»

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Evropska komisija - S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg...

51 komentarjev

Intel ponudil garancijo za navijanje

Slo-Tech - Intel je začel ponujati opcijsko dodatno garancijo za poškodbe med navijanjem procesorjev, imenovano Performance Tuning Protection Plan (krajše "tuning plan"). Namenjena je zanesenjakom, ki radi testirajo meje procesorja, in je sorazmerno poceni ($25-$35 na kos).

Na voljo je za 5 izbranih modelov procesorjev, samo v box različici, trenutno zgolj pri štirih ameriških trgovinskih verigah. Več prodajalcev pride sredi februarja, ni pa še besede o Evropi.

Model  Cena*       Garancija
IntelŸ Core™ i5-2500K       $230 $20
IntelŸ Core™ i7-2600K $320 $25
IntelŸ Core™ i7-2700K $370 $25
IntelŸ Core™ i7-3930K $600 $35
IntelŸ Core™ i7-3960X $1050 $35
* Newegg.com na današnji datum

Natančni...

35 komentarjev

Intel Core i7-995X oz. kako upokojiti platformo na vrhuncu

techPowerUp! - Intel za vrhunec svoje že skoraj 2 leti stare platforme na podnožju LGA-1366 in veznem čipovju X58 pripravlja enega izmed svojih najzmogljivejših procesorjev oz. nedvomno najzmogljivejšega, če se osredotočimo le na namizne modele procesorjev. Core i7-995X bo predstavljal najhitrejšega šestjedrnika za podnožje LGA-1366, saj bo pod polno obremenitvijo z vsemi šestimi jedri tiktakal pri kar 3,6 GHz. S funkcijo samodejnega navijanja ko bodo nekatera jedra v brezdelju, bodo aktivna jedra lahko dosegla do 3,86 GHz. Ostale lastnosti so za procesorje Gulftown popolnoma običajne, v 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip s šestimi jedri, ki zmorejo skupaj obdelovati 12 računskih niti, 12 MB predpomnilnika, trokanalni krmilnik delovnega...

22 komentarjev

Intel predstavil nova procesorja

ComputerWorld - Intel je na spodnjem cenovnem koncu svoje lestvice predstavil dva nova procesorja. Prvi novinec se imenuje Core i3-560, drugi pa Pentium E6800. Oba tiktakata s 3,33 GHz, kar je spodobno hitro. Core i3 ima 4 MB predpomnilnika, dve jedri, štiri niti, stane 138 dolarjev in sede v podnožje LGA 1156, medtem ko ima Pentium E6800 le 2 MB pomnilnika, dve jedri, dve niti, stane 86 dolarjev in sede v podnožje LGA 775. Prvi je zgrajen v 32-nanometrskem procesu, drugi pa v 45-nanometrskem. Poleg novih procesorjev je Intel začel prodajati tudi dvojedrni Pentium E5700 (3,0 GHz) za namizne računalnike, ki stane 75 dolarjev, ter za 48 odstotkov znižal ceno procesorja...

14 komentarjev

Intel: Celeron bo preživel

Computerworld - Predvčerajšnjim smo povzeli tuje vire, ki so po spletu poročali, da se znamka Celeron ukinja. Intel se je na navedbe, ki jih je prvi objavil tajvanski časnik DigiTimes, odzval z glasnim zanikanjem. Barry Sum, Intelov predstavnik za stike z javnostmi iz Hongkonga, je dejal, "da govorice o ukinitvi znamke Celeron prihodnje leto ne držijo, saj bodo tudi v prihodnosti Celeroni pomembna nizkocenovna rešitev na procesorskem področju." To pomeni, da bomo v prihodnosti še vedno imeli tele znamke: Xeon in Itanium za strežniške procesorje, Atom za procesorje za majhne in cenene prenosnike, Celeron za manj zmogljive procesorje in Pentium za običajne procesorje za računalnike.

25 komentarjev

Intelovi načrti za prihodnje leto

Tweak Town - Japonska stran Impress se je prikopala do podrobnih podatkov (strojni prevod v angleščino) o Intelovih načrtih za prihodnje leto. Ti kažejo, da se nam obetajo hitrejši procesorji serije Core i5 in i7 ter povsem nova družina i3. Med cenejšimi bosta novoizdani Core i3 530 (2,3 GHz) in Core i3 540 (3,06 GHz), ki bosta porabila do 73 W. Nekoliko zmogljivejša bosta Core i5 650 (3,2 GHz) in Core i5 660 (3,33 GHz) s prav tako 73 W, ki bosta že podpirala tehnologijo Turbo Boost. Zanimivi bodo tudi procesorji iz družine Lynnfield, ki bodo v družinah i5 in i7 dobili dodatno črko S, ki ponazarja varčnost (82 W namesto sedanjih 95 W), čeprav še ne bodo grajeni v 32 nm-tehnologiji. Core i5 750 bo tekel pri 2,4 GHz, i7 860 pa pri 2,53 GHz - od tod torej manjša poraba. Največja beštija pa bo šestjedrni Core i9 oz....

21 komentarjev

LGA 775 še ni odpisan

Fudzilla - S predstavitvijo prvih Core i7 procesorjev je bil ves internet mnenja, da se je doba podnožja LGA-775 končala. A temu ni tako, saj je podnožje LGA-1366 prestižnejše in mišljeno kot zmogljivejši dodatek LGA-775. Prava zamenjava bo septembra prihajajoče podnožje LGA-1156 ter mešanica Core i5 in i7 procesorjev, mišljenih zanj. A to vseeno ne pomeni, da se dobro znana platforma poslavlja, daleč od tega. Intel pravi, da bo LGA-775 živel še vsaj do leta 2011.

Dodatno življenje mu bodo vdahnili z evolucijo veznih čipovij 4. serije - P45, G45, G43 in G41. Vsi štirje bodo, če že nimajo, dobili podporo DDR3 pomnilniku, ki je glavna novost osvežitve. Podnožje in čipovja bodo tako uporabna za običajne uporabnike in bodo namenjena nižjim cenovnim razredom. Obenem to pomeni, da bo Intel vsaj 2 leti vzporedno vzdrževal kar 3 namizna podnožja, kar je zagotovo novost na trgu računalnikov.

Težave so bile že z nezdružljivostjo enega podnožja, kaj bo šele s tremi...

45 komentarjev

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev

Šestjedrni Nehalem še letos

bit-tech.net - Šestjedrniki, skoraj edini razlog za zahtevne namizne uporabnike, da se podajo v vode Intel LGA-1366 podnožja, bodo izšli že to jesen. Na Nehalem arhitekturi osnovani procesorji se bodo odlično počutili v vseh že obstoječih LGA-1366 ploščah, za pravilno delovanje pa bo v najslabšem primeru potreben le popravek BIOSa. Podpora za nove procesorje je po besedah Intela že vključena v večino trenutno aktualnih BIOSev, medtem ko bodo ostale matične plošče podporo dobile še pred izidom.

Izid naj bi časovno sovpadal s predstavitvijo Core i5 plošč in procesorjev, ki se bo zgodil v začetku septembra. Poimenovanje novega čipa zagotovo ne bo spadalo v Core i7 družino, torej je moč sklepati, da vsaj nekateri modeli očitno ne bodo predstavniki linije Xeon.

Bit-techovci so povedali še, da je v pogovoru Intelov predstavnik procesorje Lynnfield poimenoval kar Core i5, kar bi lahko pomenilo, da bo to vseeno uradni naziv Lynnfield procesorjev in njim pripadajočih plošč.

53 komentarjev

Intel z novim označevanjem procesorjev

X-Bit Labs - Intel je potihoma uvedel nov način označevanja procesorjev, ki naj bi neukim uporabnikom povedal več kot na primer I7-940. Zato so se odločili uporabiti način, ki ga poznamo že iz hotelov in apartmajev - z zvezdicami. Vsak procesor ima med eno in petimi zvezdicami, odvisno od funkcij, števila jeder, hitrosti, količine predpomnilnika in drugih karakteristik. Točno razvrstitev si lahko ogledate na njihovih straneh. Nekoliko bolje podkovanim kupcev kaj prida ne bo pomagala, saj s štirimi zvezdicami najdemo dvojedrne Intel Core 2 Duo E8000, medtem ko imajo štirijedrni Intel Core 2 Quad Q8000 zgolj tri. Prav tako so med najbolje označenimi (pet zvezdic) ultra varčni procesorji za prenosnike, kot je Intel Core 2 Duo SU9000, ki s svojo hitrostjo ne blestijo ravno. Kaj točno hoče Intel s tem doseči in poenostaviti, ni najbolj jasno.

29 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel v letu 2005: Centrino za namizja

Google News - Ob predstavitvi finančnih rezultatov so predstavniki Intela orisali smernice podjetja v prihajajočem letu. Potem ko so letos uvideli, da z visokofrekvenčnimi enojedrnimi procesorji ne bo enostavno doseči masovne proizvodnje, so ustavili razvoj kar dveh enojedrnih tipov procesorjev.

Kot poudarjajo, so prisluhnili strankami, ki jih ne zanima le hitrost in zmogljivost, pač pa tudi varčnost z energijo in dodatne zmogljivosti. Kot uslišan primer so predstavili uspeh platforme Centrino, ki je združila varčne Pentiume M in brezžični internet. Podobne rešitve lahko pričakujemo že v prvi polovici leta 2005 tudi za namizne računalnike.

Platforma z razvojnim imenom Lyndon bo v digitalne domove in pisarne prinesla procesorje s 64-bitnimi razširitvami ukazov arhitekture x86. Active Management Technology (AMT) bo skrbnikom omrežij omogočil dostop do omrežnih računalnikov, tehnologija Enhanced SpeedStep pa večjo varčnost. Pozneje lahko pričakujemo tudi dvojedrne procesorje, tudi za prenosnike.

9 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev