»

Lenovo predstavil svoj tablični računalnik

X-Bit Labs - Pretekli teden je tudi Lenovo predstavil svoj tablični računalnik, ki se je za razliko od Appla in Samsunga posvetil spodnjemu delu cenovnega razpona. IdeaPad A1 cilja na kupce s plitvim žepom, saj stane 200 dolarjev (oziroma 250 in 300 dolarjev z dvakrat ali štirikrat večjo kapaciteto).

Poganja ga SoC Texas Instruments OMAP 3622 - procesor ARM Cortex-A8, grafika PowerVR SGX 2D/3D ter strojna podpora za dekodiranje formatov MPEG4, H.264 in WMV-9. Sliko prikazuje na 7-palčnem zaslonu, ki zmore prikazati 1024 x 600 točk. Ima še pol gigabajta pomnilnika, 8 GB bliskovnega pomnilnika, podporo za Wi-Fi, Bluetooth, GPS...

12 komentarjev

Lenovo odpoklical baterije Thinkpadov

Slo-Tech - Lenovo ima očitno težave z nekaterimi baterijami, ki jih uporabljajo v Thinkpad R60, R61, T60, T61, X60 in X61. Brez skrbi, težava ne ogroža varnosti uporabnikov (torej eksplozij ne bo), saj le-ta tiči drugje. Ko uporabniki prenosnik želijo napolniti, baterija javi, da je poškodovana oz. da se je ne da napolniti.

Vpoklic se je zgodil potiho (uradne izjave na njihovi strani ni), a za prenos je na voljo program, ki preveri stanje baterije in uporabnikom pove, če je le-ta primerna za zamenjavo. Težava naj bi se nahajala v celicah baterije in ne v kontrolnem vezju, kar pomeni, da so tajvanski sestavljalci baterij na varnem, saj so celice izdelane drugje.

O nadaljnjih informacijah poročamo.

0 komentarjev

Lenovo predstavil IdeaPad S10-2, prvi testi Vaio W

IdeaPad S10-2

vir: engadget
engadget - Lenovo je svoj 10 palčni netbook, IdeaPad S10, rahlo osvežil in predstavil S10-2. Že ime pove, da so spremembe minimalne, kar popolnoma drži. Glavne komponente znotraj ohišja ostajajo enake (procesor, vezno čipovje, pomnilnik, ekran, itd.), dodan je le en USB priključek, ki število tako dvigne na 3. Večina sprememb se je zgodila na zunanjosti, saj je po novem netbook 4 mm tanjši od predhodnika, malce lažji, pokrov ekrana je prekrit s karo vzorcem (za razliko enobarvnega pokrova pri starem IdeaPadu), zelo dobrodošla pa je nova, večja tipkovnica. Ta je sedaj 89 % standardne velikosti, a za slepe tipkarje bo bolj pomembno dejstvo, da je desni shift zdaj normalne...

3 komentarji

Sony z netbookom

Sony Vaio W

vir: Wired News
Wired News - Sony se je po dolgem oklevanju in zavračanju poceni prenosnikov le odločil, da vstopi na trg t.i. netbookov z novo serijo - Vaio W.



Osnovni model bo vseboval 1,6GHz Atom procesor, 160GB velik trdi disk, 1GB pomnilnika, Ethernet, Bluetooth, Wifi in nekaj USB vrat. Prav tako bo na voljo bralnik SD in MemoryStick kartic.
Za razliko od konkurentov z ločljivostjo 1024 x 600 pik pa bo zaslon velikost 10 palcev zmožen prikazati 1366 x 768 pik.

Cene v Ameriki naj bi se gibale v območju 500 ameriških dolarjev, ko bo Avgusta nova serija tudi na voljo.

Več pa na Sony spletni strani.

44 komentarjev

Samsung prehiteva Lenovo

Samsung N510

vir: CNet
CNet - Čeprav je bil kot prvi netbook z ION drobovjem najavljen Lenovo IdeaPad S12, zaradi mečkanja pri izidu (na trgu so že tako S12 prenosniki kot ION sistemi, seveda ločeno) ne bo tudi prvi na trgu. Kot kaže bo to čast prevzel prenosnik iz tovarn Samsunga, proizvajalca po mnenju nekaterih najboljšega 10 palčnega netbooka sploh, NC10. Podobno kot IdeaPad bo tudi Samsungov netbook imel z 11,6 palci večji zaslon od starejših modelov, ki se ponaša z ločljivostjo 1366 x 768 pik.

Samsung N510 bo, kot vsi netbooki, vseboval dokaj tipične komponente, 1,66 GHz procesor Atom N280, nVidiino vezno čipovje GeForce 9400M, gigabajt pomnilnika, 160 GB mehanski disk,...

49 komentarjev

Lenovo IdeaPad S12 z VIA Nano procesorji

Lenovo IdeaPad S12

vir: engadget
engadget - 12 palčni Lenovo IdeaPad je na uradni, ameriški strani Lenovo na voljo manj kot teden dni, a bo v taisti netbook Lenovo vgradil tudi kombinacijo procesorja Intel Atom in nVidiinega veznega čipovja, ki na trg pride septembra in jo vsi dobro poznamo pod imenom ION. A to ne bo vse, saj Lenovo po novem ponuja tudi možnost nakupa prenosnika s povsem tretjo izbiro komponent. Namesto Intelovega Atoma bo podatke preračunaval VIA-in procesor Nano, za izrisovanje slike pa bo skrbel v vezno čipovje vgrajen grafični čip VIA Chrome9.

Tako VIA kot Atom sistema prideta serijsko opremljena s 6 celično baterijo, a bo na račun nekaj večje zmogljivosti le-ta hitreje izpraznjena v sistemu z VIA komponentami. Zanimivo je tudi,...

2 komentarja

Nokia pripravlja netbooka

X-Bit Labs - Nokia je že v začetku leta povedala, da jo močno zanima trg malih prenosnikov. Končno so tudi uradno najavili, da se podajajo med ostale konkurente z dvema modeloma, ki ju bodo predstavili v tretji letošnji četrtini. Prvi bo verjetno precej standarden netbook, saj bo osnovan na procesorjih Atom, izdelovala pa jih bo Quanta, eden izmed najpomembnejših izdelovalcev prenosnikov. Drugi model bo pravzaprav smartbook (da, še ena definicija prenosnika...), v katerem bo počival Qualcommov ARM procesor Snapdragon in ga bo izdeloval Compal. S tem bo verjetno zelo podoben na Computexu videnemu Eee PCju, ki je prav tako vseboal procesor Snapdragon.

Podatkov o operacijskem sistemu, ki bo tekel na prenosnikih, ni, vsaj smartbook pa bi lahko uporabljal prirejeno različico Nokiinega operacijskega sistema Symbian. Na Atom procesorjih osnovan netbook bi lahko uporabljal prirejen operacijski sistem Maemo, ki temelji na Linuxu, kar bi bila logična poteza, saj Intel in Nokia že sodelujeta na projektu...

4 komentarji

Windows 7 ne bo povečal prodaje računalnikov, netbooki odžirajo tržni delež prenosnikom

bit-tech.net - Z vsem razburjenjem in pričakovanjem okrog izida Windows 7 bi ljudje mislili, da bodo prodali na milijone kopij ter da mnogi čakajo z nakupom novega računalnika na izid, da bodo Windows 7 dobili priložen. A po besedah Billa Veghteja, enega izmed vodilnih mož Microsoftove divizije Windows, temu ne bo tako. Kljub vsemu navdušenju meni, da bo zaznati dvig prodaje računalnikov, a le-ta ne bo velik, kot je bilo pri vsakem izidu nove verzije Windows do sedaj. Obenem bodo kupcem računalnikov, ki jih bodo kupili po 26. juniju, ponudili poceni oz. morda celo zastonj nadgradnjo z Windows Vista na Windows 7, medtem ko bo Apple vsem, tudi že obstoječim uporabnikom ponudil nadgradnjo Leoparda na Snow Leoparda za le 30 $.

Prodajo računalnikov je še posebej zadušila gospodarska kriza, saj je upad za 6,8 % najvišji po 3. četrtini leta 2001. Netbooki, ki so bili sprva namenjeni državam v razvoju, kasneje pa dvigu prodaje računalnikov, so edini doživeli velik dvig prodaje, a so se obenem močno...

5 komentarjev

Lenovo s prvim Ion netbookom

vir: engadget
engadget - Po nettopu in matični plošči je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo predstavljen še prvi netbook, v katerem se bo poleg procesorja Atom skrivalo vezno čipovje GeForce. Prav to, prvi ion netbook, je Lenovo IdeaPad S12, 12 palčnik, ki po definiciji Microsofta pravzaprav ni netbook, niti CULV (CULV so se spomnili pri Intelu), vseeno pa prinaša obilo zmogljivosti. Zaradi velike diagonale zaslona prihaja z nepomanjšano tipkovnico (sicer stalna praksa pri netbookih), poleg že omenjenega procesorja in grafično-veznega čipa pa pride opremljen še z gigabajtom DDR2 pomnilnika, 160, 250 oz. 320 GB trdega diska, z LED osvetljenim zaslonom z resolucijo 1280 x 800, poleg treh USBjev, Bluetootha, mrežnih zmogljivosti, čitalca kartic in VGA izhoda pa je na boku moč...

22 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Lenovo z 12-palčnim netbookom

DigiTimes - Komaj smo se navadili na nove, večje 10-palčne netbooke, pa nam že ponujajo še večje modele. Tako naj bi Lenovo pripravljal izid netbooka IdeaPad S20, ki bo vseboval Intelov Atom N280 in 12-palčni zaslon. Intel, na primer, pravi, da netbooki ne morejo imeti več kot 10-palčnega zaslona, zaradi česar bo moral Lenovo kupiti Atome po nediskontirani ceni (ki je približno 10 dolarjev višja). Špekulacije govorijo, da naj bi vse skupaj stalo okrog 600 dolarjev, Lenovo pa naj bi se za potezo odločil, ker se želi izogniti hudi konkurenci v 10-palčnem razredu.

20 komentarjev