»

Pomnilnik GDDR6 že na poti

Slo-Tech - Samsung je začel množično proizvodnjo pomnilnika GDDR6 v 10-nm tehnologiji, ki bo nadomestil 20-nm predhodnika GDDR5. To pomeni, da bodo na enak prostor stlačiti večjo kapaciteto, hkrati pa bo nov pomnilnik še hitrejši. Prve grafične kartice z GDDR6 pričakujemo v naslednjih mesecih.

Hitrost na kontaktu (pin speed), ki jo omogoča GDDR6, bo okrog 18 Gb/s, skupna prepustnost čipov pa 72 GB. Prvi čipi bodo imeli kapaciteto 16 Gb in bodo uporabljali električno energijo pri napetosti 1,35 V. Spomnimo, da so te številke za GDDR5 9 Gb/s na kontakt pri 1,55 V. To pomeni, da bo nov pomnilnik hitrejši, manjši in varčnejši, posledično pa tudi hladnejši.

Samsung seveda ne bo edini proizvajalec nove generacija grafičnega pomnilnika. Kmalu bosta sledila še SK...

39 komentarjev

Elpida zbrala svežih 200 milijonov dolarjev

X-Bit Labs - Japonski izdelovalec DRAM-a Elpida je objavil, da namerava z dokapitalizacijo zbrati svežih 200 milijonov dolarjev kapitala. Od tega bodo 125 milijonov dolarjev zbrali s pravo dokapitalizacijo, saj bodo izdali nove delnice in jih prodali Kingstonu, kar jim bo prineslo 4,8-odstotni delež v Elpidi, medtem ko bo preostanek 75 milijonov dolarjev dolžniškega kapitala v obliki obveznic, ki jih bo kupilo isto podjetje. Z zbranim denarjem si želi Elpida zagotoviti mehak prehod na nove proizvodne procese. Svojo tovarno v Hirošimi namreč posodabljajo s 65- na 40 nm-proces, kar ni poceni.

Kingston je ta hip največji proizvajalec pomnilniških modulov na svetu in tudi Elpidin partner. Od Elpide kupujejo čipe za DRAM, hkrati so tudi podizvajalec za proizvodnjo Elpidinih lastnih modulov, sodelujejo pa tudi pri razvoju naslednje generacije modulov. Elpida je že lani zbrala 844 milijonov dolarjev svežega kapitala, v kar ji je prisililo padanje cen pomnilnika.

0 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Qimondo bi reševala Portugalska

X-Bit Labs - Kar precej smo pisali o nemškem pomnilniškem podjetju Qimonda, ki je lani neslavno propadlo pod težo dolgov. Vsake toliko časa se je pojavil princ na belem konju, ki obljubljal rešitev, a dlje od prodaje grafičnega oddelka Elpidi niso prišli. To pot se pojavlja nov snubec, ki ima velikopotezne načrte o rešitvi podjetja. Ta ni nihče drug kot sama Portugalska, ki želi podjetje pod novim imenom obuditi od mrtvih.

Portugalska bi imela 18-odstotni delež v podjetju, medtem ko bi Banco Comercial Português in Banco Espírito Santo enakomerno razdelili preostanek. Skupaj bi ti trije partnerji vložili 15 milijonov evrov v novo podjetje, ki bi nastalo na pogorišču Qimonde in bi se imenovalo Nanium. S tem bi rešili 770 delovnih mest. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, prav tako ni jasno, ali lahko takšno podjetje preživi na Portugalskem, kjer industrija integriranih vezij za čipe ni razvita.

1 komentar

Elpida izdelala prve GDDR pomnilniške čipe

X-Bit Labs - Elpidin nakup Qimonde oz. njenega grafičnega oddelka je pokazal prve rezultate. Pripravljajo se namreč na proizvodnjo svojega prvega pomnilniškega čipa, namenjenega grafičnim karticam. Čip, ki bo tipa GDDR5, bo prišel v dveh različicah ter bo deloval pri frekvencah do 1500 MHz oz. efektivnih 6 GHz. Obe različici čipa bosta prišli v velikosti enega gigabita, razlikovali pa se bosta po širini pomnilniškega vodila - 32 Mb x 32 različica bo namenjena grafičnim karticam, ki na 256-bitnem pomnilniškem vodilu uporabljajo osem čipov, medtem ko bo 64 Mb x 16 različica pri enakem številu čipov na grafični kartici omogočala le 128-bitno širino vodila (s spreminjanjem števila čipov se širina vodila seveda ustrezno spreminja).

Elpida je s prvim grafičnim pomnilniškim čipom tako razširila svojo dejavnost, poleg izdelovanja običajnih, DDR in Rambus (XDR in RDRAM) čipov. Prvi testni primerki naj bi bili dobavljivi že v letošnjem decembru, medtem ko bo proizvodnja stekla v drugem četrtletju (med...

4 komentarji

Razprodaja Qimonde se nadaljuje

EETimes - Po nakupu grafičnega oddelka, ki ga ima sedaj v lasti Elpida , del Qimonde želi kupiti tudi Texas Instruments. Slednji se zanima za ameriško lastnino, zanjo pa ponuja 172,5 milijona dolarjev. Texas Instruments na javni dražbi, ki bo potekala 23. septembra, želi kupiti le opremo za proizvajanje čipov in ne celotnega oddelka družbe, ki je šla v stečaj. Pravijo, da nimajo namena izdelovati pomnilniške čipe, a bi nakup orodij za izdelavo 300 mm silicijevih rezin močno pomagal njihovim proizvodnim zmožnostim.

Že prejšnji teden je Qimondin kitajski center kupila družba Inspur in ga preimenovala v Xian Huaxin Semiconductor Company Ltd. Za center so plačali približno 4 milijone dolarjev, direktor Inspurja pa je dodal še, da je to edini center v Republiki Kitajski, ki ima zmožnost izdelovati DRAM čipe, ki po kakovosti lahko konkurirajo svetovnim proizvajalcem.

Omeniti velja še, da kljub dobršnemu številu ogledov potencialnih kupcev in investitorjev tovarna v Dresdnu še ni prodana. Še več,...

2 komentarja

Winbond z lastnimi GDDR čipi

X-Bit Labs - Čeprav je propadlo Qimondo oz. njen grafični oddelek kupila Elpida, Winbond, ki se je prav tako potegoval za taisti del Qimonde in je ostal praznih rok, ne bo obupal. Podobno kot Elpida je tudi Winbond od Qimonde kupil tehnologije, povezane s proizvodnjo GDDR pomnilnika, a je, za razliko od Elpide, ki je dobila tudi inženirje, ostalo le pri tem. Skupaj s pogodbo je Winbond prevzel tudi 28,3 milijonov dolarjev Qimondinega dolga.

Da bo volk sit in koza cela, bodo prvi GDDR čipi, ki jih bo izdelal Winbond, izdelani v 70 nm-proizvodnem procesu, Elpidini pa v nekaj manjšem, 65 nm. Winbond je tako sposoben izdelovati GDDR3 in GDDR5 pomnilniške čipe, a zaenkrat še niso predstavili načrtov, kdaj naj bi le-ti postali na voljo proizvajalcem grafičnih kartic. Do nadaljnjega, dokler proizvodnje ne zažene tudi Elpida (oz. Winbond, ki naj bi sprva zanjo proizvajal čipe), bomo tako še vedno imeli le dva proizvajalca GDDR čipov, Samsung in Hynix.

6 komentarjev

Elpida kupila Qimondo

Po novem tudi grafični pomnilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včerajšnje novice, da se za Qimondin grafični oddelek potegujeta tako Elpida kot Winbond, so dobile epilog. Qimondino znanje, tehnološke licence in del osebja je z nakupom dobila Elpida, ki je približno 50 inženirjev in nekaj ostalih zaposlenih že premestila v svoj Münchenski center, ki ga je odprla pred kratkim. Prve pošiljke GDDR3 in GDDR5 pomnilniških čipov naj bi bile odposlane v prvi polovici prihodnjega leta, pri proizvodnji pa bo sprva pomagal Winbond. Kasneje želi Elpida celotno proizvodnjo preseliti v svoje tovarne. Tehnični vodja družbe (CTO), Takao Adachi, je povedal še, da bodo pridobljene licence Elpidi pomagale izboljšati tudi običajne DRAM čipe ter da za GDDR5 čipe pričakujejo, da bodo v prihodnosti zmožni...

0 komentarjev

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

Qimonda ustavlja proizvodnjo

X-Bit Labs - O Qimondi, ki se s hudimi finančnimi težavami spopada že od začetka tega leta, je bilo prelitega že mnogo črnila. Tega proizvajalca pomnilnika Nemčija in Portugalska nista uspeli pravočasno rešiti iz težav, tako da je podjetje konec januarja prijavilo nesolventnost. Sedaj se počasi izteka trimesečni rok, ki je retroaktivno začel teči 1. janurarja, v katerem Nemčija jamči za poplačilo obratovalnih stroškov podjetja, in je namenjen prebroditvi težav ter prestrukturiranju. Vmes je ameriška podružnica tega podjetja žal propadla.

Doslej je več investitorjev izrazilo zanimanje za podjetje, a kakšnega trdnega dogovora še niso sklenili z nobenim in ga do konca marca tudi ne bodo. To je problem, saj od 1. aprila podjetju Nemčija ne bo več pomagala kriti tekočih stroškov. Ker obubožano podjetje na svoja pleča ne more prevzeti obveznosti, bodo z aprilom v Dresdnu nehali proizvajati pomnilnik. Ustanovili bodo novo podjetje, v katerem se bo vršila morebitna nadaljnja proizvodnja in v katerem...

0 komentarjev

Najhitrejši pomnilnik: XDR DRAM

več strani -

Če smo se še pred časom slinili nad DDR-pomnilniškimi moduli, malce kasneje pa nad DDR-II in QDR, se morajo proizvajalci sedaj znantno bolj potruditi, da nam na lica izvabijo nasmeške. Za zdaj jim to dobro uspeva.

Rambus, ki se za svojo preteklost in tožarjenja še presenetljivo dobro drži, je v četrtek skupaj z Elpido in Toshibo najavil novo vrsto DRAM pomnilnika -- XDR. Pomnilnik s kodnim imenom Yellowstone bo sprva tiktakal pri 3,2, kasneje pa pri 6,4 GHz, s čimer hitrosti današnjih pomnilnikov presega za faktor osem. Proizvajalci nam obljubljajo prepustnost vse do 100 GB/s, začetek proizvodnje za konec leta 2004, masovno proizvodnjo pa še leto kasneje. Uradna najava.

11 komentarjev

Intel + Elpida

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se nameravata Intel in Elpida tesneje gospodarsko povezati. Danes so zadeve postale skorajda dokončne, poročajo razni japonski časniki. Intel zahteva 10-20 % delež v Elpidi, katerega bo plačal s 169 do 304 milijoni dolarjev. Žal to ne bo dovolj, saj Elpida za uspešno nadgradnjo proizvodnih kapacitet potrebuje 587 milijonov dolarjev. Kdo bo drugi investitor, še ni znano. Intel kani pogodbo podpisati še pred koncem prihodnjega meseca. Klik!

0 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev