»

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Slo-Tech - Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture...

57 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Sandbox

Slo-Tech - Napovedali so ga šele za prihodnje leto, a je Microsoft malce pohitel in predstavil nov peskovnik, ki bo omogočal varnejše poganjanje neznane programske opreme. Novi verziji Windows 10 Pro in Windows 10 Enterprise, ki bosta izšli v prvi polovici prihodnjega leta, bosta imeli Windows Sandbox. Na voljo bo v verzijah od builda 18305 dalje.

V napovedi pojasnjujejo, da bo novi peskovnik integriran del Windows, vsakokrat svež, popolnoma brez odtisa na sistem (za pognano aplikacijo ne bo ostalo nič), varen (uporabljal bo strojno virtualizacijo, in sicer hipervizor za poganjanje nove kopije jedra) in učinkovit. Zahteval bo strojno podporo za virtualizacijo (arhitektura AMD64), 4 GB pomnilnika in vsaj dve jedri, torej nič...

2 komentarja

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Izšel VirtualBox 1.6.4

Slo-Tech - Po tem, ko je SUN na začetku leta kupil nemško podjetje innotek, ki je proizvajalo program za virtualizacijo VirtualBox, so se številni odprtokodni ljubitelji virtualizacije spraševali kako se bo VirtualBox razvijal naprej ter ali bo še vedno odprtokoden in brezplačen.

SUN se odprtokodni skupnosti ni izneveril in prvo večjo izdajo smo dočakali maja, VirtualBox pa so ponudili tudi za okolje Mac in Solaris (poleg okolja Linux in Windows). Pred kratkim je izšla že različica 1.6.4, za prenos pa je na voljo preko SUN-ove spletne strani pod imenom Sun xVM VirtualBox 1.6.

Več informacij o VirtualBoxu si lahko preberete na njegovem blogu, prenos je na voljo za vse glavne Linux distribucije ter še vedno pod PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenco.

56 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Fire GPG ponudil API vmesnik za spletne strani

Slo-Tech - Dodatek za Firefox FireGPG, ki omogoča uporabo GPG šifriranja na strani spletnega odjemalca, z različico 0.4.8 prinaša zanimivo in potencialno uporabno novost poimenovano FireGPG API.

Uporabnik bo namreč za posamezno spletno stran (seveda z ustrezno podporo na strežniški strani) dovolil neposredno uporabo FireGPG funkcij.

V kolikor bodo razvijalci spletnih strani vgradili možnosti za uporabo FireGPG preko API vmesnika, bodo uporabniki s pomočjo FireGPG dodatka lahko enostavno in varno dostopali do šifriranih podatkov in vsebin na spletnih strežnikih.

FireGPG sicer že sedaj omogoča razmeroma enostavno uporabo šifriranja spletne e-pošte.

8 komentarjev

Napadi iz virtualnih strojev

Heise - Pri varnostnih analizah se pri zaganjanju potencialno ne-varne kode pogosto uporabljajo virtualni stroji. Virtualni stroji naj bi predstavljali varno okolje. A to drži le toliko časa, dokler zlonamerni programi ne znajo pobegniti na gostiteljski stroj.

Peter Ferrie iz Symantec Advanced Threat Research je v članku Attacks on Virtual Machine Emulators opisuje znane napade na virtualne stroje VMware in VirtualPC ter emulatorje Bochs, Hydra, QEMU in Xen.

Članek vsebuje tudi konkretno programsko kodo s katero je mogoče zaznati programje za virtualizacijo in emulacijo.

22 komentarjev

Xen 3.0

Monitor - Xensource predstavlja Xen 3.0 - novo različico odprtokodnega orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi za poslovne uporabnike. Tretja različica prinaša kopico novosti, med drugim najhitrejši hypervisor (vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo), podporo za večje strežniške sisteme (32 procesorjev), podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen in podporo Intelovi tehnologiji VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov. Kmalu se obeta tudi podpora za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

Poleg Xena 3.0 je izšel še XenOptimizer, prvi komercialni izdelek podjetja za lažje upravljanje in optimizacijo bremena pri večjih namestitvah virtualizacijske tehnologije. Xen 3.0 podpirajo veliki ponudniki odprtokodnih rešitev, v svoje bodoče izdelke pa ga bosta vključila tako Red Hat kot Novell.

12 komentarjev

WQV3D-8KIT

Australian IT - Zgoraj omenjena zadevca ni izsek serijske številke novih polken, pač pa oznaka Casiove nove zapestne ure. Casio Wrist Camera WQV3D-8KIT se ponaša z velikim črnobelim LCD zaslonom, za katerim pa se nahaja prava pravcata kamera. V 1 MB urinega pomnilnika je sposobna napacati do 80 slikc v formatu jpeg, velikih 176 × 144 pik (6 - 7 kB). No, je pa res, da slike niso ravno primerne za družinski album. Cena? $499. Klik!


p.s.: za tiste, ki jim objavljanje cen v ne-tolarskih enotah ni povšeči, je tukaj obrazložitev: kot vemo, tečaji nihajo. Tolar ni vezan na šiling, kot je bilo to z dinarjem v rajnki jugi. Prav tako tudi vrli slovenski preprodajalci cene redno preračunavajo iz dolarjev v tolarje, saj so sami nanj tudi nabavno vezani.

3 komentarji