» »

Nokia predstavila E72

Nokia predstavila E72

TG Daily - E71 je z eno boljših polnih, QWERTY tipkovnic v svojem razredu, priročno obliko in visoko kvaliteto izdelave zelo priljubljen poslovni (in geekovski) telefon in je pogosta izbira uporabnikov, ki ne želijo poseči po iPhone-u oz. Blackberryjih. A vseeno aparat ni popoln, zaradi česar se je Nokia odločila izdati popravljeno in izboljšano verzijo, E72. Novinka obdrži vse stare in dobre lastnosti, kot so tipkovnica, oblika in velikost (ter resolucija) ekrana, ostaja pa tudi 3. različica Symbian S60 operacijskega sistema. Po novem bodo poslovneži zlahka poslušali tudi glasbo, saj je Nokia dodala standarden, 3,5 mm priključek za slušalke, zamenjan je fotoaparat, ki ima po novem 5 megapixlov, vgrajen A-GPS pa svojo lokacijo najde hitreje s pomočjo baznih postaj. Programska oprema za navigacijo je brezplačna v celotni življenjski dobi aparata, medtem ko je uporaba navigacije z usmerjanjem brezplačna 10 dni v prvih treh mesecih uporabe. Poleg spoliranega operacijskega sistema z nekaterimi dodatki v vmesniku, po novem QuickOffice, naložen na telefon, podpira tudi formate iz Microsoft Office 2007. Cena v ZDA bo podobna trenutni ceni E71, okrog 350 $, z odličnim menjalnim razmerjem med evrom in dolarjem pa to pomeni ceno 350 € v Evropi, ko E72 pride na prodajne police v 3. četrtini letos.

61 komentarjev

«
1
2

Jaka83 ::

Se pravi nič takega, kar bi mi v primerjavi z E71 nudilo več. 3,5" vtiča za slušalke ne rabim, A-GPS že zdaj dela v E71, za fotoaparat na telefonu se požvižgam, ostalo je pa isto kot na E71. V čem je potem keč?

Hmmm, mogoče to zdaj pomeni, da lastniki E71 ne bomo več dobivali firmware update-ov. :( Ne vem zakaj že pol leta čakam na firmware update za EU različico telefona, ko pa ostali uporabniki lepo uporabljajo najnovejšega.

Matevžk ::

Se pravi nič takega, kar bi mi v primerjavi z E71 nudilo več. 3,5" vtiča za slušalke ne rabim, A-GPS že zdaj dela v E71, za fotoaparat na telefonu se požvižgam, ostalo je pa isto kot na E71. V čem je potem keč?

V tem, da morda kje na svetu obstaja še kakšen uporabnik tega telefona ali pa nekdo, ki bi ga kupil, če bi le telefon imel eno od zdaj dodanih lastnosti?
lp, Matevžk

BigFoot ::

Verjetno res. Dvomim da bo prav veliko lastnihkov E71 šlo telefon menjat za E72.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Wox ::

Se pravi nič takega, kar bi mi v primerjavi z E71 nudilo več. 3,5" vtiča za slušalke ne rabim, A-GPS že zdaj dela v E71, za fotoaparat na telefonu se požvižgam, ostalo je pa isto kot na E71. V čem je potem keč?


Si si že sam odgovoril na svoje vprašanje. Izboljšanje GPS modula je vsekakor dobrodošlo, ker v E71 deluje precej počasi, zmogljivejši fotoaparat pa je vedno lepo imeti pri roki.
Commodore 64

Jaka83 ::

@Viharnik
Če imaš E71, pojdi v nastavitve za GPS in si vklopi Assisted GPS. Ne boš verjel, zadeva potem dela hitreje. Ne vem, meni povsev v zadovoljivem času najde signal in ko imaš enkrat triangulacijo, dela vse tako kot na garminu. Glede aparata je pa tako ... mogoče je komu res pomembno, da na aparatu piše 10MP, ampak mislm da se vsi zavedamo, da kvaliteta posnetka zaradi tega ni nič boljša, kot če bi pisalo 1,6MP (oziroma na E71 je 3,2MP). Če se malo spoznaš na fiziko ti je jasno, da so na tako majhnem senzorju tudi pixli zelo majhni, kar pomeni manj dinamičnega razpona, slabše barve, ZELO slaba kontrola šuma tudi pri nižjih občutljivostih (govorim ISO/ASA/DIN). Zato mi ne kotalit buč, da je tak fotoaparat boljši, ker ima napisano večje število poxlov na ohišju - to so banane za povprečne potrošnike, ki nimajo pojma o fotografiji. Edina stvar, ki jo z večanjem števila pixlov dobiš, je večja resolucija in več zasedenega prostora na kartici. večja resolucija ti pa itak ne pomaga, ker imaš na teh napravah itak tako slabe leče, ki niso zmožne take resolucije. Hell, še za DSLR z 10MP se najdejo objektivi, ki niso zmožni prikazat vseh vrstic senzorja tako kot se zagre, kako bo potem ena taka mala plastična lečka na zadnji strani telefona zajela tako resolucijo - ne me smejat.
Se strinjam, je fino imet nek način zajema slike vedno pri roki in že nekajkrat sem ga koristil, ampak za take namene je povsem dovolj že 1,6MP oziroma več kot dovolj 3,2MP na E71. Telefona pač ne kupujemo zaradi fotoaparata (ali pač očitno).

EDIT: Da ne bo kdo rekel, da v prazno govorim brez linkov -> http://www.e71fanatics.com/2008/10/e71-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

st00rm ::

glede da je Nokia iz Evrope nisem pričakoval da bodo imeli butasti €=$ sistem
God must love stupid people because he made so many of them.

r0ker ::

@Viharnik...
Glede aparata je pa tako ... mogoče je komu res pomembno, da na aparatu piše 10MP, ampak mislm da se vsi zavedamo, da kvaliteta posnetka zaradi tega ni nič boljša, kot če bi pisalo 1,6MP (oziroma na E71 je 3,2MP). Če se malo spoznaš na fiziko ti je jasno, da so na tako majhnem senzorju tudi pixli zelo majhni, kar pomeni manj dinamičnega razpona, slabše barve, ZELO slaba kontrola šuma tudi pri nižjih občutljivostih (govorim ISO/ASA/DIN). Zato mi ne kotalit buč, da je tak fotoaparat boljši, ker ima napisano večje število poxlov na ohišju - to so banane za povprečne potrošnike, ki nimajo pojma o fotografiji. Edina stvar, ki jo z večanjem števila pixlov dobiš, je večja resolucija in več zasedenega prostora na kartici. večja resolucija ti pa itak ne pomaga, ker imaš na teh napravah itak tako slabe leče, ki niso zmožne take resolucije.
...


ne pisat takih stvari, se bo kdo še ubil zarad svoje neumnosti :D ravno to kar pišeš je TAKO ZELO težko razložit nekaterim kekcem..

ALT ::

stroom, glede na to da je iz EU imamo mi pravo ceno, US pa nategnjeno :P ali bi raje videl da bi americani mel se ceneje? :D

sicer pa je to cista praksa ze, eni in drugi sploh ne spreminjajo cene glede na trenutno stanje valute, raje kar izenacijo in malo nategnejo "tadruge". je pa res da US bolj nategne EU glede na tecaj..

PrimozR ::

ALT če imajo američani zadevo ceneje, kako točno so že oni nategnjeni?

ALT ::

ja sm bil opozorjen da sm se malo zajebu pr racunici.. whooops :D

D3m ::

Kdaj bo nov firmware za E71 :(
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

Goldee ::

Okej, mamo e72. A potemtakem lahko pričakujemo tudi E67? No, če bodo nadgrajeval E66 naj vgradijo močnejšo baterijo notr, pa GPS naj dela malce hitreje pa smo zmagal. E66 (E71) je že sedaj super telefon!
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

blackbfm ::

Še vedno kar turijo ta symbian s60 na telefone, čeprav je najbol gnil sistem kar jih je.

Bor H ::

Ti si pa šaljivec ane? :) Vedno sm preziral symbian, pol sm ga pa dubu in nekak spoznal svojo zmoto. Ma nekaj nadležnosti ampak je vseeno precej prijazen do uporabnika, vsaj kar se tiče nastavitev. In dodatkov. In aplikacij. In prilagodljivosti.

Jaka83 ::

blackclw-u gre najbrž na živce to, da se zadeva ne sveti in da ni spolirana. Po mojem mu je vseeno za uporabnost, samo da so menuji fancy in da lahko kakšno babo zapeca s tem.
/sarcasm off

PrimozR ::

pa da lahko po ekranu taca :)

blackbfm ::

S60 platforma je zanič, edina dobra stvar je ta da ima dobro podporo. Kar se tiče uporabnosti je tako-tako, sistem je že sposoben, izvedba je pa totalno zanič. UIQ platforma je dosti bolj prijazna do uporabnika, ampak žal je uiq zgodovina, nevem po kakšni logiki ampak ok. Stabilnost symbiana je pa tudi za zjokat. Evo to je to:)

Jaka83 ::

I don't know what you're taking blackclw but gimme some.

Po čem sodiš uporabnost? Povej mi eno slabo točko glede uporabnosti.

Stabilnost za zjokat? Ne pomnim, kdaj bi se mi nazadnje telefon obesil oziroma nehote terminiral kakšno aplikacijo. Če že, je bila to beta aplikacija, ki nima veze z S60. Sam sistem je pa pri meni zaenkrat rock solid in prav tako podpisane aplikacije.

djordjevic ::

Na 3650 je bil sistem morda res počasen, buggy in še kaj, toda na e71 dela kot urica.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Poldi112 ::

>Po čem sodiš uporabnost? Povej mi eno slabo točko glede uporabnosti.

Jaz osebno po hitrosti (nizka), problemih z instalacijo (vsaka druga symbian s60v3 aplikacija mi ne deluje), stabilnost (občasno zamrzne) ter debilnosti s certifikati (vsakič ko instaliram moram datum spremeniti na 2007, da gre skozi).

Imam pa E70.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

blackbfm ::

Ko vzameš kakšno nokio z manjšim zaslonom - kjer rabiš lupo da sploh vidiš text na zaslonu - in ugotoviš da se fonta ne da povečat potem vidiš kako prilagodljiv in nastavljiv je sistem. Sem že mel par symbian telefonov pa noben ni bil prav stabilen. No ker je vse skupaj vedno večji krš, sem šel raje na nokio 1112 :D TO je rock solid, deluje hitro, stabilen je (ker itak nima kaj za zaštekat), če pade po tleh se nič ne pozna, baterija je super. Celo font se da povečat, ampak tukaj je text že tako normalne velikosti. Samo internet manjka:P

EDIT: Da ne govorim o tem kako na s60 vse nekaj utripa ko kaj odpiraš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Jaka83 ::

Ah ja, za aplikacije, ki ti povečajo UI font pa še nisi slišal? Nokio E71/66/75/63 si že probal? Najbrž ne, ker govoriš o počasnosti. Meni na E71 baterija ob normalni uporabi telefona zdrži pet dni (ob uporabi 3G/GPS/WiFi). Če se pa vzdržim browsanja in navigiranja pa tudi do sedem dni. Na E71 je res poštena baterija in sem bil kar malo presenečen, ko sem šaltal iz E65.

Jux ::

Zanimiv nadomestek za mojo e61i, še posebej všeč mi je audio jack. Najbolj bi bil vesel če bi mi kdo znal napovedat prihodnost in bi mi povedal ali bo v bližnji prihodnosti v slo prišel kakšen android phone oz. iphone 3GS, ker če ne, potem itak nimam več kej iskat.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

ozbolt ::

V primerjavi z java sistemom v LG wiewty je S60 ODLIČEN. Prav tako sem imel v roki že Windows Mobile 6 od enega od HTCjev in mi ni bil niki približno tako všeč. Samo moje mnenje.

Sicer pa nevem, če je to fenomen ampak v našem razredu (3. letnik gimnazija) si so 3 punce kupile E63 - me zanima če so zudi drugje tako popularni ti debeli QWERTY mobilniki?

Jaka83 ::

Samo na hitro primerjava debelin:

PrimozR ::

I don't know what you're taking blackclw but gimme some.

Po čem sodiš uporabnost? Povej mi eno slabo točko glede uporabnosti.

Stabilnost za zjokat? Ne pomnim, kdaj bi se mi nazadnje telefon obesil oziroma nehote terminiral kakšno aplikacijo. Če že, je bila to beta aplikacija, ki nima veze z S60. Sam sistem je pa pri meni zaenkrat rock solid in prav tako podpisane aplikacije.

Meni se aplikacije pogosto zaprejo ker enostavno zmanjka RAMa. Minus najmanjšega, najcenejšega in najšibkejšega Symbian telefona - 6120.

Zanimiv nadomestek za mojo e61i, še posebej všeč mi je audio jack. Najbolj bi bil vesel če bi mi kdo znal napovedat prihodnost in bi mi povedal ali bo v bližnji prihodnosti v slo prišel kakšen android phone oz. iphone 3GS, ker če ne, potem itak nimam več kej iskat.

Baje poleti pri Simobilu (iPhone, verjetno ne 3GS, ter G2).

jype ::

Meni pa E71 dela super, pa imam paranoid mode on (vse je kriptirano pa če ne drmam telefona 5 minut moram geslo vtipkat - ker mam gor praktično celo firmo).

Pa krasno se mi synca s kontact na namiznem računalniku in na laptopu v kde 3.5. prek multisync.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Zheegec ::

Še en uporabnik E71 tukaj. Deluje super, avtonomija baterije je nad najboljšimi na trgu, ima skoraj vse mogoče funkcionalnosti. Zaenkrat nobenih težav. Tudi hujše udarce preverjeno zdrži brez kakšnih opaznih posledic. :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MitjaP ::

Če bi namesto Symbiana dal android, bi jo mogoče kupil.

pukyplay ::

In še eden zadovoljen uporabnik E71. Vse kar potrebuješ da se približaš E72 je da upgradaš firmware na telefonu (firmware Version 210.21.006.),ki odpravlja pamanjklivost neprestavljanja ure ter izboljša praktično vse ostale zadeve (boljši in enostavnejši wifi,Quick Office,hitrost in uporabo fotoaparata....).
Če si poleg vsega gor butneš še navigacijo Garmina AdriaRoute si pa itak zmagal

Oxford ::

Sem uporabnik Symbian S60 sistema na N85, moja žena pa ima E71, tako da lahko povem, da recimo poznam zadevo.

Po kakšnega pol leta vsakodnevne uporabe Symbiana je glavna ugotovitev, da so meniji TOTALNO NElogični, NEurejeni, NEintuitivni in ZMEDENI (!). Za znoret! Vsakokrat, ko hočem najti npr. snemalnik zvoka, prejadram vse menije preden ga najdem. Ker namiznih tem ne menjam vsak dan, vedno znova iščem, kje jih spremenim. In še bi lahko našteval.

Moja N85 je povrh tega še SVINJSKO počasna, za razliko od E71, ki je zgleden primer tega, kako odziven bi moral biti telefon (razen kakšnega iPhone-a).

Vem, da boste začeli ljubitelji Nokij skakti do stropa in mi pojasnevati, kako je vse okoli menijev logično in oh, toda žal zame ni. ;(
Moram reči, da moj naslednji telefon zagotovo ne bo Nokia.

techfreak :) ::

Meni se je Symbian totalno zasral s telefonom Nokia N73. Je prepočasen telefon za Symbian in sem zmotno krivil Symbian za slabo delovanje.

Sem pa preizkusil tudi E71 in je res zelo hiter in dober telefon. Če ima telefon dovolj RAMa/dovolj hiter procesor bo deloval brez problema, v nasprotnem primeru pa bo vse skupaj prepočasno.

zlobcek ::

Oxford pa si mogoče kdaj preizkusil menije prilagoditi svojim željam? Strukturo menijev namreč lahko napacaš kakor ti paše...

Eni ste res hecni s pripombami, kot da nebi vedeli čisto točno, kaj sploh imate :P

Drigače pa moja "čefurska :)" n95 8G dela ko urica. Je pa res, da sem imel prej 6600, ki je bila precej počasna in isti šmorn od 6630, ki sem jo imel najdalj od vseh mobitelov sploh (5 let) in še sedaj dela.

over all s symbian zelo zadovoljen... Posebej sinhro koledarjev, stikov brez česar mi živeti ni.

Oxford ::

Zlobcek, pravzaprav nisem, razen v meniju aplikacije, kjer sem si zmetal vse igre v skupno mapo. Ampak to ni bil moj point. Fora je v tem, da so menije popolnoma nelogično razporedili + globina menijev je prevelika.

Za N95 8G vem, da je hitra kot hudič, moja N85 pa je plastično sranje.

gzibret ::

Ja, tale argument z meniji je malo bos. Imam prastari telefon Nokio 6600, pa se da tudi tam vse naštimat, po želji.

Res pa je, da včasih zmanjka rama. Samo zaprem aplikacije, pa je spet vse OK.
Vse je za neki dobr!

zlobcek ::

Oxford: Bo treba zamenjat za kej boljšega :P

Ma jest recimo zdej najbolj pogrešam touch screen, da bi lahko kakšno pasjanso ali kralje nabijal med kakšnimi dolgočasnimi predavanji ali seminarji. Čist zares tam okoli skoraj edini razlog:)

Tako da se nagibam malo k pacanju po zaslonu n97 ali mogoče celo iphone.

Bomo vidli...

Jaka83 ::

Oxford, point smart phone-ov je ravno v tem, da si jih prilagodiš. Bližnjice so tudi zelo fajn zadeva. Si nastaviš tiste stvari, ki jih redno uporabljaš, na gumbe za bližnjice. Recimo pri meni dolg pritisk na gumb za sporočila aktivira hitro beležko, dolg pritisk na gumb za imenik aktivira kalkulator, dolg pritisk na gumb za koledar aktivira nastavitev za budilko itd. Poleg tega imaš na home screenu cel quick access bar, kamor si lahko našopaš svoje pogosto uporabljane aplikacije. Sploh pa je fin active home screen, ko si vklopiš prikaz opravil in naslednjih "sestankov" v koledarju.
Trenutno nimam boljše naprave za zajem slike kot vgrajene kamerce na prenosniku, ampak takole zgleda:

Ko je v stanju počivanja



Aktiviran home screen

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Bor H ::

Jst se pa strinjam z oxfordom, jst se s fotrovim N95 ne zastopm zarad menij, vem da jih lahko sam prilagodim ampak najprej je treba najdt vse, in verjemte da bi jim raj dal dodatn dolar zravn da bi blo tko kot se šika. Žal uporabniška izkušnja trpi zaradi tega, lepo da si lahko prilagodiš ampak je treba razumet da tacanje po menijih ni najbolj zabavno opravilo. Recimo zdj sm iskal IMEI svoje nokie in sm po kaki minuti raj google uporabu da sm najdu *#06# komando.

Jaka83 ::

Potem si pa rajši kupi navaden telefon, ker očitno smart phone ni za tebe. :rolleyes:

Bor H ::

In naj grem raj na maca, ker tm nimam nastavitev al kako? (nočm flejma, sam hotu sm eno primerjavo)

Vem, da je težko zadovoljit vse uporabnike ampak kogarkoli sm vprašal in si je lastil SE se je strinjal da so meniji logični. Sej smart phone je fajn zadeva, verjetno ne bom šol več na idiot phone ampak ne mislm pa prvo stvar ko prižgem mobitel si nastavt menije, če pa to pričakujejo od mene naj mi dajo eno PC aplikacijo za to narest, da bom lahko vsaj elegantno to naredu.

Jaka83 ::

RTFM, drugega ti ne morem rečt.

Bor H ::

Ne razumeš mojih argumentov?
Bi ti pasal če bi recimo inštaliru distribucijo linuxa in ne bi mel vse, ampak res VSE komande nametane v folder na desktopu in zravn manual kako jim pometat po mapcah? Če so to tvoje mokre sanje vredu, lahk to še zmer nardiš, ampak večina nima časa in volje se s tem ubadat, če hočeš eno al dve strani sprement (vržt v osnovn meni file explorer in navigacijo umaknt) to ni problem, za bolj drastične ukrepe bi pa res porabu tolk časa in volje in predhodnega načrtovanja, da bi se lahko polj oklical za strokovnjaka za uporabniški vmesnik. O, sej res, take strokovnjake pričakuješ da ima firma, ki ti proda nek produkt.

Mavrik ::

RTFM, drugega ti ne morem rečt.


Pri iPhoneOSu ti ni treba RTFM. Niti nimaš nastavitev globje od dveh ravni.
Če Applu uspe narediti smartphone z logičnim, preglednim in dostopnim vmesnikom, potem bi lahko Nokia tudi. Samo ne, oni še vedno majo to glupost od S60.
The truth is rarely pure and never simple.

Jaka83 ::

Ne vem, a ni logično, da če nečesa ne najdeš, greš v manual pogledat. A zdej se prčakuje, da bojo vse naprave narejene za nedojemljive Američane (in očitno tudi Slovence).
Apple ima malo manj konfigurabilen sistem v primerjavi z S60 in zato je tudi manj zapleten. Se strinjam, je kul, ampak dosti stvari pa na iPhone-u manjka. Sploh pa je nalaganje aplikacij vezano na app-store, kar pa pri Nokiji pač ne drži. Spet po eni strani je to fino za tiste navadne uporabnike, ki za vsako sranje plačajo, bedno pa za tiste, ki rajši poiščejo kaj zastonjskega. In zdej vidva zagovarjata to stran, da bi moralo bit vse tako lepo kot iz škatlice in plačljivo pa intuitivno, po drugi strani pa vsi vemo, da bi pri iPhone-u takoj pohekal vse kar se da pohekat ... hmmm, tukaj mi potem nekaj ne gre v račun, v čem so potem menuji pri S60 tako zelo zapleteni.

Eni ste res smešni oziroma dvolični.

Bor H ::

Bedast primer, da sm na N95 uspel izklopt agps je trajal približno tolk časa kukr sm kavo pil, ergo: preveč. In še vsak mobitel ma mal po svoje organiziran. Mal doslednosti ne bi škodil.

aja, pa načeloma nimam nč druzga prot symbianu kukr samo proklete menije (ki so pa na 5800 že skor užitni)

Poldi112 ::

>Ne vem, a ni logično, da če nečesa ne najdeš, greš v manual pogledat. A zdej se prčakuje, da bojo vse naprave narejene za nedojemljive Američane (in očitno tudi Slovence).

V bistvu ne - tudi jaz se dostikrat izgubim v neumnih menijih. Manual pa tudi ne nosim vedno s seboj, niti mi telefon ne deluje kot neka stvar, od katere bi pričakoval zahtevnost na ravni potrebe po manual-u.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

djordjevic ::

Ne rečem, da je s60 zgled funkcionalnosti, ampak tako v p****, kot bi radi prikazali nekateri pa spet ne. Imel sem nokio 3650, ki je bila med prvimi s sistemom symbian, nato vmes dolgo nisem imel nokie, zdaj pa imam po več sony ericssonih spet nokio, e71. Tisti, ki so imeli prvi s60 v1., se znajdejo tudi v v2. in v3. Vsak ima kakšno stvar več, ogrodje pa je ostalo. Če res popiješ kavo prej, preden izklopiš omenjeno reč, se mi smiliš. Pa nočem igrat kakšnega fanboya, samo takšno natolcevanje mi dvigne pritisk.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Macketina ::

Imel prakticno vse Symbian telefone od 7650 naprej, dostikrat tudi po vec njih in je Symbian zadnja leta (IMO od 6630/6680 naprej) stabilna, dovolj prilagodljiva platforma za heavy userja. Predvsem pa razsirljivost, programi, sinhornizacija, itd... dela kot mora.

Ampak kot sem pisal ze leta nazaj - to ni za uporabnika, ki si ne vzame pol ure za prilagoditev telefona.

Glede certifikatov pa tega - ce nalagas ne-signane, slabo skrekane ali neprimerne verzije, potem problem ni v telefonu, problem je v teb.

Vecji problem je Data Suite, ki je vedno bolj kicasto nefunkcionalen, ceprav dolocene zadeve delajo presenetljivo dobre.

IMO caka Symbian tudi lepa prihodnost, kot Open Source pod Nokio ni vec polen s strani Sony Ericssona, Motorole in drugih. Aja, Siemens je pa itak odprodal svoj mobilni odelek Benq :)

PS: komaj cakam n97, da vidim kaj so naredili.

BigWhale ::

Jaka, mal ze pretiravas no. Nehi.

Fotoaparat v taprvi N95 je bistveno boljsi od tega v E71. Imam oba telefona in lahko primerjam kaksne slike sem delal prej in kaksne delam sedaj. Ima tudi autofocus, ki ga E71 nima. V slabsih svetlobnih pogojih je E71 sranje za slikat.

S60 je kot development platforma GROZN! Sem razvijal za S60, vem kako zgleda.

Uporabnost sistem na E71 je sice v redu ampak je odzivnost vcasih za en drek. 7x moras pritisnit eno tipko, ce hoces nastaviti brightness zaslona! Ce nimas menijev prav nastavljenih, moras se levo/desno premikat kurzor, da izberes prave ikone. Ko gres v nastavitve te pogosto pricaka napis (no data) in potem pocakas, trenutek ali dva, da se ti pokazejo opcije, ki jih lahko izbiras.

Sploh nevem zakaj bi moral nastavljati brightness, ce ima telefon senzor za svetlobo. S tistim senzorjem samo ugasa osvetlitev tipkovnice in se nekaj trudi spreminjati nastavitve. Pa mu ne ratuje najbolje. Ce je zunaj presvetlo, se ekrana ne vidi, ker je pre temen, v temi pa zari tako, da ne mores vanj gledat.

E71 je odlicen telefon, ki ga ne zamenjam za nobenega trenutno. Hehe. Ampak, ni pa to nekaj kar je od boga poslano. :>
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je to res??nokia e72

Oddelek: Mobilne tehnologije
123871 (2019) Spider9
»

Nokia se potaplja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8629447 (25645) floyd1
»

SAMSUNG b7330 ali Nokia E71

Oddelek: Mobilne tehnologije
101358 (1240) cholt45
»

Nokia N97Mini ali HTC HD2 ali Blackberry 9700?

Oddelek: Mobilne tehnologije
202106 (1817) Tomson
»

kateri mobitel s qwerty tipkovnico?

Oddelek: Mobilne tehnologije
113276 (3083) Lonsarg

Več podobnih tem