Španija najbolj odprtokodni

Ars Technica - Red Hat je objavil rezulate študije (PDF), ki so jo lani izvedli v sodelovanju z Georgia Tech, in je merila aktivnost odprte kode v posameznih državah po svetu. Upoštevali so razširjenost odprte kode v javni upravi, vladni angažma in raziskovalno politiko, število lastnikov certifikatov RHCE, število registriranih uporabnikov Linuxa, obseg diskusije o odprtokodnih temah v javnih občilih in Linuxovo podporo za uradni jezik države. Na ta način so poskušali države kvantificirati in vsaki dodeliti skupni indeks aktivnosti odprte kode, poleg tega pa še delni indeks za javno upravo in industrijo.

Na prvo mesto se je uvrstila Francija,...

16 komentarjev

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Ars Technica - SCO (nekdaj znan kot Caldera) je v ustaljeni poslovni maniri sporočanja slabih novic svojim delničarjem v petek pozno popoldan (po našem lokalnem času že v trdi temi) naznanil, da potrebuje pomoč države, sicer bo bankrotiral. Novica je logična posledica razsodbe sodišča, na katero so se seveda pritožili - toliko družba še trza - zaradi katere mora SCO vrniti 95% zaračunanih Unix licenčnin pravemu (trenutnemu) lastniku Unix-a - Novell-u.

Parapravniki pri Groklaw-u so izbrskali seznam SCO-jevih upnikov in ugotovili, da sta večino denarja požrli odvetniški družbi, ki sta s sizifovim delom odlično zaslužili, ogromno pa SCO dolguje tudi znanim proizvajalcem strojne in programske opreme. Ker denarja za poplačilo teh terjatev podjetje nima, je bila žalostna usoda neizbežna.

Navijači, sinje modri in zeleni, so seveda tekmo spremljali od blizu. Eni so ob izidu veseli, drugi pa zdaj verjetno že trezni - tako kot Crimson, Permanent Assurance tudi Linux neustavljivo pluje naprej in...

14 komentarjev

SCO-ju zmankuje denarja?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi se SCO-ju, samooklicanemu lastniku Unixa, vse bolj krčila denarnica, zahvaljujoč ne ravno rožnati prodaji in številnim tožbam. Krčenje pravnega proračuna na 31 milijonov dolarjev tako ni presenetljiva novica, saj so pravni stroški podjetja v prejšnjem četrtletju znašali zavidljivih 7.3 milijona dolarjev, kar je skoraj polovica stroškov, ki jih je podjetje imelo v prejšnjih petih četrtletjih (15 milijonov). Klik!

Sicer pa je že na začetku tožb proti "Linuxu" bilo znano dejstvo, da SCO nima pretiranih razlogov za mirno spanje.

16 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Vsem uporabnikom se za nastali izpad opravičujemo. Imeli smo manjše težave, ker nam je vodno hlajenje spustilo, hkrati je tudi turbina, ki je grabila vodo, razpadla. Primož je v azbestni obleki zamenjal pokvarjeno turbino in z lastnim znojem obnovil lopatico, ki grabi vodo. Obenem je zaradi tega, ker smo na računalniku poganjali Folding, temperatura vode narasla na 90 stopinj Celzija, zato smo morali sobo shladiti s tekočim helijem. Pri tem smo Primoža pozabili v taisti sobi. Slava mu.

Hkrati za jutri tudi napovedujemo manjši izpad, pričakujte ga enkrat popoldne, dolžine nekaj uric, saj bomo morali odtajanega Primoža prepeljati v urgentni blok Kliničnega Centra. Molite za nas.

P.S.: Fold on! [:D]

P.S.S: Opravicujemo se zaradi pocasnega delovanja (popoln razpad streznika - tezave s strojno opremo).

24 komentarjev

Caldera International, Inc.

Caldera International, Inc. - Novica niti ni tako sveža, tako naj samo kot zanimivost objavim, da se je podjetje Caldera Systems združilo s podjetjem The Santa Cruz Operation ali krajše SCO. Do združitve je prišlo 4. maja 2001. Pred časom je Caldera izdala neverjetno dobre distribucije Linuxa za poslovno rabo, toda zadnje čase pa ni bilo o njih slišati skoraj ničesar. Upajmo, da bo nov izdelek, ki bo prišel iz teh dveh podjetij, kaj dobrega.

3 komentarji