»

Ušle specifikacije za Intel Medfield

VR - Zone -

VR-Zone je uspel pridobiti otipljive številke o zmogljivosti prihajajoče Intelove mobilne platforme Medfield. Čipe naj bi že naslednje poletje videli v Android telefonih in tablicah (prvi prototipe so pokazali že septembra) in z njimi si misli podjetje končno odrezati svoj delež mobilne pogače, ki trenutno pripada ARMU (Apple A5, NVIDIA Tegra 3, Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, TI OMAP, idr).

Medfield je Intelov prvi sistem na čipu (SoC). Tablični različici pravijo "Intel Tablet Platform" in naj bi vključevala 1.6GHz enojedrni x86 procesor v 32nm tehniki, 1GB L2-DD2 RAMA, WLAN/Blootooth/FM čip še neimenovanega proizvajalca, 10.1'' zaslon z resolucijo 1280x800 pikslov, eMMC/micro-SD...

36 komentarjev

Intelovi mobilni telefoni z Medfieldom prihodnje leto

ComputerWorld - Intel je včeraj predstavil prototip pametnega mobilnega telefona, ki ga je poganjal Intelov varčni procesor Medfield. Intel si namreč že nekaj časa prizadeva svoje procesorje pripeljati v pametne telefone in tablične računalnike, a mu konkurenca z ARM-jem na čelu ne pusti ničesar razen drobtinic. Preden se je Nokia spečala z Microsoftom, jo je Intel snubil, da bi skupaj ponudili pametne telefone z operacijskim sistemom MeeGo, sedaj pa je projekt padel v vodo. Intelov izvršni direktor Paul Otellini je včeraj na tiskovni konferenci to milo opisal z besedami, da mogoče Nokia ni bila najbolj pravšnji partner.

Dizajne, ki so jih razvijali za Nokio, je sedaj Intel nesel naokoli k ostalim proizvajalcem. Če bo šlo vse po načrtih, bomo prve telefone z Medfieldom ugledali v...

0 komentarjev

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobilni telefon z verjetno najnaprednejšim spletnim brskalnikom - Nokia N900

vir: engadget
engadget - Po mnenju analitične družbe Gartner bodo že v treh letih, do leta 2013, mobilni telefoni postali najpogostejše naprave za dostopanje do spleta. To nalogo trenutno v svojih vajetih trdno držijo osebni računalniki, bolj ali manj prenosni. Ko se bo tehtnica prevesila na stran mobilnih telefonov, opremljenih s spletnim brskalnikom, bo slednjih 1,83 milijarde, medtem ko bodo računalniki bitko izgubili z 1,78 milijarde primerki v uporabi. Pri Gartnerju vseeno napovedujejo, da mobilni telefoni tudi takrat ne bodo primarne naprave, s katerimi bodo ljudje brskali po spletu. Do leta 2015 bodo očitno slednje uporabljali bolj v zabavne oz. nujne namene (pregled elektronske pošte, novic, socialnih omrežij, itd.), medtem ko bo...

41 komentarjev

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Nokia predstavila E72

TG Daily - E71 je z eno boljših polnih, QWERTY tipkovnic v svojem razredu, priročno obliko in visoko kvaliteto izdelave zelo priljubljen poslovni (in geekovski) telefon in je pogosta izbira uporabnikov, ki ne želijo poseči po iPhone-u oz. Blackberryjih. A vseeno aparat ni popoln, zaradi česar se je Nokia odločila izdati popravljeno in izboljšano verzijo, E72. Novinka obdrži vse stare in dobre lastnosti, kot so tipkovnica, oblika in velikost (ter resolucija) ekrana, ostaja pa tudi 3. različica Symbian S60 operacijskega sistema. Po novem bodo...

61 komentarjev

Fujitsu pripravlja osemjedrni Venus

Venus

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na spletu najdemo vedno več podatkov o prihajajočem procesorju iz Fujitsujevih tovarn, ki so ga tako pompozno napovedali ta teden. Gre za osemjedrni procesor z imenom Venus, ki temelji na arhitekturi Sparc64. Prvikrat so ga omenili lanskega avgusta, nato pa so bili odtlej do danes zelo molčeči. Zdaj vemo več.

Uspešno so zagnali delujoči prototip, ki je dosegel do 128 gigaflopsov na čip, kar je po njihovih besedah dvainpolkrat bolje od Intelovih najzmogljivejših procesorjev ta hip. Vprašanje je, kakšno bo to razmerje prihodnje leto, ko naj bi se Venus dokončno materializiral. Fujitsu pravi, da kljub tej hitrosti Venus porabi zgolj 35 W električne energije, kar je nekako tretjina porabe Itaniuma 2, s katerimi se primerjajo. To ni tako presenetljivo, saj bo osemjedrni...

14 komentarjev

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Trg mobilnih aparatov se bo skrčil

Reuters - Že dolgo se ni dogodilo, da se bi trg mobilnih telefonov skrčil, a pri Strategy Analytics napovedujejo prav to. Medtem ko je šlo lani v promet 1,18 milijarde mobilnikov, naj bi se letos prvikrat po letu 2001 ta številka zmanjšala. Pričakujejo devetodstotno zmanjšanje prodaje oz. 1,08 milijarde telefonov. Razen že omenjenega leta 2001 se še nikoli ni zgodilo, da bi prodali manj telefonov, kot leto prej. Posebej mračno naj bi bilo prvo letošnje polletje, kar je logično nadaljevanje slabega zadnjega lanskega četrtletja, ko so zabeležili desetodstotni minus, kar se v tradicionalnih nakupovalnih mesecih, še posebej decembru, še ni primerilo.

41 komentarjev

AMD prodal grafični oddelek za mobilne naprave

AMD - Podjetje Qualcomm je včeraj objavilo, da je kupilo AMD-jev oddelek za grafiko in multimedijo na ročnih oz. mobilnih napravah (handheld). Za nakup so odšteli 65 milijonov dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo zaposlenim ponudili nadaljevanje delovnega razmerja, če bodo to seveda želeli. Qualcomm je v izjavi za javnost zapisal, da jim bo prevzem pomagal izboljšati mobilne naprave na področju 2D- in 3D-grafike, avdia in videa, zaslonov in celotne arhitekture. AMD pravi, da se bodo sedaj laže posvetili njihovi primarni dejavnosti, tj. izdelavi procesorjev in zmogljivih grafike. Prevzem so že odobrili ameriških regulatorni organi.

2 komentarja

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Mali mehki ga malo kaka naokoli

Vnunet - Sodeč po tem članku nam postane jasno, kakšen poslovni partner je lahko Microsoft. Angleški proizvajalec mobilnih telefonov, Sendo, ki je Microsoftu dobesedno odprl vse možnosti prodora v trg mobilnih telefonov, je pred dnevi pogodbo z redmondskim velikanom prekinil ter za nameček proti njemu vložil tožbo. Razlog za to naj bi bilo izdajanje tehničnih skrivnosti konkurenci. Hkrati se Sendu zdi tudi nepošteno ter nerazumljivo, kako jim je lahko njihov ključni partner odrekal vpogled v izvorno kodo, ki bi tekla na njihovih aparatih. Klik!

5 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev