»

Potres brez učinka za Elpido, nasprotno za NEC

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Splošno mnenje analitikov sledeč uničujočemu potresu na Japonski je bilo, da bo industrija pomnilnika, tako delovnega kot bliskovnega NAND, močno prizadeta. Japonska naj bi bila dom kar 40 % svetovne proizvodnje teh čipov, iz različnih industrijskih področij iz Japonske pa dobivamo poročila, da začasno upočasnjujejo oz. celo ustavljajo proizvodnjo v nekaterih obratih. Tako bo vsaj dokler se japonska infrastruktura (tako energetska kot transportna) ne vrne v svoje običajne tirnice.

Napovedim o prizadeti industriji pomnilnika lahko dodamo še zmanjšano proizvodnjo krmilnikov za priključke USB 3.0, katerih glavni dobavitelj je NEC. Njihova zaloga je bila močno omejena še pred potresom, poročajo pa celo, da bi krmilni čipi, ki se uporabljajo...

1 komentar

Sony ustavlja pet tovarn na Japonskem

ComputerWorld - Težave zaradi uničene infrastrukture in nezmožnosti dobave materialov v svoje tovarne ima po potresu na Japonskem tudi Sony, ki bo moral začasno ustaviti proizvodnjo v petih tovarnah. Ustavljene tovarne ob potresu in kasnejšem cunamiju sploh niso bile poškodovane, ampak jih pestijo prekinjene cestne in železniške povezave ter redukcije električne energije.

Zaprli bodo tovarno Inazawa, kjer izdelujejo LCD-televizorje Bravia, tovarno Kohda, kjer izdelujejo kamere Handycam in fotoaparate Cybershot, tovarno Kosai, ki izdeluje profesionalno avdiovideo opremo, tovarno Minokamo, kjer izdelujejo mobilne telefone in leče, ter tovarno Oita, kjer izdelujejo mikrofone in slušalke. Sony pravi, da se trudijo čim hitreje ponovno...

8 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil motnje v dobavi silicija

Tovarna Širakava pred potresom.

ComputerWorld - Nedavni potres na Japonskem, ki je popolnoma uničil severni del države okoli mesta Sendai, je pustil posledice tudi na trgu računalniških komponent. Zaradi izpadov električne energije, poškodovane infrastrukture in okrnjenih prometnih povezav so morali mnoge tovarne ustaviti ali pa vsaj v njih zmanjšati proizvodnjo. Tako sta obstali tudi tovarna Širakava podjetja Shin-Etsu Chemical Co. v mestu Fukušima in tovarna podjetja MEMC Electronic Materials v mestu Uconomija, ki obvladujeta četrtino svetovne proizvodnje silicijevih rezin za izdelavo čipov.

Izpad dobave rezin v višini 25 odstotkov pa ni omejen le na japonsko gospodarstvo, ampak vpliva na celotno industrijo polprevodniških komponent na svetu. Posebej pomembna je tovarna Širakava, ki ima na svetu kar petinski delež in je bila ob...

11 komentarjev

Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe

Slo-Tech - Petkov potres na Japonskem smo si že pogledali z mnogo različnih vidikov (prevare na internetu, težave v jedrski elektrarni, sistem za vnaprejšnje obveščanje oddaljenih krajev), danes pa se seznanimo še s sproščeno energijo in posledicami. Potres je dosegel stopnjo 9,0 po lestvici, ki meri momentno magnitudo. To pomeni, da je znašal seizmični moment okoli 3,5 . 1022 Nm. Ob potresu se je na površje sprostila energija 2 . 1017 J. To je enak velikostni razred energije, kot vsako sekundo pade na Zemljo s Sončevim sevanjem.

Ker je bila skoncentrirana na majhnem področju, je seveda povzročila...

52 komentarjev

Kako poteka produkcija ponarejenih spominskih kartic

Primerjava spominskih kartic

vir: engadget
engadget - Eden izmed ravilacev Chumbyja Andrew "Bunnie" Huang na svojem blogu opisuje, kako poteka proizvodnja ponarejenih micro SD spominskih kartic. Celotno proizvodnjo teh kartic je začel raziskovati po prejemu sumljive pošiljke spominskih kartic. Po temeljitem raziskovanju je prišel do ugotovitve, da je kartice verjetno izdelal eden izmed zaposlenih v tovarni po koncu delovnega časa. Večina teh kartic je na pogled skoraj identična originalom, saj so izdelane v isti tovarni. Kljub temu pa je eden izmed pokazateljev črne proizvodnje nizka serijska številka teh kartic. Če vas zanima bolj natančna preiskava, pa le odklikajte na njegov blog.

17 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Eizo s 56 palčnim LCDjem

QuadHD kolaž

vir: engadget
engadget - Sam naslov dandanes niti ni več tako zelo šokanten, saj imamo na trgu že mnogo večjih LCD in plazemskih televizij. A Eizo ne bi bil Eizo, če ne bi izdali LCD monitorja, ki ga označujejo presežki in visoka cena, čemur je tako tudi v tem primeru. Orjak namreč prihaja z resolucijo kar 3840 x 2160 pik, kar ga naredi komaptibilnega s predvidenim Quad FullHD standardom. Za privatno rabo je pri taki ločljivosti seveda relativno majhen, a nič hudega, saj je namenjen predvsem za medicinsko uporabo. Čeprav je precejšen preskok v medicini omogočila že standardna FullHD ločljivost, kirurgom ne bo odveč štirkrat več pik, sploh pri bolj zapletenih operacijah.



Na zaslonu bo moč prikazati kolaž rentgenskih in ultrazvočnih slik, ter grafov (kot na...

8 komentarjev

Manj prodanih LCD-televizorjev

CNet - Lani se je prvikrat zgodilo, da se je prodaja LCD-televizorjev na letni ravni znižala - vsaj v Severni Ameriki, za kar ima raziskava DisplaySearcha. Znižanje sicer ni pretirano, saj znaša le dva odstotka. Namesto predlanskih 8,9 milijona televizorjev so jih prodali le 8,7 milijona. Zanimivo je, da so plazme še vedno napredovale, saj so jih v zadnjem četrtletju prodali 28 odstotkov več, na letni ravni pa za 10 odstotkov več kot predlani.

Krči pa se tudi število proizvajalcev. Tretji največji proizvajalec plazemski zaslonov Vizio se je ta teden odločil, da jih bo prenehal proizvajati in se bo v celoti posvetil LCD-trgu. Poročali smo že, da bo NEC nehal izdelovati LCD-panele. Prav tako so se pretekli teden pojavila namigovanja, da naj bi Pioneer razmišljal o odhodu s trga plazem, tako da bodo od velikih ostali le še Panasonic, Samsung in LG.

57 komentarjev

Philipsova nova "akvarelno-oljna" tehnologija zaslonov in tožba Kodaka

CNet - V Philipsovem razvojnem oddelku so poleg zanimive zamisli o reklamah prišli tudi do nove tehnologije za prikaz podatkov. Znanim CRT, plazma, LED, OLED in E-ink tehnologiji se je tako pridružila nova: electrowetting. S pomočju zunanjega doliva kapitala so ustanovili novo podjetje Liquavista, ki bo skrbelo za najnovejšega Philipsovega otroka. Sama tehnologija je zelo podobna E-Inku, le da bazira na olju in vodi, kot namiguje že naslov novice. Pravzaprav bazira na tem, da se med seboj odbijata. S pomočjo materialov, ki vodo ali odbijajo ali privlačijo (odvisno od električnega toka), lahko torej obarvano olje pripravimo do tega, da ustvari točko (piksel).



Philips trdi, da so barve na tovrstnih zaslonih bolj naravne (tudi Rembrandt je slikal z oljnimi barvami) in svetle. Nezanemarljivo je, da so tovrstni zasloni energijsko manj potratni, in najpomembnejše:...

13 komentarjev

Nove poslovne povezave pri LCD TVjih

Reuters - Po Sharpu (glej povezave spodaj) sta se za večje proizvodne "plahte", t.i. 8 generacije LCD TV zaslonov, odločila tudi Samsung in Sony. V razširitev proizvodnje bosta investirala novi 2 milijardi zelencev, v skupno podjetje S-LCD Corp. Nova linija v obstoječi tovarni v Tangjeong bo postala operativna jeseni naslednje leto, kar je skoraj eno leto za Sharpom.

Pred tem sta se združila Tajvanska konkurenta. V petek je namreč Acer (oz. njegova veja: Au optronics) naznanil, da bo kupil Quanta Display Ltd. S tem bodo postali tretji največji proizvajalec LCD zaslonov, za omenjenim Samsung-Sonyem in LG-Philipsom. Quanta je že do sedaj izdelovala LCD zaslone za Acer, poleg tega tudi za Sanyo (s katerim so še pred dvema tednoma napovedovali skupen razvoj in proizvodnjo LCD zaslonov), kot tudi za Philips in Toshibo.

Zanimivo pri tem je, da Quanta sestavlja določene modele Sony-evih (kot tudi Applovih, Toshibinih in ostalih) prenosnikov. Pred lanskim oktobrom jih je za Sony sestavljal...

4 komentarji

IBM najavil dva nova LCD monitorja

IBM-ova lepotca

vir: Digit Life
Digit Life - Sedaj, ko prihajajo v veljavo LCD monitorji, vedno več podjetij opušča proizvajanje CRT monitorjev in se osredotoča na proizvodnjo LCD zaslonov. Podjetje IBM je tokrat najavilo dva nova zaslona v črnem ohišju, imenovana ThinkVision L170P in ThinkVision L170, za ceno 600 oziroma 497 ameriških dolarjev. ThinkVision L170P se bo ponašal z DVI-D izhodom, svetilnostjo 250 cd/m2, kontrastom kar 500:1, imel bo 25 milisekund odzivnega časa ter vidni kot 170 stopinj. Šibkejši bratec bo, kar se tiče specifikacij, šibkejši, saj bo imel nižje kote gledanja ter slabši kontrast, teža obeh pa se bo gibala okoli znosnih šestih kilogramov. Klik!

3 komentarji