»

Kaj je šlo narobe v British Airwaysu

Wired News - Minuli teden je odjeknila novica, da so hekerji vdrli v British Airways in odnesli osebne podatek 380.000 strank, med katerimi so bile tudi številne kreditnih kartice, datumi veljavnosti in kode CVV. Ker je British Airways takoj sporočil okno ranljivosti, ki so ga poznali do minute, in ker so hekerji dobili tudi številke CVV, ki se ne shranjujejo lokalno, je to sprožilo precej ugibanj, kaj natančno se je zgodilo. V podjetju RiskIQ, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, so sedaj objavili svojo analizo, kaj se je zelo verjetno zgodilo. Skupina Magecart naj bi zlonamerno kodo vtihotapila v spletne strežnike British Airways, kjer je v realnem času prestrezala podatke kupcev letalskih vozovnic.

Vodja RiskIQ Yonathan Klijnsma pojasnjuje, da je skupina Magecart znan...

25 komentarjev

Vdor v British Airways odplaknil 380.000 številk kreditnih kartic

Slo-Tech - V letalskem prevozniku British Airways se ukvarjajo s težavami, ki jih je podjetju in njegovim strankam povzročil hekerski vdor, ki se je dogodil med 21. avgustom (od 22.58 po lokalnem času) in 5. septembrom (do 21.45) letos. Neznani napadalci so uspeli odnesti osebne in finančne informacije 380.000 ljudi, ki so v obdobju dveh tednov kupili letalske vozovnice neposredno pri podjetju (prek spletne strani ba.com in aplikacije British Airways). Vdora ni odkril prevoznik, temveč tretje podjetje (najbrž kakšna banka, kjer mnogokrat te...

1 komentar

Google Street View zbiral podatke o brezžičnih omrežjih

Avtomobil za Google Street View

Google - Pod pritiskom nemških oblasti je Google priznal, da njihovi avtomobili za Google Street View, ki krožijo po javnih cestah in snemajo zasebne objekte in posameznike, med drugim zbirajo tudi razpoložljive podatke z omrežij Wi-Fi. Na začetku so priznali samo zbiranje SSID in MAC, po nekaj neposredno zastavljenih vprašanjih pa so priznali še zbiranje payloada.

Google trdi, da je namen zbiranja osnovnih informacij o razpoložljivih omrežjih Wi-Fi izboljšava njihovih lokacijskih storitev (uporabnik brez GPS-sprejemnika naj bi poslal Googlu seznam MAC-naslovov, ki jih vidi, in Google bi vrnil uporabniku njegovo lokacijo) in da je zbiranje podatkovnega prometa posledica programerske napake iz...

8 komentarjev

Apple spet čisti App Store

WiFi-Where

vir: CNet
CNet - Po odstranitvi prek 5.000 aplikacij z App Store-a je Apple pred kratkim izvedel še eno čistko, tokrat povezano z brezžičnimi omrežji WiFi. Zavrnili in izbrisali so tako kar nekaj aplikacij, ki vam pomagajo najti brezplačna oz. nezaščitena omrežja v vaši bližini, tudi brez da bi jih zaznal sam čip za brezžično povezljivost. Programi so namreč delovali na osnovi poznavanja lokacije (prek...

10 komentarjev

Brezplačni internet za Benečane

Reuters - Italijani so v Benetkah uvedli brezžični dostop do interneta, ki bo sprva obsegal center, Lido in parke v okolišču Mestre, jeseni pa naj bi pokrili še preostanek mesta. Uporaba bo za domačine brezplačna, turisti in drugi Nebenečani pa bodo za uporabi plačali pet evrov dnevno. Začetna investicija je znašal 10 milijonov evrov, kolikor je stala postavitev in priključitev optike, ki zagotavlja dosegljivost mestnega omrežja in povezljivost z internetom. Prvi dan delovanja so proslavili z velikim digitalnim lovom na zaklad. Klik!

21 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

Wi-Fi letalskim potnikom bolj pomemben od hrane

vir: Wikipedia
TG Daily - American Airlines je opravil anketo, ki je pogoste letalske potnike spraševala po najbolj pomembni ugodnosti na letu. Zanjo so se odločili zaradi napovedi, da bo do leta 2013 na poletih kar 200 milijonov širokopasovnih povezav, kjer bodo najbolj številčni potniki na daljše razdalje. Za vzorec so vzeli 1500 pogostih letalskih potnikov, ki so morali imeti letno zabeleženih vsaj 20 poletov pri vsaj treh različnih letalskih družbah. Trenutno jih najbolj moti prazna baterija prenosnika (oz. mobilnega telefona), ki je ni mogoče napolniti (v prvem in poslovnem ter v nekaterih vrstah ekonomskega razreda American Airlines že ponuja električne vtičnice), saj je takšnih potnikov kar dve tretjini, a le četrtina vseh anketirancev bi...

16 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.



Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev