» »

Windows 7 ne bo povečal prodaje računalnikov, netbooki odžirajo tržni delež prenosnikom

Windows 7 ne bo povečal prodaje računalnikov, netbooki odžirajo tržni delež prenosnikom

bit-tech.net - Z vsem razburjenjem in pričakovanjem okrog izida Windows 7 bi ljudje mislili, da bodo prodali na milijone kopij ter da mnogi čakajo z nakupom novega računalnika na izid, da bodo Windows 7 dobili priložen. A po besedah Billa Veghteja, enega izmed vodilnih mož Microsoftove divizije Windows, temu ne bo tako. Kljub vsemu navdušenju meni, da bo zaznati dvig prodaje računalnikov, a le-ta ne bo velik, kot je bilo pri vsakem izidu nove verzije Windows do sedaj. Obenem bodo kupcem računalnikov, ki jih bodo kupili po 26. juniju, ponudili poceni oz. morda celo zastonj nadgradnjo z Windows Vista na Windows 7, medtem ko bo Apple vsem, tudi že obstoječim uporabnikom ponudil nadgradnjo Leoparda na Snow Leoparda za le 30 $.

Prodajo računalnikov je še posebej zadušila gospodarska kriza, saj je upad za 6,8 % najvišji po 3. četrtini leta 2001. Netbooki, ki so bili sprva namenjeni državam v razvoju, kasneje pa dvigu prodaje računalnikov, so edini doživeli velik dvig prodaje, a so se obenem močno zažrli v tržni delež običajnih prenosnikov, kar ni bil namen proizvajalcev. S 5,7 milijoni prodanih netbookov so proizvajalci zaslužili 2,2 milijardi dolarjev, a je po drugi strani prodaja običajnih prenosnikov upadla za kar 8,4 milijarde dolarjev v primerjavi z lanskim letom. Situacija pa se z razvojem druge generacije platforme Atom in Ion ter prihajajočimi AMDjevimi čipi kani le še poslabšati.

5 komentarjev

antonija ::

Poslabsati? Netbook se je izkazal kot soliden produkt za velik del populacije pri kateri je laptop ze overkill. Mogoce to res ni blo po planu trznih analitikov, ampak to naj nas nebi skrbelo. Ali pac?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

premak ::

...saj je upad za 6,8 % NAJVIŠJI po 3. četrtini leta 2001...

bluefish ::

Bodisi se bodo morali prilagoditi ali pa pač ustrezno zmanjšati trg za "navadne" prenosnike.

dzinks63 ::

Ma svašta, a nekaterim res ni jasno, da se svet vrti z njimi ali pa brez njih. Nič ni zabetonirano in stalno se iščejo nove poti za zmage. Povsem normalno je, da kakšna dobra noviteta, katera je zanimiva in sprejemljiva veliko odjemalcem pač postane uspešnica, vsaj za nekaj časa dokler je ne zasenči druga. Trenutno so netbooki in, so dovolj zmogljivi za brskanje in še malo zraven, dovolj poceni, porabijo malo energije, so lahko prenosni, doma jih pa lahko priključiš na večji lcd monitor . So se pač zažrli v low segment klasičnih prenosnikov, ker so enostavno boljši od njih za potrebe katere se iščejo v tej tržni niši.

darksamurai ::

dzinks63 kaj še nisi ugotovil, da se trg prilagaja korporacijam? :)) Takšne mokre sanje imajo predvsem založbe in pa trenutni monopolisti. Zakaj jim prodaja tako peša? hmm! I wonder why. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4415786 (12532) FlyingBee
»

Applova predstavitev - povzetki prodajnih statistik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7922017 (19285) pleomax
»

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
359687 (8186) techfreak :)
»

Prodaja pametnih mobilnih telefonov še vedno raste

Oddelek: Novice / Windows Mobile
173459 (2774) BlueRunner
»

Novice iz AMD-ja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
183642 (2357) Jst

Več podobnih tem