»

Readability nudi branje brez oglasov za pet dolarjev mesečno

Brez in z.

The New York Times - O prihodnosti branja člankov na internetu in usodi oglasov so se obširno razpisali v The New York Timesu. Ker so spletne strani vedno bolj napolnjene z besedilnimi, slikovnimi in celo videooglasi, trpi berljivost člankov. Tod so pisci aplikacij zaslutili priložnost, da pripravijo programe za lažje branje.

Ena tovrstnih aplikacij se imenuje Readibility, ki članke oguli do golega teksta in relevantnih slik, da jih lahko v miru brez motečih oglasov preberemo. Program, ki ga Richard Ziade razvija od leta 2009, je odprtokoden in kot tak popolnoma brezplačen za uporabo. Podobnih aplikacij je še cel kup, omenimo le Pulse, Flipboard, My Taptu. Read It Later deluje podobno, le da članke tudi lokalno shrani in omogoča branje pozneje, kar s pridom izkoriščajo uporabniki mobilnih naprav, kot je iPad.

Ziade pa se je odločil, da tovrstno skubenje...

6 komentarjev

Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Nepotopljiva ladja?

TorrentFreak - Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred...

411 komentarjev

The Pirate Bay ni bil prodan

Hans Pandeya

CNet - Zgodba o domnevnem nakupu popularne strani s torrenti The Pirate Bay, ki traja že od lani, je polna nenavadnih preobratov. Po razsodbi sodišča zoper skrbnike strani, da je njihovo početje nelegalne, se je našel princ na belem konju po imenu Hans Pandeya, ki je želel s svojim podjetjem Global Gaming Factory X kupiti The Pirate Bay in iz njega napraviti legalno stran. Prodaja se je odmikala in na koncu izjalovila, ker so švedski nadzorni organi ugotovili, da...

0 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Saga o piratskem zalivu se končuje bridko

Ars Technica - Ena izmed nenavadnejših zgodb tega poletja je bila domnevna prodaja švedskega portala The Pirate Bay, za katero so se ogreli v podjetju Global Gaming Factory. Za dobrih pet milijonov evrov naj bi prevzeli iztoženi portal in z novim poslovnim modelom iz njega naredili legalno središče, a se je vse skupaj izkazalo za prazne marnje. Očitno je namreč postalo, da je s trikom izvršni direktor podjetja Hans Pandeya želel umetno dvigniti ceno delnic podjetja in se jih znebiti, saj podjetje še zdaleč nima dovolj denarja za prevzem. Še več, zaradi zapadlega dolga v višini 140.000 evrov je podjetje pristalo v stečaju, še prej pa so jih nagnali s švedske borze.

S prvim oktobrom se je iztekel še eden izmed rokov, ki jih je Global Gaming Factory gladko zamudil. To je bil...

5 komentarjev

Snubec The Pirate Bay v stečaj

Slashdot - Prigode s The Pirate Bayem in njegovimi kupci se še kar vrstijo. Poročali smo že, da ga bo odkupilo podjetje Global Gaming Factory X, kar pa se zdi iz dneva v dan manj verjetno. Najprej je švedska borza delnice GGF umaknila iz kotacije, po tem ko so ugotovili, da podjetje očitno sploh nima dovolj denarja za nakup in da je njihov predsednik zavajal vlagatelje in manipuliral s tečajem.

Pri GGF so se znašli in si poiskali novo borzo, tako da od srede tedna po novem kotirajo na Mangold Fondkommission. To je manjša neodvisna borza, kjer se trguje z delnicami podjetij z majhno in srednjo tržno kapitalizacijo. Sedaj pa zgodba dobiva svoj epilog. Na Švedskem sodišču je GGF vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj podjetju Advatar System ne morejo plačati skoraj poldrugi milijon kron dolga (140.000 evrov), ki je zapadel julija. Vedno očitneje postaja, da dobrih pet milijonov evrov, kolikor so ponujali za The Pirate Bay, nikoli niso imeli, in da je šlo le za poskus napihniti ceno...

5 komentarjev

Prodaja The Pirate Baya se odmika

CNet - Konec junija smo objavili, da so lastniki švedske strani The Pirate Bay dosegli dogovor s podjetjem Global Gaming Factory X, ki naj bi jo kupilo za približno 7,7 milijona dolarjev. Takrat so obljubljali nov poslovni model, ki bi zadovoljil tako uporabnike kot založnike, a kaj kmalu se utegne primeriti, da bo vse skupaj padlo v vodo.

Švedski nadzorni organi so namreč delnice podjetja Global Gaming umaknili z borze (AktieTorget), po tem ko so že konec avgusta zaustavili trgovanje z njimi. V poročilu AktieTorget navaja, da Global Gaming sploh nima dovolj denarja, da bi kupili The Pirate Bay, kot so javno objavili. Podjetju očitajo zavajanje investitorjev, navajanje lažnih informacij in resne kršitve transparentnosti poslovanja podjetij na borzi. Izvršni direktor in največji lastnik podjetja Hans Pandeya pa se mora zagovarjati zaradi očitkov o trgovanju na podlagi notranjih informacij, saj tudi proti njemu teče preiskava. Z natančno premišljenimi izjavami naj bi namreč Pandeya vplival...

1 komentar

The Pirate Bay odrezan od internetnega sveta

TorrentFreak - Stockholmsko sodišče je odredilo, da mora švedski internetni ponudnik Black Internet, ki je The Pirate Bay zalagal z večino pasovne širine, stran odklopiti z interneta oz. v nasprotnem primeru plačati 500.000 švedskih kron (49.600 €) kazni. Dostop do strani je bil onemogočen danes, v ponedeljek, zjutraj, saj so pri Black Internet storili, kot jim je bilo naročeno. V svojo bran so povedali, da niso imeli druge izbire, kot upoštevati zakon.
 Potapljajoča se ladja? Očitno ne.

Potapljajoča se ladja? Očitno ne.


Odredba o odklopu, ki je del cenzure The Pirate Baya, je posledica civilne tožbe več kot 10 velikih studijev (med njimi so Disney, Universal, Warner, Columbia, Sony, NBC in Paramount), ki je bila na isto sodišče vložena konec julija. Podobno so že v maju storili veliki glasbeniki, Universal, EMI, Sony in Warner, končno pa smo ugledali prve sadove obeh tožb. Vodja švedske Piratske Stranke je potožil, da je to nezaslišano saj naj bi se sodišče dvignilo nad ustavo ter kršilo pravico do svobodnega govora.

Kakorkoli...

27 komentarjev

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev

Sodnik v primeru Pirate Bay nepristranski

Heise - Aprila so na Švedskem v razvpiti sodbi odločili, da je The Pirate Bay kriv, in štiri njegove skrbnike obsodili na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnin. Nekaj časa po obsodbi pa so se pojavile govorice in kasneje kar konkretne obtožbe, da naj bi bil sodnik v primeru pristranski, saj je bil član Swedish Copyright Association. Sodni mlini so pritožbo sedaj premleli in odločili, da sodnik Tomas Norstroem ni bil pristranski. Utemeljitev sodišča pravi, da članstvo v omenjeni organizaciji ne more biti razlog za pristranskost, saj je sodnik na ta način lahko zgolj dobil dodatne koristne informacije o problematiki avtorskih pravic. Še več, po mnenju sodišča je nujno, da so sodniki na tekočem s to problematiko. Klik!

24 komentarjev

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

Nekateri so za majhne

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kako so se nekatera podjetja navdušila za proizvajanje majhnih računalnikov, ki so bolj podobni walkmanu, kot pa pravemu računalniku. Take računalnike so nekateri poimenovali kar Mini Book PCs. Eno izmed takih podjetij je podjetje Sintsong, ki ima kar precej izkušenj na tem področju. Poznamo jih po svojih Espresso in Cappuccino računalnikih. V Cappuccino družini sta zaenkrat dva Mini Book računalnika. GX1 sem predstavil že v eni izmed mojih prejšnjih novic, TX2, pa nameravam predstaviti v tej novici. Pa zasnovi se računalnik ne razlikuje kaj posebej od sorodnika, saj je osnova še vedno ostala ista - torej velika integriranost. Stvarca podpira starejše Intelove procesorje (Pentium III in Celeron), ter nov način hlajenja, saj so se pri podjetju odločili, da bodo za čim boljše hlajenje uporabili bakren hladilnik (prejšnja rešitev je bila kombinacija aluminija in bakra). Potrudili pa so se tudi pri dizajnu, saj so k sodelovanju povabili dizajnersko podjetje, ki je...

1 komentar